Život

Bezpečnostné dvere už nielen zabraňujú, ale aj predchádzajú vlámaniu

"Od bezpečnostných dverí človek v prvom rade očakáva, že budú chrániť jeho domov. Môže chcieť od nich ešte niečo viac?"

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 1. februára 2016 5:30
Foto: ADLO
Môže! Napríklad, aby mu poskytovali možnosť nonstop monitorovať to, čo sa pred nimi deje. A tiež to, aby boli schopné nielen ochrániť, ale aj odradiť od pokusu o vlámanie.
Podvodníci, bytoví zlodeji i vykrádačské skupiny používajú stále sofistikovanejšie spôsoby. Preto aj vývoj systému ochrany prešiel do štádia, keď bezpečnostné dvere začínajú nielen zabraňovať, ale aj predchádzať nelegálnym aktivitám,“ vysvetlil Jozef Adame, konateľ spoločnosti ADLO-bezpečnostné dvere. „Aj my sme rozmýšľali, ako naše bezpečnostné dvere urobiť šikovnými a chytrými,“ priznal. Výsledkom sú Smart bezpečnostné dvere. „Dvere, vďaka ktorým máte neustály prehľad o tom, čo sa pred nimi odohráva,“ spresnil.

Smart bezpečnostné dvere umožňujú snímať a nahrávať dianie, ktoré sa odohráva v blízkostí dverí, no takisto aj komunikovať s tými, ktorí sa pri dverách zdržujú. Umožňujú tak veľmi promptne reagovať . „A to nielen v situáciách, keď máte podozrenie na nekalú činnosť, ale aj vtedy, keď sa potrebujete dohodnúť s tým, kto za vami prišiel,“ poznamenal Adame.

Smart bezpečnostné dvere ponúkajú tri režimy – Domov, Správa a Telefón. V prvom, najjednoduchšom prípade umožňuje bez problémov rozoznať, kto pri dverách zazvonil. “Ak je to pre vás neznámy človek, môžete ho požiadať cez priezor o identifikáciu. Napríklad seniori tak môžu bez toho, aby museli potvoriť dvere, zistiť či za dverami nestoja podvodníci,“ upozornil odborník.


Prostredníctvom druhého režimu „Správa“ môže používateľ zistiť, kto ho chcel navštíviť, keď práve nebol doma. „Ak niekto zazvoní, spustí sa ohlásenie neprítomnosti a výzva k nahratiu správy. Tú si majiteľ alebo obyvateľ bytu či domu prehrá zo záznamu po svojom príchode. Samozrejme môže si nastaviť aj to, aby systém zaznamenal návštevníka obrazom,“ opísal konateľ spoločnosti ADLO, pričom zdôraznil, že všetky aktivácie systému sú zaznamenávané na SD kartu, ktorá je súčasťou technológie.

Tretím režimom je „Telefón“. Tento režim umožňuje byť prostredníctvom dverí nielen v obraze, ale aj v priamom spojení s tými , ktorí sa pred nimi nachádzajú. Systém umožní návštevníkovi telefonicky sa spojiť s majiteľom bytu. Možnosťou je aj spätné spojenie, keď majiteľ vlastne prostredníctvom dverí zavolá návštevníkovi. „Zoberme si, že príde kuriér, my nie sme doma, no nechceme, aby sme prišli o zásielku, ktorú priniesol. Tak zavoláme susedovi, dohodneme sa s ním, že ju prevezme a prostredníctvom opätovného spojenia s kuriérom “cez dvere“ mu dáme inštrukcie,“ ozrejmil Adame.

Režim „telefón“ však pamätá aj na to, že budeme mať pred dverami nevítaného návštevníka a to vďaka funkcii detekcie pohybu. Ak sa niekto pri dverách zdržuje nad nastavený časový limit, napríklad 15 sekúnd, systém vyšle používateľovi sms, prípadne priamo mms, ktorou ho informuje o situácii. „Ak vďaka tomu zistíme, že sa deje niečo podozrivé, môžeme spustiť komunikátor, a ozveme sa osobe pri dverách. Dotyčný pri tom nevie, či sme doma, alebo nie. A v prípade, že sa situácia naďalej vyvíja podozrivo, môžeme kontaktovať políciu. Ešte predtým, ako sa nám zlodej vláme do domova.“

Práve v tejto funkcii Smart bezpečnostných dverí je výrazný krok dopredu. „Na rozdiel od alarmu, ktorý oznamuje, že sa niečo deje, čomu však už nemôžeme zabrániť, Smart bezpečnostné dvere oznamujú, že sa deje niečo, čomu zabrániť môžeme,“ povedal.

Výhody Smart bezpečnostných dverí oproti klasickým zabezpečovacím systémom sú nesporné. Ako však prízvukuje Jozef Adame, ich najväčšou výhodou nie je funkcionalita, ale to čo prináša pre každého, komu na jeho majetku záleží. „To, že môžem spokojne odísť do práce, na víkend, či na dovolenku bez toho, že by som sa bál nevítaného návštevníka v dome,“ dodáva Adame.

Komentáre