Život

Highlighty týždňa: Akademici vybrali slovenského kandidáta na Oscara

"O zlatú sošku bude za Slovensko bojovať film Čiara. Prečítajte si aj ďalšie novinky zo sveta kultúry."

TASR/Webmagazin.sk, 25. septembra 2017 7:00
Na snímke herec Tomáš Maštalír počas tlačového brífingu s tvorcami slovensko-ukrajinského filmu Čiara. Foto: TASR - Pavol Zachar
V kategórii najlepších cudzojazyčných filmov sa bude za Slovensko uchádzať o sošku Oscara snímka Čiara. Divácky úspešnú drámu Čiara režiséra Petra Bebjaka a producentky Wandy Adamík Hrycovej vybrala Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) spomedzi 11 prihlásených filmov.

Snímka si hneď po premiére odniesla zo súťaže MFF Karlove Vary ocenenie za najlepšiu réžiu a v slovenských kinách ju od augustovej premiéry videlo takmer 300.000 divákov. Príbeh Čiary sa odohráva krátko pred vstupom Slovenska do Európskej únie a sleduje boj pašeráka Adama Krajňáka o dôstojný život svojej rodiny na hraniciach s Ukrajinou.



Výberovka Richarda Müllera


Spevák Richard Müller uviedol v stredu (21.9.) do života v Košiciach nový album s názvom Výberovka. Novinka obsahuje na dvoch CD 36 piesní. Ide o výber jeho tvorby od roku 1984 po súčasnosť. Do života ho uviedla speváčka Sima Martausová skladbou, ktorú zložila špeciálne na túto príležitosť.

"Je to určitý míľnik toho, čo sa urobilo za posledné roky. Sú tam veci známe, sú tam veci, myslím si, pre mojich fanúšikov menej známe a o to mi práve išlo, aby sa vlastne spojilo aj jedno, aj druhé," povedal k novému albumu Müller. Ako hovorí, má svoje obľúbené piesne, sú však iné ako tie, ktoré majú radi jeho fanúšikovia. Prezradil, že preto uvažuje aj nad ďalším výberom 'Moje najmüllšie', ktorý by obsahoval jeho obľúbené skladby.



STRUČNE: Cenu Anasoft litera za rok 2016 získal rozhodnutím odbornej poroty titul Som Paula od Ondreja Štefánika. Čitatelia rozhodli o cene pre knihu Trhlina od Jozefa Kariku.


Návrat The Killers


Rocková kapela The Killers sa po piatich rokoch ticha vracia na scénu. Nový album Wonderful Wonderful bude podľa slov kapely ich zatiaľ najexperimentálnejším albumom, čo potvrdil aj pilotný singel The Man. Fanúšikovia si už mohli vypočiť aj ďalšie ochutnávky v podove singlov Run For Cover, Wonderful Wonderful či emotívnej skladby Some Kind Of Love.

Celkovo je album Wonderful Wonderful veľmi autentický, čo sám spevák potvrdil v jednom z rozhovorov: „V textoch na tejto platni som sa odhalil úplne najviac. Pozerám sa v nich do zrkadla a veľa som čerpal z mojich osobných zážitkov a skúseností. Spievam o mojom vlastnom živote a rodine, a to je pre mňa niečo celkom nové.“



Mať srdce


Speváčka Kristína len nedávno predstavila fanúšikom optimistický singel Mať Srdce a už k nemu stihla nakrútiť aj originálny videoklip. Vznikal v historickom centre Bratislavy, jeho lajtmotívom je láska a je plný symbolov radosti. Krásne kvety, či folklórne motívy majú podčiarknuť Kristíninu radosť zo života.

Jedným z hlavných motívov vo videoklipe je tetovanie na ruke a rôzne farebné kvetinové vzory na šatách. Centrom je aj v tomto prípade láska. Klip režíroval Matúš Mišák. „Námet a scenár klipu od neho ma natoľko zaujal, že som sa rozhodla ísť do toho. S Matúšom som spolupracovala prvýkrát a práca s ním bola veľmi príjemná a na profesionálnej úrovni. V klipe si som mnou zahral sympatický Jakub Klech, dostal postavu vysnívaného chlapca,“ vysvetlila Kristína.



ODPORÚČAME TIEŽ:
ROZHOVOR s textárom ĽUBOŠOM ZEMANOM: Hudba je zvláštne esperanto
Nemecko prijíma etické pravidlá pre jazdu autonómnym vozidlom
Unikátny vlakový videoprojekt: Železničná stanica Myjava
Peter Nagy pripravuje Pianko Tour, s klavírom a tichými piesňami

Komentáre