Život

Bradavky netvrdnú len ženám, ale aj mužom a deťom

"Vztýčené bradavky nemusia vždy znamenať, že nás niekto sexuálne vzrušil. Niekedy je nám len proste zima. "

Zuzana Onufer, 8. januára 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Chladné zimné počasie nespôsobuje len omrznutý nos alebo skrehnuté prsty. U mužov a rovnako u žien dochádza aj k nezvyčajnejšiemu javu, a to je stvrdnutie bradaviek. Zvlášť pre dámy to môže byť nepríjemné, ak majú na sebe tesné tričko bez podprsenky alebo plavky. Čo sa skrýva pod takýmto úkazom, zisťoval portál slate.com.

Husia koža a bradavky


Všeobecne známou reakciou kože na chlad je husia koža. Tvorí sa tak, že nízke teploty stimulujú drobné svaly pripojené do vlasových folikulov, ktoré vyvolajú ich vztýčenie. Niečo podobné sa deje aj s našimi bradavkami. Dvorec prsníka, čo je vlastne tmavší okruh kože okolo bradavky tvoria bunky hladkého svalstva. Chlad spôsobí, že koža obkolesujúca bradavky sa zvrásni dovnútra, zatiaľ čo bradavky vyčnievajú.
Ilustračné foto. Foto: Webmagazin.sk


Dojčiť dokážu aj muži


Zovretie svalov stimuluje aj Montgomeryho žľazy, ktoré vylučujú maz (tekutinu), ktorá stabilizuje pH pokožky. Väčšinou sú tieto mazové žľazy aktívne v období dojčenia, keďže vylučovaná tekutina ho uľahčuje. Zaujímavosťou je, že Montgomeryho žľazy majú muži aj ženy, dokonca muži môžu za istých okolností aj dojčiť. Keďže rovnako ako ženy disponujú mliečnymi žľazami, v určitých situáciách sa u nich môže spustiť tvorba prolaktínu, teda hormónu, zodpovedného za produkciu mlieka. Existujú aj skutočné príbehy mužov, ktorí reálne dokázali dojčiť svoje deti. Mlieko sa u nich začalo tvoriť buď pod vplyvom hormonálnej liečby, užívaním liekov na rôzne choroby, ale dokonca aj obyčajným stimulovaním bradaviek alebo sugesciou.

Bradavky vztyčujú bábätká aj sexi muži


Dvorec prsníka je jednou z najcitlivejších oblastí tela. Okrem menej známej reakcie na chlad sa bradavky vztyčujú pri sexuálnom vzrušení alebo pri dojčení. Pri oboch prípadoch dochádza k uvoľneniu hormónu oxytocín, ktorý spúšťa pilomotorický reflex. U dojčiacich matiek vyvoláva takúto reakciu, dôsledkom ktorej stvrdnú bradavky, dotyk bábätka alebo len pohľad na hladné dieťa. Ku vztýčeniu bradaviek dochádza aj pri sexuálnej aktivite, pričom sa to deje u mužov aj žien. Tento efekt je však menej viditeľný na menších mužských prsiach.
Niektorým ľuďom tvrdnú bradavky častejšie ako iným, čo však môže spôsobovať bolesť a estetické nepríjemnosti. V extrémnych prípadoch, lekári navrhujú nosenie rôznych chráničov bradaviek.
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Zaujímavosti zo sveta zvieracej ríše


Nie sú bradavky ako bradavky. U rôznych druhov cicavcov možno pozorovať ich netradičné funkcie. Napríklad u goríl dochádza k vztýčeniu bradaviek vtedy, keď sa sexuálne vzrušený samec bije do pŕs. Plutvonožce, ako sú tulene alebo mrože majú „zaťahovacie“ bradavky. Keď sa mláďatá práve nekŕmia ostávajú skryté. U feniek psa dochádza k scvrknutiu bradaviek potom, čo sú vykastrované. Vtákopysk a ježura austrálska nemajú bradavky vôbec. Mláďatká pijú materské mlieko cez mliečne póry na pokožke.

ODPORÚČAME AJ:
Neuveriteľná príčina rakoviny: Jednoducho smola
Sedem dôvodov, prečo by ste mali mať viac sexu
Cítite úzkosť? Je čas ísť do postele
Päť škodlivých návykov, ktorých by ste sa mali v roku 2015 zbaviť
BUDEM MAMOU: Oznámila som v práci, že som tehotná. Aká bola reakcia?

Komentáre