Život

Highlighty týždňa: Adele získala 5 Grammy, ocenili i zosnulého Bowieho

"Tri snímky zo slovenskej produkcie sú zastúpené na Berlinale. Aretha Franklinová ukončí kariéru. V Benátkach sa začal známy karneval. Poznáme víťazov Grammy."

TASR/Webmagazin.sk, 13. februára 2017 10:00
Britská speváčka Adele je víťazkou tohtoročných Grammy, premenila všetkých 5 nominácií. Foto: TASR/AP
Kráľovnou 59.ročníka hudobných cien Grammy je britská speváčka Adele, na trofeje premenila všetkých päť nominácií. O jednu sošku menej získal za svoj album Blackstar zosnulý umelec David Bowie.

Vo všetkých kategóriách porazila Adele svoju najväčšiu konkurentku Beyoncé, práve ju spomenula v jednej zo svojich ďakovných rečí. "Mojím snom a mojím idolom je Queen Bey, zbožňujem ťa," vyhlásila Adele z pódia na adresu umelkyne a cenu za najlepší album dokonca prelomila na dve časti, aby jednu časť mohla venovať Beyoncé.

Pozrite si prehľad všetkých ocenených.



Berlinale so slovenským zastúpením



Jedenásťdňový 67. ročník Berlínskeho medzinárodného filmového festivalu Berlinale sa začal vo štvrtok 9. februára v metropole Nemecka. Medzinárodnému publiku sa na ňom po prvý raz predstavia aj tri slovenské koprodukčné filmy: snímka slovenskej režisérky Ivety Grófovej Piata loď, dráma Masaryk českého režiséra Juliusa Ševčíka a film Cez kosti mŕtvych poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej, ktorý bol vybraný do hlavnej festivalovej súťaže.

Tvorcovia filmu Piata loď na červenom koberci:


Aretha Franklinová končí



Americká soulová a R&B speváčka Aretha Franklinová sa rozhodla ukončiť tento rok svoju umeleckú kariéru. Sedemdesiatštyriročná speváčka chce tráviť viac času so svojimi vnúčatami, hodlá však pripraviť ešte jeden album, na ktorom bude niekoľko skladieb produkovať Stevie Wonder.

Speváčka rozhodnutie odôvodňuje tým, že je "veľmi spokojná" so svojou kariérou a je pripravená odísť zo scény. Rodáčku z Memphisu v ostatných rokoch trápili zdravotné problémy a v roku 2010 podstúpila i operáciu.

Franklinová je držiteľkou 18 cien Grammy a so 75 miliónmi predných platní patrí ku komerčne najúspešnejším hudobným umelcom všetkých čias. V roku 1987 bola ako prvá žena uvedená do Rokenrolovej siene slávy. Vydala 41 štúdiových albumov, na prvé miesto rebríčkov sa dostalo zhruba 20 jej skladieb.



Karnevalové Benátky



V talianskych Benátkach sa začal tradičný karneval. Otvorilo ho vodné predstavenie: z vôd kanála Cannaregio sa vynorila mýtická kráľovná mora so sprievodom fantastických morských tvorov na počesť oceánu a Mesiaca.

Karneval potrvá do 28. februára a je jedným z najobľúbenejších akcií Benátok. Jeho súčasťou sú bály masiek, sprievody gondol na kanáloch, súťaž krásy a ďalšie aktivity v meste.

Pravdepodobne najočakávanejšou udalosťou je tzv. let anjela, ktorý sa spustí na oceľových lanách z veže sv. Marka do davu ľudí na Námestí sv. Marka. Tento rok ním má byť úradujúca kráľovná karnevalu, minuloročná víťazka súťaže krásy Claudia Marchioriová. Akcia sa uskutoční 19. februára.



ODPORÚČAME TIEŽ:
Dievčatá v krojoch a Čičmany. Slovenský folklór sa dostal do Vogue
V kinách je Odysea, príbeh filmára a dobrodruha J. Cousteaua
Sošky OTO vznikajú v Suchej nad Parnou, tento rok budú ľahšie
Highlighty týždňa: Beyoncé je tehotná, prekonala rekord na Instagrame

Komentáre