Život

Highlighty týždňa: Coldplay je najpočúvanejšou kapelou na internete

"Zuzana Smatanová ma Identifikačný kód Slovenska. Vyšla kniha 100 slovenských evergreenov. Zomrel George Michael. Codplay sú najstreamovanejší. "

TASR/Webmagazin.sk, 27. decembra 2016 9:00
Líder skupiny Coldplay Chris Martin. Foto: TASR/AP
Skupina Coldplay je najstreamovanejšou kapelou sveta. Vyplýva to zo štatistík služby Spotify. Počet prehraní poslednej platne A Head Full Of Dreams na Spotify presiahol jednu miliardu, celkovo Coldplay v rámci platformy prekonali hranicu päť miliárd počúvaní. K ich najúspešnejším pesničkám patria single z aktuálneho albumu – Adventure Of A Lifetime s 322 miliónmi a Hymn For The Weekend s 289 miliónmi streamov na Spotify.



Smrť Georgea Michaela



Vo veku 53 rokov zomrel na zlyhanie srdca spevák a skladateľ George Michael, jedna z najväčších hviezd 80-tych rokov. Medzi jeho najznámejšie hity patrí skladba Last Christmas (Posledné Vianoce), ktorú naspieval ešte ako člen skupiny Wham.

Napriek pretrvávajúcim zdravotným problémom mal stále vynikajúci hlas a zdalo sa, že jeho rozsah takmer nemá žiadne hranice. Predal vyše 100 miliónov albumov. S jeho výstredným, nevyspytateľným správaním to bolo horšie.

"Som hlboko šokovaný. Stratil som milovaného priateľa - najláskavejšiu, najveľkorysejšiu dušu a brilantného umelca. Súcitím s jeho rodinou, priateľmi a všetkými jeho fanúšikmi." vyjadril ľútosť spevák Elton John. Ku kondolujúcim sa pridali aj ďalší umelci. Fanúšikovia nosia k jeho domu kvety a odkazy.



Identifikačný kód Slovenska pre Smatanovú



Speváčka Zuzana Smatanová získala prestížne ocenenie Identifikačný kód Slovenska. Zaradila sa tak medzi najvýznamnejšie osobnosti slovenskej kultúry. Patrí k najmladším nositeľkám tejto ceny.

Spolu s ňou sa tento rok stali laureátmi herec Marián Labuda, výtvarníčka Soňa Herényiová Belanová, spisovateľ Jozef Leikert, humorista Milan Markovič či lekár Pavel Traubner.

Ocenenia odovzdáva spoločnosť Artem pod záštitou Európskej akadémie vied a umení v spolupráci s Národnou radou Slovenskej republiky. Hlavnou myšlienkou je prezentovať doma i vo svete intelektuálov kultúry.



100 slovenských evergreenov



Publikácia 100 slovenských evergreenov ponúka skladby z prvého obdobia slovenskej populárnej piesne v notovom zázname pre spev so sprievodom gitary alebo klavíra. Jej autorom je Pavol Zelenay.

Evergreeny pripomínajú obdobie, kedy sa ľudová hudba začala nahrádzať tou modernejšou. „Reprezentujú výber skladieb, ktoré vznikli od počiatku slovenskej modernej populárnej hudby do roku 1963, čiže prvých 30 rokov. Kľúč výberu bol podľa dvoch kritérií, najpopulárnejšie veci medzi publikom a také, ktoré naznačovali progresívny vývoj slovenskej populárnej hudby. Evergreen, to je pesnička, ktorá má také kvality, že aj po mnohých rokoch znesie návrat v novej úprave a v novom štýle. Táto knižka je určená predovšetkým histórii, aby sa zachovali tieto veci, lebo normálne nie sú prístupné, ale aj ľuďom, ktorí majú záujem si tieto veci zahrať správne a so správnymi textami,“ povedal o knihe autor.



ODPORÚČAME TIEŽ:
Kuriózny svet v roku 2016: Čo majú spoločné zlatá tehlička a Facebook?
JUROVSKÁ: Cez kultúru či literatúru si malý národ môže vybaviť všetko
Obyvateľom Aljašky spríjemňujú pohyb kreatívne topánky
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Vianoce na koľajniciach

Komentáre