Život

Highlighty týždňa: Spievajúci pápež, unikát z kávy a smrť Cohena

"Odpremiérovali muzikál o Jánovi Pavlovi II. Múzeum kávy skrýva svetový unikát. Zomrel Leonard Cohen. Pavol Barabáš bodoval v Kanade. Udelili Ceny SOZA."

TASR/Webmagazin.sk, 14. novembra 2016 9:00
Herec Ján Galovič ako pápež Ján Pavol II. v muzikále Divadla Andreja Bagara v Nitre s názvom Povolanie pápež. Foto: TASR/Henrich Mišovič
Ján Pavol II. ako jedna z najvýznamnejších osobností, ktorá reálne zmenila politickú, spoločenskú a duchovnú situáciu sveta 20. storočia. Tak predstavuje slovanského pápeža pôvodný slovenský muzikál Povolanie pápež z dielne Divadla Andreja Bagara v Nitre. V svetovej premiére ho uviedli 11. novembra 2016.

"Je to silná téma so silným posolstvom, v súčasnosti je jeho odkaz nesmierne živý. Mám pocit, že je to umne napísané. V hre sa nachádza kombinácia akéhosi retro pohľadu z dokumentárneho hľadiska na život Jána Pavla II. a zároveň je to aj trošku divadelne povýšené, pretože sú tam rôzne štylizované postavy," skonštatoval pred premiérou predstaviteľ hlavnej postavy herec Ján Gallovič.

Autorom libreta a textov piesní je Daniel Hevier, hudbu napísal Gabo Dušík. Režisérom je Poliak Jerzy Jan Poloński.




Svetový unikát v Krušetnici



V oravskej obci Krušetnica (okres Námestovo) otvorili múzeum kávy. Jeho hlavnou atrakciou je mozaika z viac ako štyroch miliónov kávových zŕn.

"Na vnútorných stenách dvojpodlažného domu sú nalepené viac ako štyri milióny kusov kávových zŕn, ktoré vytvárajú mozaiku s plochou 107 štvorcových metrov. Svetový unikát vytvoril nadšenec kávy Roman Florek za pomoci svojich rodičov a priateľov. Na slávnostnom otvorení múzea zapísali mozaiku do Knihy slovenských rekordov," informoval TASR komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svítok. Autor plánuje svoj výtvor zapísať aj do Guinessovej knihy svetových rekordov.

Roman Florek si prevzal certifikát rekordmana aj za najväčší počet vystavených rôznych exponátov súvisiacich s výrobou a prípravou kávy. V múzeu sa ich nachádza 537.






Zomrel Leonard Cohen



V pondelok 7.novembra 2016 sa so svetom rozlúčil kanadský spevák a skladateľ Leonard Cohen. Svetoznámy hudobník zomrel vo veku 82 rokov. Svoj posledný štúdiový album "You Want It Darker" vydal v októbri.

Interpreta hitu Hallelujah pochovali vo štvrtok počas súkromného obradu na židovskom cintoríne v Montreale. Uložili ho do rodinného hrobu, podľa jeho posledného želania.

Svetu zanechal množstvo piesní plných melanchólie, textov s množstvom metafor a zamyslení. Ich hlavnými témami boli náboženstvo, izolácia, sex či zložité medziľudské vzťahy.




Udelili ceny SOZA



Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) odmenil vo štvrtok cenami SOZA najúspešnejších autorov slovenskej hudobnej scény za rok 2015. Pozrite si, komu sa najlepšie darilo podľa štatistík a kto získal honorárne ceny, ktoré sú vyjadrením prínosu osobnosti pre hudobnú kultúru Slovenska.

Štatistické ceny:

Ivan Tásler - Skladateľ najhranejších hudobných diel
Kamil Peteraj - Textár najhranejších hudobných diel
Adam Ďurica: Neľutujem - Najhranejšia skladba
No Name: S Láskou - Najpredávanejší zvukový nosič
Spievankovo 5 - Najpredávanejší audiovizuálny nosič
Rádio SiTy - Najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní


Na snímke spevák Adam Ďurica (vpravo), ktorý získal cenu za najhranejšiu skladbu NEĽUTUJEM počas slávnostného odovzdávania Cien SOZA za rok 2015 v Bratislave Foto: TASR/Martin Baumann


Honorárne ceny:

Slavo Solovic - Významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí
Mikuláš Schneider-Trnavský a Peter Kliment - Zápis do Zlatej knihy SOZA
Vladimír Godár - Veľká cena SOZA za celoživotné dielo



Barabáša ocenili v Kanade



Film slovenského dokumentaristu Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom bodoval v Kanade. V meste Banff, na jednom z najväčších festivalov nielen na americkom kontinente, ale i vo svete, získal cenu Best Film on Mountain Culture. Vybrali ho spomedzi 96 filmov z celého sveta.

Medzinárodná súťaž so 40-ročnou históriou zdôvodnila ocenenie Slobody pod nákladom slovami: "Kultúry na celom svete sú ohrozené, ak nie sú chránené a dodržiavané ľudské práva, keď je obmedzená sloboda. Tento estetický a skromný dokument nám umožňuje vnímať ducha ľudí, ktorí našli svoju slobodu pri nosení ťažkých bremien. Vykonávajú náročné remeslo, ktoré v iných horách už zaniklo. Cez pôsobivé obrazy zdôraznené citlivou hudbou a zvukmi prírody nám tento intímny portrét nosičov pracujúcich v slovenských Tatrách ukazuje, ako si človek vynášajúci náklad môže očistiť svoju dušu. Dá sa to chápať aj ako metafora obety, čo je dnes dosť nemoderný koncept. Ale práve obetavosť a schopnosť dávať iným môže pomôcť zachrániť miznúce kultúry."




ODPORÚČAME TIEŽ:
Vysoké Tatry majú čo ponúknuť aj v zime. Kam ísť na túru?
V USA majú nový spôsob ukončenia autonaháňačky: Zamotať sa do kolesa
Ako ušetriť na vykurovaní? Neprekurujte a zbytočne nevetrajte
Odradia drastické obrázky na cigaretových škatuľkách od fajčenia?

Komentáre