Život

Dokonalosť neexistuje a všetci máme právo na intímne fantázie

"Taliansky fotograf sa snaží boriť všetky mýty, ktoré súvisia s absolútnou krásou. Upozornenie: Nasledujúci príspevok obsahuje nahotu, s ktorou sa nemusí čitateľ stotožniť."

, 7. septembra 2014 6:00
Fotografie sú zverejnené s dovolením Oliviera Foto: Fotografie sú zverejnené s dovolením Oliviera

Žijeme vo svete, ktorý je zaťažený konvenciami a úspech je priamo úmerný s "dokonalou" krásou. Celý život žijeme pod falošnou maskou, ktorá skrýva našu pravú tvár. Ľudia, ktorí sa nevmestia do tohto štvorca, sú väčšinou outsidermi. Zo strachu, aby nás nehodnotili ako "nedokonalých", sa bojíme túto masku strhnúť. Do kategórie "nedokonalých" patria aj ľudia, ktorí majú rôzne zdravotné postihnutia. Život im nadelil viac zlého, ako zvládnu zniesť.

"Snažím sa, aby moje fotografie nastavili zrkadlo spoločnosti," hovorí taliansky umelec Olivier Fermariello, ktorý je tvorcom nevšedného fotopríbehu, v ktorom zobrazuje ľudí s hendikepom v nezvyčajných situáciách. "Väčšina z nás, to je 99 percent, nepatrí k tým, ktorí zapadajú do ´dokonalého obrazu´krásy," dodáva.

Fotograf svojou fotosériou, ktorú nazval "Je t'aime moi aussi", vyvracia predsudky. Svoje modelky a modelov neprezentuje iba ako krásne unikáty, ale aj ako zjavné sexuálne bytosti.

Fermariello si myslí, že inakosť je pre nás preto taká neprijateľná, lebo sa desíme toho, že sa raz ocitneme v koži bezradného človeka alebo sme takí v skutočnosti. Keď sa navyše dostaneme k diskusii o hendikepe a sexualite, tak ide o veľmi nepríjemnú tému, o ktorej sa nechceme zhovárať. Inakosť sa ale týka každého z nás, je veľmi dôležitá preto, aby sme dokázali vnímať svet aj z iného - reálneho pohľadu, ktorý nie je umelý a skreslený.

Fotograf prezentoval svoje fotografie, v ktorých odhaľuje súkromný život a zmyselné fantázie ľudí s rôznym hendikepom. Modelov a modelky hľadal cez rôzne fóra a zdravotnícke organizácie, ktoré by mali tú odvahu a pomohli mu detabuizovať túto tému.

Fotografie sú zverejnené s dovolením Oliviera Fermariella Foto: Fotografie sú zverejnené s dovolením Oliviera Fermariella

"Našiel som ľudí, ktorí boli ochotní hovoriť o svojich problémoch. Ich túžbou je byť slobodný, chcú, aby ich spoločnosť akceptovala a nepozerala sa na nich ľútostivo alebo opovržlivo. Neváhali odhaliť pred cudzím umelcom svoje najtajnejšie intímne fantázie," opísal svoju prácu umelec. On tieto túžby nakoniec pretavil do obrazu, ktorý veľmi reálne a bez retuší zobrazuje, akí presne sú.

Fermariello vo svoje tvorbe vnáša surrealistické fantázie, ktoré sú veľmi podobné našim "dokonalým a skutočným" predstavám.

Takto vyzerá pohľad do imaginárnych spální, ktoré vytvoril Olivier Fermariello.

Fotografie sú zverejnené s dovolením Oliviera Fermariella Foto: Fotografie sú zverejnené s dovolením Oliviera Fermariella

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU




ĎALŠIE ČLÁNKY:


Balet je pre tieto malé dievčatká jediný spôsob, ako ujsť z pekla
Sex na verejnosti môže byť trestným činom
Grófka Bátoriová inšpiruje: Grafológ, metal, porno, aj zásah polície
Vydatá Angelina a desať najkrajších Sloveniek

Komentáre