Život

Highlighty týždňa: Aké slovenské skupiny majú Česi najradšej?

"No Name sú opäť Slávikmi bez hraníc. Rozhlasová Relácia o etikete má knižnú podobu. Karel Gott prichádza po roku s novinkou. Jozef Banáš predal štvrť milióna kníh. Kristína zverejnila Vianočnú jahodu."

TASR/Webmagazin.sk, 28. novembra 2016 9:00
Členovia skupina No Name, archívna snímka Foto: TASR/Martin Baumann
Slovenská skupina No Name sa stále teší veľkej priazni českého publika. V ankete Český slávik Mattoni 2016 získali v sobotu ocenenie Slávici bez hraníc. Tento titul si držia už od roku 2008, kedy daná kategória vznikla.

„Šialený rok, ani sme si to nepredstavovali, že to tak grandiózne dopadne. Turné od Plzne až po Košice, oslava dvadsiatich rokov, pár dní nato najúspešnejší album, konečne doma, teraz Slávik. Aby toho nebolo málo, ozvali sa naši, včera prišiel email, že sme dostali nomináciu na cenu Košičan roka. Takže to s tými cenami ešte možno neprestane. Ale určite je to plodný rok,“ povedal pre TASR Igor Timko.

Na druhom mieste sa umiestnila skupina Horkýže slíže (7047 bodov) a treťou najobľúbenejšou slovenskou skupinou v Čechách je Elán (6755). Medzi najobľúbenejších slovenských interpretov sa dostala aj Marika Gombitová (6078 hlasov), Miroslav Žbirka (4818), Pavol Habera (4218), Kristína (4191), Tublatanka (2934), Dara Rolins (2880) a desiata Celeste Buckingham (2373).

V hlavných kategóriách sa žiadne prekvapenia nekonali. Sadu zlatých slávikov si v 51. ročníku rozdelili Karel Gott, Lucie Bílá a skupina Kabát.



Už žiadne faux pas



Obľúbená rubrika Rádia Slovensko dostala knižnú podobu. Encyklopédiu slušného správania s názvom Nie som barbar - Etiketa pre každého pokrstili 23. novembra 2016 v Slovenskom rozhlase. Jej autormi sú odborník na etiketu Anton Bódis a rozhlasová moderátorka Barbara Štubňová.

Časť knihy je venovaná aj mladým čitateľom. Práve tá sa autorovi písala najlepšie. "Pretože mám pocit, že dnešná spoločnosť akoby zanedbávala výchovu svojich detí k slušnosti. Učíme ich cudzie jazyky, chceme, aby dokázali pracovať s počítačom, chceme od nich veľmi veľa, ale dávame im málo," vysvetlil s tým, že rodič je ten, kto dieťaťu slúži ako vzor.



Nový Karel Gott



Po ročnej odmlke prijal Karel Gott pozvanie do vypredanej pražskej O2 Arény, kde uzavrel päťhodinovú hudobnú šou Český mejdan s Impulsem piesňou Země vstává, ktorá je jednou z dvoch noviniek na aktuálnom 2CD Karel Gott 40 slavíků. Atmosféru vystúpenia zachytáva klip, ktorý bol nakrútený priamo počas koncertu.

Gott o vzniku novej skladby hovorí: „Pesnička je od Michala Davida, ktorý ich pre mňa zložil už niekoľko - Posel dobrých zpráv, Cherchéz la femme alebo To stárnutí zrádné. A pretože nás s Michalom spája priateľstvo a pozná ma, tak mi dokáže napísať pieseň naozaj na mieru a vie aj odhadnúť, kedy s ňou mám vyjsť na scénu. Tak to bolo práve aj pri tej poslednej Země vstává, ktorá krásne opísala moje pocity nádherného návratu na scénu.“



Štvrťmiliónový Banáš



Spisovateľ Jozef Banáš prekročil k 22. novembru hranicu štvrť milióna predaných kníh. K tomuto úspechu mu pomohol jeho najnovší román Kód 7. Rok 2016 je pre tohto autora očividne jeden z najúspešnejších v jeho spisovateľskej kariére. Ku koncu októbra zaznamenal celkový predaj viac ako 200.000 kníh vo vydavateľstve Ikar a v závere novembra prichádza pre Jozefa Banáša ďalšia skvelá správa - štvrť milióna predaných kníh vôbec. Obľúbený slovenský spisovateľ publikoval aj vo vydavateľstvách Sofa, Q ex a Kelion. Má na konte najpredávanejšiu zbierku poviedok a množstvo ďalších mimoriadne úspešných kníh, ktoré sa prekladajú po celom svete.

Štvrťmiliónového Banáša komentovala aj Valéria Malíková, riaditeľka jeho domovského vydavateľstva Ikar. "V slovenských podmienkach to je jedinečný úspech. V súčasnosti môžeme hovoriť maximálne o troch autoroch na Slovensku, ktorí majú takéto silné čitateľské zázemie," povedala pre TASR na margo Jozefa Banáša, ktorý sa spolu s Táňou Keleovou-Vasilkovou a Dominikom Dánom radí do veľkej trojky najsilnejších spisovateľských osobností.

Jozef Banáš, archívna snímka Foto: TASR - Pavel Neubauer


Vianočná jahoda



Speváčka Kristína predstavila svoju novú vianočnú pieseň Vianočná jahoda. Pozitívny song o najkrajších sviatkoch roka dostal aj obrazovú podobu.

"Na túto skladbu som sa veľmi tešila, pretože naposledy som vianočnú pieseň naspievala na môj tretí album v roku 2012 a trošku mi to už chýbalo. Predstavujem vám moju novinku s názvom Vianočná jahoda. Keďže milujem Vianoce, neskutočne ma bavilo spievať, prežívať a predstavovať si krásnu atmosféru týchto sviatkov,"
uviedla pre médiá speváčka.



ODPORÚČAME TIEŽ:
Umelá inteligencia vytvára najtemnejšie nočné mory z obyčajných fotiek
VIDEO: BB krém, CC krém, DD krém: Aj vy v nich máte chaos?
Päť mýtov o pečive, s ktorými sa často stretávate
Hotely v Assisi ponúkajú bezplatný pobyt párom, ktoré tam počnú dieťa

Komentáre