Život

Highlighty týždňa: Prvý beh čašníkov a 4000 bežcov na Wings for Life

"V Košiciach sa uskutočnil prvý beh čašníkov. Na Slovensku začali natáčať film Pivnica. Ľadový dóm v Tatrách prilákal tisíce návštevníkov. Výťažok behu Wings for Life putuje ľuďom s poranením miechy. "

TASR/Webmagazin.sk, 10. mája 2017 11:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Čašníci sa v rámci svojej profesie poriadne nabehajú, v Košiciach sa po prvý raz mohli ukázať aj na oficiálnom behu. Asi 60-metrovú trasu absolvovali čašníci v rukách s podnosom a s plným pohárom. Organizátorka podujatia Veronika Šmihuľová Kašpar zhodnotila atmosféru ako výbornú, akcia vzbudila pozornosť aj medzi obyvateľmi mesta.

Podľa organizátorky nikto presne nepozná korene vzniku behu čašníkov, jeho základy sú vo francúzskej kultúre. "Behom sa poukazuje na legendárne schopnosti parížskych čašníkov v rýchlej obsluhe hostí a kľučkovanie v preplnených podnikoch a uličkách na sklonku 19. storočia," vysvetlila.

Slovensko vo filme


V slovenských mestách sa bude nakrúcať film Pivnica zo slovensko-rusko-českej produkcie. Psychologická dráma vyrozpráva príbeh Milana a Táne, dvojice bojujúcej s manželskou krízou. S ambíciou natočiť európsky film s medzinárodným tvorivým tímom a zahraničnými hercami vstúpila do tohto projektu producentka Lívia Filusová. "Bol to môj sen - priniesť Slovensku zaujímavé osobnosti, posunúť ho ďalej, aby sa trošku oživilo to naše prostredie. Myslím si, že toto je cesta, kedy ľudia začnú vnímať veci inou optikou. Človek zo zahraničia vždy prináša novú energiu, nové videnie. A to je pre mňa, ako pre človeka, ktorý robí s umením, chce vytvárať kvalitné filmy, veľmi dôležité," povedala.

Prvou lokalitou bola Nová Lehota, točiť sa bude v Starej Turej či Bratislave. V artovom filme budú účinkovať aj slovenskí herci, zo Slovenska je aj časť tvorivého tímu.

Hlavnú postavu stvárni francúzsky herec Jean-Marc Barr alias potápač Jacques Mayol z kultovej snímky Luca Bessona Magická hlbočina. Foto: TASR/Dano Veselský


Tatranský ľadový dóm stále obľúbený


Jednu z najvýraznejších atrakcií zimnej sezóny vo Vysokých Tatrách, Tatranský ľadový dóm, navštívilo počas sezóny vyše 200.000 návštevníkov. Ako TASR informovala zastupujúca výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lucia Blašková, návštevnosť ľadovej baziliky rástla aj s počtom turistov v tatranskom regióne a je porovnateľná s predchádzajúcou sezónou, keď ľadové kráľovstvo na Hrebienku navštívilo viac ako 218.000 turistov.

"Uplynulá sezóna sa niesla v štýle spišskej gotiky, konkrétne mohli návštevníci medzi sochami vidieť dielo pripomínajúce oltár Majstra Pavla z Levoče či detailné línie sklenených vitráží, honosné ľadové stavby inšpirované sakrálnymi pamiatkami z regiónu Spiša," priblížila. Hlavným staviteľom bol umelecký sochár Adam Bakoš a tvorbu sklenených oltárnych vitráží realizoval sklár a dizajnér Achilleas Sdoukos.

Pre ľadovým dómom na Hrebienku sa neraz tvorili dlhé rady ľudí. Foto: TASR/Oliver Ondráš


Rekordný Wings for Life


Aj tento rok sa v Bratislave uskutočnil beh na podporu ľudí s poranením miechy. Zapojilo sa 4000 športovcov. Ich cieľom bolo zabehnúť, čo najdlhší úsek, až kým ich nedostihne stíhacie auto.

Mužským víťazom sa stal Slovák Marek Mockovčiak, zabehol 62,9 kilometra. Medzi ženami bola najlepšia Jo Meek zo Spojeného kráľovstva, ktorej cieľová čiara bola na 54. kilometri, čo predstavuje v histórii tohto behu na Slovensku nový ženský rekord. Rekordný bol aj počet účastníkov na vozíku - 30.

Stíhacie auto riadil motocyklový pretekár Ivan Jakeš


ODPORÚČAME TIEŽ:
Čo sa to dialo s Google Dokumentmi? Hackeri zaútočili na milión ľudí
VIDEO: Monica vám vyberie trasu, kde je vzduch najmenej znečistený
VIDEO: Jeho plátnom je špinavé auto. Dielo vydrží do prvého dažďa
Skupina Hex prichádza s novinkou Ľahký song, spieva v nej R. Grigorov

Komentáre