Život

Ste kofeínový závislák? Tieto profesie vám napovedia viac

"Ani by ste neverili, že práve zamestnanie, ktoré vykonávate, vás predurčuje na to, aby ste boli závislí na káve."

, 18. septembra 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer


Pre mnohých z nás je káva štartovacím nápojom do nového pracovného dňa. Tento lahodný čierny a horký mok je neodmysliteľnou súčasťou našich návykov alebo rituálov. Je tak dobrý, až je návykový. Možno ste nevedeli, ale s kávou sa spájajú mnohé profesie. A práve pri takých špecifických zamestnaniach ako novinári, učitelia alebo telemaketingoví pracovníci, sa budujú návyky na kávu najčastejšie, tvrdí štúdia. Správa, s ktorou prišla istá britská spoločnosť, hovorí o tom, kto najviac kávu pije.

Prieskum urobili na vzorke 10-tisíc respondentov. Výsledok znie jednoznačne - najväčšími závislákmi od kofeínu sú novinári. Vypijú viac ako štyri šálky kávy denne. Portál Webmagazín urobil malý prieskum aj medzi novinármi portálu Teraz.sk. "Pre mňa je to taký sociálny návyk. Vypijem dve až tri šálky kávy. A samozrejme to súvisí aj s profesiou, ktorú vykonávam," opisuje novinár Ján Petrovič.

Šéf portálu Daniel Forgács ho dopĺňa: "Novinári presne kopírujú zverejnený prieskum. Pitie kávy súvisí s nepravidelným pracovným časom a časovým stresom, ktorý žurnalisti pri svojej práci každý deň podstupujú. Je to pre nich životabudič, ktorý ich večer udržuje bdelých a ráno ich zase stavia na nohy." V rovnakých intenciách odpovedali aj ďalší s tým, že vypijú tri až štyri kávy denne. Jedna z respondentiek ešte doplnila, že kávou zaháňa hlad.

Ako je to s vami? Možno sa nájdete v jednej z následujúcich skupín.


1. Novinári a pracovníci v médiách

2. Policajti

3. Učitelia

4. Inštalatéri a obchodní pracovníci

5. Sestry a pracovníci v zdravotníctve

6. Manažéri spoločností

7. Telemarketingoví pracovníci

8. IT podpora

9. Retailoví pracovníci

10. Vodiči


Ďalšie zaujímavosti, ktoré zistil prieskum


- Až 85 percent respondentov priznalo, že vypije najmenej tri šálky kávy denne.

- Približne 70 percent opýtaných odmietlo tézu, že ich práca bude efektívnejšia bez šálky kávy.

- 62 percentám adresátov, ktorí dostali otázku, nie sú známe zdravotné riziká späté s pitím kávy.

- Muži pijú kávu častejšie než ženy. Z opýtaných respondentov je to o päť percent viac.

Lekári odporúčajú, ale aj varujú


V prípade vysokého krvného tlaku, ktorý v súčasnosti sužuje mnohých Slovákov, sa v minulosti striktne zakazovalo pitie kávy. Tá ma tiež antioxidačné účinky. Lekári však toto odporúčanie prehodnotili, pričom sa zistilo, že káva môže, naopak, aj prospievať. "Má to ale svoje určité limitácie, pokiaľ je hypertonik dobre kontrolovaný, nemá nejaké ťažkosti alebo závažné komplikácie, môže si dovoliť až tri šálky kávy denne. Rátame s tým, že je tam sedem gramov kofeínu," povedala primárka Sirotiaková.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Vysvetlila, že kofeín v malých dávkach pôsobí veľmi povzbudivo a rozširuje cievy. "Nespôsobuje zvýšenie krvného tlaku," doplnila. Pri vyšší dávkach kofeínu však už môže dochádzať k zužovaniu ciev, čo je nebezpečné. Pokiaľ má človek zvýšenú pulzovú frekvenciu, búšenie srdca, rýchly pulz či nepravidelnú srdcovú činnosť, vtedy sa pitie kávy neodporúča.

Ako funguje kofeín?


V mozgu sa nachádza látka, ktorú odborníci nazývajú adenosin. Ten sa pohybuje medzi určitými receptormi, s ktorými, keď sa spojí, tak to spôsobí, že sme ospalí. Kofeín zabraňuje tomu, aby sa receptory s adenosinom spojili. Následne naša podmozgová žľaza - hypofýza, vydá signál nadobličkám, ktoré do tela vylúčia adrenalín a ten nás udržuje v bdelom stave.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Deväť zaujímavostí o káve


- Prvé účinky kofeínu zaznamenali pri etiópskych ovčiakoch, ktorým dávali žrať kávové bobule. Psy boli pri strážení kôz sviežejšie a bdelejšie.

- Africké kmene miešali kávové bobule s tukom a vytvárali tak energetické guľky.

- Rast islamu napomohol k popularite kávy. Keďže islam zakazuje pitie alkoholu, popularita kávy sa zvyšovala geometrickým radom.

- Všetky kávové plantáže sa nachádzajú v tzv. Bean Belt pásme. Ide o pásmo, ktoré lemuje Zem a nachádza sa medzi obratníkom Raka a Kozorožca.

- V roku 1675 anglický kráľ Karol II. nechal zavrieť všetky kaviarne, aby zabránil stretávaniu rebelov.

- Až 70 percent konzumentov pije nápoj z odrody Arabica, ktorá je miernejšia a aromatickejšia. Iba 30 percent konzumentov uprednostňuje Robustu, ktorá je horkejšia a obsahuje o 50 percent viac kofeínu ako Arabica.

- Káva je druhá najobchodovanejšia komodita na svete.

- Instantnú kávu vynašiel Belgičan, ktorý žil v Guatemale a volal sa - George Washington.

- Espresso nie je druh kávy, je to iba spôsob prípravy nápoja.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Svetová káva na tisíce spôsobov: Pili ste už zázvorovú?
Pomôže proti jarnej únave káva?
Ako je to naozaj s vplyvom kávy a vína na srdce?
Ktorá káva zdraviu najviac prospieva? Instatná, filtrovaná, zalievaná?
Fitnesska radí, ako sa udržať vo forme

Komentáre