Život

Kuriózny svet v roku 2016: Čo majú spoločné zlatá tehlička a Facebook?

"Teraz.sk prináša prehľad kurióznych udalostí, ktoré sa udiali v prvom štvrťroku 2016."

TASR, 26. decembra 2016 14:00
Foto: TASR
TASR vydáva výberovú chronológiu kuriozít a zaujímavostí zo sveta v roku 2016. Takýto bol prvý štvrťrok roku 2016.

JANUÁR



1. januára - Dvojičky, ktoré prišli na svet v americkom San Diegu na prelome rokov, sa narodili s odstupom niekoľkých minút, jedno však má dátum narodenia 31. decembra 2015 a druhé 1. januára 2016. Dievčatko, Jaelyn Valencia, prišlo na svet ako prvé na Silvestra o 23.59 h. Jeho brat, Luis Valencia, sa narodil už na nový rok.

Dvojičky, ktoré prišli na svet v americkom San Diegu na prelome rokov, sa narodili s odstupom niekoľkých minút, jedno však má dátum narodenia 31. decembra 2015 a druhé 1. januára 2016. Dievčatko, Jaelyn Valencia, prišlo na svet ako prvé na Silvestra o 23.59 h. Jeho brat, Luis Valencia, sa narodil už na nový rok. Na snímke mamička drží dvojičky dievčatko Jaelyn (vpravo) a chlapčeka Luisa Salgada. Foto: TASR /AP


5. januára - Do periodickej tabuľky pribudli štyri nové chemické prvky objavené vedcami z Japonska, Ruska a Spojených štátov. Ide o vysoko rádioaktívne prvky, ktoré doplnia siedmy rad tabuľky.

10. januára - Vo veku 69 rokov zomrel britský spevák, pesničkár a skladateľ David Bowie.



12. januára - V tmavých dňoch jednej z najdaždivejších zím v Británii prekvapila ľudí dochádzajúcich vlakmi za prácou do Londýna správa, že ich vlaky meškali v dôsledku slnka. Železničná spoločnosť Southeastern im na Twitteri oznámila, že "veľkú zápchu v Lewishame a problémy s vypravovaním (vlakov) zavinilo silné slnečné svetlo". Podľa spoločnosti nízke zimné slnko dopadalo na monitory v takom uhle, že rušňovodiči na nich nič nevideli.

15. januára - Posledný album britského rockového hudobníka Davida Bowieho "Blackstar", vydaný dva dni pred smrťou tohto umelca (10.1.2016) a v deň jeho 69. narodenín, sa vyšplhal na prvé miesto britského rebríčka albumov.




25. januára
- Britský bádateľ Henry Worsley zomrel na vyčerpanie a dehydratáciu pri pokuse prejsť Antarktídou. Bývalý vojak, 55-ročný Worsley, sa chcel stať prvým človekom na svete, ktorému sa podarí prejsť Antarktídu bez akejkoľvek pomoci či spoločnosti. Jeho pokus sa skončil tesne pred cieľom, na 71. deň výpravy.
Na snímke z 19. októbra 2015 Henry Worsley (vpravo) a britský princ William. Foto: TASR/AP



26. januára
- Štyri desiatky ruských rybárov, ktorí spoločne so svojimi 28 autami uviazli na obrovskej ľadovej kryhe, keď sa neočakávane odtrhla od brehu v Chabarovskom kraji na Ďalekom východe, sa podarilo zachrániť.

28. januára - Anglický herec Joseph Fiennes hrá amerického popového speváka Michaela Jacksona v televíznom komediálnom filme.

29. januára - Jeden z členov britského gangu, ktorý v roku 1963 uskutočnil legendárnu veľkú vlakovú lúpež, zomrel v Španielsku vo veku 86 rokov. Goody Gordon viedol v juhošpanielskom prímorskom mestečku Mojácar bar po tom, ako si v Británii odpykal za lúpež väzenský trest.

29. januára - Litovský súd zakázal na štyri mesiace používať Facebook 28-ročnému mužovi, ktorého uznal za vinného z toho, že zneužíval sociálne siete na podvody pri predaji mobilných telefónov.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP


30. januára - Letieť súkromným lietadlom za cenu letenky v turistickej triede. Čosi podobné sa pošťastilo Slovákovi Alexandrovi Simonovi, keď si okrem neho nikto iný nekúpil letenku na spoj Philippine Airlines z Manily na exotický ostrov Bocaray.

FEBRUÁR



4. februára - Nemecká tínedžerka si mohla ponechať 500-gramovú tehličku zlata, ktorú vlani našla v alpskom jazere a následne ju odovzdala polícii.

Foto: TASR/AP



5. februára
- Výherca jackpotu v kalifornskej lotérii vo výške 63 miliónov dolárov o výhru prišiel. Vypršala šesťmesačná lehota, do ktorej sa mal prihlásiť.

14. februára
- Potomkovia slávnych rodov nemeckých a maďarských cirkusových artistov sa zosobášili v Budapešti v Bazilike sv. Štefana. Nemka Meryllu Cassellyová a riaditeľ Maďarského národného cirkusu József Richter mladší po sľube vernosti odišli na slonovi Mambo.

17. februára - Austrálska banská spoločnosť oznámila, že v juhoafrickej Angole našla masívny 404-karátový diamant dlhý vyše sedem centimetrov.

20. februára
– Psi sú vítaní, bankári nie. Museli by zaplatiť 70.000 vstupné, aby mohli vkročiť do reštaurácie Alexandra Calleta v Paríži. Callet tak koná v zhode s protikapitalistickou rétorikou obyčajných Francúzov a malých podnikateľov.

24. februára - Rodičom v Srbsku, ktorí nepovolia zaočkovanie svojich potomkov, hrozí po tom, ako parlament v Belehrade schválil príslušnú legislatívnu zmenu, finančný trest vo výške troch priemerných mesačných zárobkov.

25. februára - Britská speváčka Adele sa stala kráľovnou britskej hudobnej scény po tom, čo získala ocenenia až v štyroch kategóriách hudobných cien Brit Awards a predviedla vystúpenie plné emócií.
Britská speváčka Adele sa v stredu stala kráľovnou britskej hudobnej scény po tom, čo získala ocenenia až v štyroch kategóriách hudobných cien Brit Awards a predviedla vystúpenie plné emócií. 24.2.2016 Foto: TASR/AP


25. februára - Americká heavymetalová hudobná skupina Metallica oznámila, že výťažok z predaja svojho pripravovaného albumu venuje preživším a rodinám obetí teroristických útokov, ktoré sa odohrali 13. novembra 2015 v Paríži.

26. februára 2016
- Počet obyvateľov Japonska poklesol za uplynulých päť rokov o 0,7 percenta na 121,7 milióna ľudí. Vyplýva to zo sčítania ľudu. Ide o prvý demografický pokles v krajine od prvého sčítania v roku 1920.

26. februára 2016 - Gondolieri, ktorí sa už stáročia plavia kanálmi v Benátkach, majú teraz oficiálnu rovnošatu ozdobenú emblémom, potvrdzujúcim príslušnosť k tomuto povolaniu.
Gondolieri Foto: TASR/AP


28. februára (TASR) - Japonsko-americkú umelkyňu a vdovu po hudobníkovi Johnovi Lennonovi Yoko Ono prepustili z newyorskej nemocnice. Osemdesiattri-ročnej Yoko Ono odporučil hospitalizáciu jej osobný lekár kvôli chrípkovým symptómom. Niektoré americké média pritom informovali, že Yoko Ono mala utrpieť cievnu mozgovú príhodu.
Yoko Ono a John Lenon z roku 1972 Foto: TASR/AP


29. februára 2016 - Oscara za najlepší film získala snímka z novinárskeho prostredia Sledovačka režiséra Thomasa McCarthyho, ktorý sa podieľal aj na tvorbe scenára k tomuto filmu. Oscara v kategórii najlepšia herečka si odniesla Brie Larsonová, ktorá stvárnila hlavnú úlohu v trileri Izba. Rovnakú cenu v mužskej kategórii získal Leonardo DiCaprio za hlavnú úlohu vo filme Zmŕtvychvstanie režiséra Alejandra G. Iňárrita. Práve Iňárritu získal s filmom Zmŕtvychvstanie Oscara za najlepšiu réžiu.


MAREC



1. marca - Ťažký mokrý sneh, ktorý napadol v českej metropole, zapríčinil roztrhnutie voliéry v tamojšej zoologickej záhrade, z ktorej následne uletelo 18 ibisov skalných.

2. marca - Švédskej korunnej princeznej Viktórii sa narodil syn, ktorý je druhým dieťaťom z jej manželstva s princom Danielom. Dostal meno Oscar Carl Olof.
Švédsky princ Daniel drží svojho novonarodeného syna princa Oscara Carla Olofa, spolu s ním jeho manželka princezná Viktória a ich dcéra princezná Estelle v štokholme 3. marca 2016. Syn je druhým dieťaťom švédskej korunnej princeznej Viktórie z jej manželstva s princom Danielom. Na svet prišiel v štokholmskej univerzitnej nemocnici Karolinska v stredu o 20.28 h. Dostal meno Oscar Carl Olof. Foto: TASR/AP


3. marca - Britská kráľovská prokuratúra (CPS) varovala, že ľudia, ktorí si na internete vytvoria falošné profily, aby mohli trýzniť alebo ponižovať druhých, môžu byť trestne stíhaní.

5. marca - Ruská geografická spoločnosť oznámila, že dvaja jej výskumníci dosiahli najhlbší ponor pod ľadom, aký bol kedy zaznamenaný. Ponorenie do hĺbky 102 metrov absolvovali výskumníci v Bielom mori, výbežku Barentsovho mora. Potápači strávili 80 minút vo vode s priemernou teplotou mínus 1,5 stupňa Celzia.

7. marca - V niektorých častiach Británie a Nemecka sfarbila oblohu polárna žiara, ktorá sa zvyčajne vyskytuje oveľa severnejšie.
Na snímke polárna žiara nad majákom St. Marys v zálive Whitley v severovýchodnom Anglicku 7. marca 2016. Foto: TASR/AP


8. marca - Nórskeho makléra s nehnuteľnosťami ľudia chvália za ušľachtilosť a poctivosť, pretože keď našiel vo svojom novom byte pod kozubom ukrytých v prepočte takmer 35.000 eur, venoval celú sumu na charitu.

8. marca - Sociálna sieť Facebook sa môže stať koncom tohto storočia najväčším virtuálnym cintorínom. Táto webová komunita má totiž v súčasnosti približne 1,5 miliardy užívateľov z celého sveta, v roku 2098 tu však počet mŕtvych osôb prevýši počet žijúcich zaregistrovaných členov.

9. marca
- Francúzske úrady začali vyšetrovať dospelú osobu, ktorá prepašovala dieťa skryté v príručnej batožine na palubu lietadla spoločnosť Air France letiaceho z Istanbulu do Paríža. Podľa denníka Le Parisien nie je známe, ako sa jej podarilo prejsť cez kontroly na letisku v Istanbule.

15. marca - Režisér Steven Spielberg a herec Harrison Ford sa dohodli, že spolu nakrútia v poradí už piaty z filmov o archeológovi Indianovi Jonesovi. Film by mal mať premiéru v lete 2019.


16. marca - Dánsko, Švajčiarsko, Island a Nórsko si udržali svoje pozície na najnovšom zozname najšťastnejších krajín sveta, ktorý zverejnila OSN. USA skončili na 13. mieste a Rusko na 56. mieste. Slovensku patrí 45. priečka, Česko obsadilo 27. pozíciu. Posledné dve priečky 157-miestneho zoznamu obsadili krajiny sužované občianskymi nepokojmi - Sýria a Burundi.

19. marca - Pápež František má svoj oficiálny účet aj na sociálnej sieti Instagram, ktorá umožňuje zdieľanie fotografií a krátkych videí. Nachádza sa pod latinským prepisom jeho mena "Franciscus" na adrese https://www.instagram.com/franciscus.

22. marca - Britská kráľovná Alžbeta II. je pre ľudí vo svete symbolom kráľovského majestátu, ale pre jej pravnúčatá - dvojročného princa Georgea a jeho desaťmesačnú sestričku Charlotte - je iba "gan-gan" (pravdepodobne skomolenina anglického slova grandmother - stará mama). V dokumentárnom filme nakrútenom pri príležitosti 90. narodenín kráľovnej (21. apríla) to povedala matka detí, manželka princa Williama Kate.

24. marca - Novozélanďania v tri týždne trvajúcom referende rozhodli, že krajina si ponechá súčasnú štátnu vlajku. Za doterajší symbol štátnosti hlasovalo 56 percent, proti bolo 43 percent z dvoch miliónov Novozélanďanov, ktorí sa na plebiscite zúčastnili.
Ilustračné foto,päť návrhov pre novú novozélandskú vlajku, medzi nimi aj spomínaný návrh s papraďou a hviezdami. Foto: TASR/AP


25. marca - Členovia britskej rockovej skupiny Rolling Stones pricestovali do kubánskej Havany, kde odohrali historický bezplatný koncert.

25. marca - Britský hudobník Paul McCartney si zahrá menšiu úlohu v piatom pokračovaní filmovej série Piráti z Karibiku. Snímka, zatiaľ s pôvodným názvom "Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales", má prísť do kín v máji 2017.

26. marca - Známy britský denník The Independent po 30 rokoch vyšiel naposledy v tlačenej podobe. Odteraz bude vychádzať už len v digitálnej verzii.
Ilustračné foto Foto: independent.co.uk


28. marca - Odolná siamská mačka pomenovaná Cupcake prežila osem dní zatvorená omylom v škatuli s DVD-čkami odoslanej poštou. Škatuľa cestovala z Cornwallu v juhozápadnom Anglicku do Západného Sussexu v centrálnom Anglicku.

30. marca - Po veľkonočných sviatkoch sa nemeckej lotérijnej spoločnosti Westlotto prihlásil výherca najvyššieho jackpotu v histórii spolkovej republiky, ktorého hodnota činí takmer 76,8 milióna eur.

30. marca - Nemecký spisovateľ Karl May (1842-1912) zomrel možno na následky chronickej otravy. Toxikologické analýzy jeho telesných pozostatkov preukázali vysokú koncentráciu olova a kadmia. S odvolaním sa na obsah aktuálneho odborného posudku o tom informovala Nadácia Karla Maya v Radebeule.

ODPORÚČAME AJ:
Ľudia majú na Vianociach radi čas s rodinou, odmietajú materializmus
LIKE DŇA: Nečakané vianočné prekvapenie
Toto je najdlhšie slovo roka v Rakúsku, dokážete ho prečítať?

Komentáre