Život

Highlighty týždňa: Najviac cien OTO má Adela Banášová

"Sošky OTO sú rozdané. Poznáme nominácie na filmové ceny Slnko v sieti. Slovenské duo Kinsfolk vystúpi na Szigete. Lúčnica vzdala poctu Štefanovi Nosáľovi. Ikar ocenil najpredávanejších autorov."

TASR/Webmagazin.sk, 13. marca 2017 14:00
Moderátorka Adela Banášová je medzi divákmi stále obľúbená. Foto: TASR/Andrej Galica
Adela Banášová získala v sobotu večer dve zlaté sošky v Ankete OTO. Zvíťazila v kategórii moderátor/-ka zábavných programov a s najvyšším počtom hlasov sa stala tiež absolútnym OTO-m za rok 2016. Moderátorka má tak už 13 trofejí a je rekordmankou tejto diváckej ceny. Prekonala tak komentátora Marcela Merčiaka s desiatimi soškami aj herečku Zdenu Studenkovú s ôsmimi soškami.

Zlatú trofej si odniesli tiež Táňa Pahofová, Michal Hudák, Kristína, Patrik Herman a ďalší. Do siene slávy uviedli na 17. ročníku ankety herečku Božidaru Turzonovovú, ktorú diváci v sále odmenili zaslúženým standing ovation.

Pozrite si kompletný zoznam ocenených.



Nominácie na Slnko v sieti



Najviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti má dráma Učiteľka, ktorá môže zvíťaziť v 13 kategóriách. Druhú najvyššiu šancu na ocenenie má životopisná snímka Masaryk. Tá triumfovala aj na Českom levovi. Titul Najlepší hraný film môže získať tiež film Já, Olga Hepnarová.

Laureátov cien spoznáme 7. apríla počas slávnostného večera v bratislavskej Starej tržnici. Prvýkrát v histórii udeľovania cien budú môcť svojich favoritov vybrať aj diváci.

Zuzana Mauréry vo filme Učiteľka. Foto: youtube.com


Kinsfolk na Szigete



Skupina Kinsfolk je prvým potvrdeným interpretom zo Slovenska, ktorý vystúpi na tohtoročnom festivale Sziget. Slovenské duo sa tak stáva súčasťou programu jedného z najväčších a najlepších európskych festivalov.

Kinsfolk odohrá koncert na Europe Stage, kde vystúpi aj ďalšia slovenská kapela. Jej meno bude známe koncom apríla a rozhodnúť o ňom budú môcť fanúšikovia v rámci súťaže Jednou ranou na Sziget. Festival Sziget 2017 sa bude konať od 9. do 16. augusta na zelenom ostrove v centre Budapešti.



Pocta Štefanovi Nosáľovi



Umelecký súbor Lúčnica predstavil galaprogram Štefan Nosáľ 90, ktorým si uctil dielo svojho dlhoročného umeleckého vedúceho Štefana Nosáľa.

Program mapuje prostredníctvom tancov, filmových ukážok a priamych spomienok hostí dielo profesora Nosáľa od začiatkov až po súčasnosť. Zároveň pripomína aj jeho pôsobenie v ďalších oblastiach umeleckej sféry, ktoré bolo rovnako významné a úspešné.



"Profesor Nosáľ je dar pre Slovensko, dokázal pretvoriť autentický slovenský folklór do podoby, ktorá je s nadšením prijímaná každou ďalšou generáciou. Urobil to tak vynikajúco, že súbor Lúčnica neustále prekračuje hranice Slovenska a ukazuje, že aj malé Slovensko môže byť svetové," uviedol k osobe jubilanta pre TASR minister kultúry Marek Maďarič.

Na snímke Štefan Nosáľ po slávnostnom galaprograme Lúčnice, ktorý sa konal pri príležitosti jeho životného jubilea. Foto: TASR/Michal Svítok


Najpredávanejší spisovatelia



Vydavateľstvo Ikar ocenilo svojich najúspešnejších slovenských autorov. Počas slávnostného večera s názvom Ikariáda 2016 si prevzali ocenenia v podobe Platinovej a Zlatej knihy Táňa Keleová-Vasilková, Jozef Banáš, Jozef Karika, Kristína Farkašová, Vilo Habo, Jozef Pavlovič, Veronika Homolová Tóthová a Ľubomír Feldek.

Veľmi sa teším, že slovenský čitateľ čoraz viac siaha po slovenských autoroch. Mám radosť z toho, že rady slovenských autorov sa rozširujú, mám takú filozofiu, že kniha je napísaná len vtedy, keď je prečítaná. Ukazuje sa, že aj tých dobrých napísaných kníh na Slovensku je čoraz viacej. Našťastie slovenská literatúra nepotrebuje to, čo sa stalo s hudbou, že nemusíme zákonom podporovať predaj literatúry,“ povedal pre TASR ocenený Jozef Banáš, z ktorého knihy Dementi sa predalo vyše 25 tisíc kusov.

Na snímke spisovateľ Jozef Banáš. Foto: TASR/Adriána Antošková


ODPORÚČAME TIEŽ:
Rozlúčka so slobodou so Scarlett Johansson skončí mŕtvym striptérom
VIDEO: Premiéra Nesmrteľného lesa ukáže stromy staršie ako tisíc rokov
VIDEO: Korben Dallas vás privedie do temného Stredoveku
Kirchhoffov film otvára zabudnutú tému rómskeho holokaustu

Komentáre