Život

Highlighty týždňa: Elán vie stále rozospievať všetky generácie

"Elán ukončil turné Živých nás nedostanú. Dušan Jamrich oslávil 70. narodeniny. Galaprogram pripomenul nehmotné poklady. Zomrel spevák kapely Dead or Alive. Adam Ďurica má nový album. "

TASR/Webmagazin.sk, 1. novembra 2016 9:00
Na snímke spevák Jožo Ráž počas koncertu skupiny Elán na turné Živých nás nedostanú v Bratislave 28. októbra 2016. Foto: TASR/Jakub Kotian
Skupina Elán dokáže stále zaujať všetky generácie. Hitmi z posledného albumu Živých nás nedostanú (Ryšavá, Neodchádzaj) , osvedčenými pesničkami (Vymyslená, Bosorka či Zanedbaný sex) aj evergreenmi z 30-rokov starého albumu Hodina slovenčiny (Stužková, Kráľovná bielych tenisiek) zabávali vypredaný Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave takmer dve hodiny. Predskokanov robila legendárnej zostave Ráž - Patejdl - Baláž a ďalším hudobníkom pražská kapela Instinct a po nej chorvátska speváčka Nina Kraljič.

Záverečným koncertom turné Živých nás nedostanú bol nedeľný koncert v Košiciach.



Dušan Jamrich oslávil 70-tku



Divadelný i filmový herec a známy recitátor Dušan Jamrich oslávil v utorok 28.októbra okrúhle jubileum 70 rokov. Bývalý riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave patrí k silnej hereckej generácii, ktorá dostávala množstvo príležitostí v rozhlase, televíznych inscenáciách či filme. Diváci ho poznávajú aj vďaka charakteristickej farbe hlasu a nezameniteľnému prejavu. Za svoj prínos k slovenskému divadelníctvu získal niekoľko cien.

Dušan Jamrich oslávil 70. narodeniny, archívna snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš


Nehmotné poklady



Galaprogram Nehmotné poklady V Divadle SĽUK v Rusovciach bol venovaný 10. výročiu ratifikácie Dohovoru UNESCO o ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenskou republikou. „Byť členskou krajinou UNESCO je prestíž, pretože členské krajiny UNESCO môžeme považovať za prestížny klub krajín, ktoré sa starajú o hodnoty vlastných krajín v oblasti prírodného dedičstva, kultúrneho dedičstva a záchrany kultúrnych pamiatok," povedala pre TASR generálna tajomníčka Slovenskej komisie pre UNESCO Edita Filadelfiová.

V programe galakoncertu (26.10.2016) nechýbal Slovenský ľudový umelecký kolektív, fujarista Karol Kočík, gajdoš Ľubomír Tatarka, Ťažká muzika a Repáňovská muzika z Terchovej, chlapi z horehronských obcí, bábkové divadlo Tyjátr z Nitry, divadlo Bořivoj a Slováčtí verbíři z Českej republiky, speváci Canto a tenore z Orune v Taliansku a Deaf Dance Academy z Turecka. Hlavným organizátorom podujatia bol SĽUK a Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru na Slovensku.



Zomrel Peter Burns z kapely Dead or Alive



Kultová kapela 80. rokov Dead or Alive prišla o speváka. Peter Burns zomrel 23. októbra vo veku 57 rokov na následky infarktu.

Burns bol známy najmä vďaka svojmu tanečnému hitu You Spin Me Round z roku 1985 a vystúpeniami v televíznych reality šou - napríklad Celebrity Big Brother či Celebrity Wife Swap.

Spevák Boy George ho nazval "jedným z našich najväčších ozajstných excentrikov".



Adam Ďurica vydal album Spolu



Spevák Adam Ďurica vydáva po roku a pol od platinového albumu Mandolína novú platňu. Dostala názov Spolu a ponúka tucet nových skladieb vrátane hitov Spolu a Dovtedy. Hudbu ku všetkým skladbám zložil Adam sám a všetky texty na album napísal dnes už Adamov dvorný textár Vlado Krausz.

„Na novom albume som pracoval rok a pol od vydania albumu Mandolína. Nový album Spolu je vyzretejší hudobne aj textovo. Je to posun vpred, pri ktorom nezabúdam na mojich terajších fanúšikov. Chcem im priniesť album, ktorý budú radi počúvať,“ uviedol pre médiá spevák. Nový album predstaví Adam aj naživo na svojom koncertnom turné s názvom SPOLU Tour 2017.



ODPORÚČAME TIEŽ:
Pustina je seriál o tom, čo všetko môžete stratiť
J. BANÁŠ: Na Slovensku máme svetový fenomén Táňu Keleovú-Vasilkovú
V severnom Španielsku objavili jaskynné rytiny staré 14.500 rokov
Vyrobili videoklip, v ktorom môžete meniť postavy počas prehrávania

Komentáre