Život

Ako by mali vyzerať súčasné kostoly?

"Názory na to, ako by mali dnešné kostoly vyzerať, sú rôzne. V sakrálnych stavbách prežíva konzervativizmus a liturgia musí byť v jednote s formou kostola. "

TASR, 3. apríla 2017 11:00
Kostoly bratislavského Starého Mesta. Na snímke v pozadí kostol Nanebovzatia Panny Márie alebo Blumentálsky kostol, v popredí Michalská veža. Foto: TASR/Štefan Puškáš
Výstavba nových kostolov je často financovaná z darov, ktoré farnosť dostane. Na stavbu evanjelického kostola v Nitre prispeli nemeckí luteráni, na kostol Teplická prispela mestská časť a arcibiskupský úrad. V oboch prípadoch však boli veľkou súčasťou finančných zdrojov práve dobrovoľné dary, povedal pre TASR architekt Ľubomír Závodný.

Prvoradé je spoločenstvo


Názory na to, ako by mali dnešné kostoly vyzerať, sú rôzne. V sakrálnych stavbách prežíva konzervativizmus a liturgia musí byť v jednote s formou kostola. V týchto stavbách by sa nemala objavovať módnosť, naopak, mali by byť dodržiavané základné princípy a znaky. Po novom sa viac nestavajú smerové kostoly s radom lavíc otočených k oltáru. Pri stavbe sa kladie dôraz na spoločenstvo, preto sú sedadlá zoskupené do kruhu, s čím súvisí aj celkový vzhľad nových kostolov, ktoré sú dnes kruhové.



Kostol z jedálne


Podľa Závodného existuje prirodzená potreba vytvoriť zaujímavý a funkčný priestor, preto je výstavba kostolov správna. Príkladom je Univerzitné pastoračné centrum v bratislavskej Mlynskej doline, kde Závodný pomáha vypracovať návrh nového priestoru. "UPeCe je v podstate bývalá jedáleň, z ktorej je spravený kostol. Napriek tomu sem na omšu príde aj tisíc študentov. Nemá sakralitu a znaky kostola, ale je to obyčajná hala a kostol z nej robí spoločenstvo ľudí," zdôraznil.

Návrhy zo súťaží


Závodný sa po prvý raz stretol s výstavbou sakrálnych stavieb v roku 1991, keď bola vyhlásená súťaž na Chrám sv. rodiny v Petržalke. "Súťaž sme vyhrali, no napriek tomu sa vtedajší arcibiskup rozhodol, že katolícky kostol postavíme na inom mieste," uviedol. Práve zo súťaží pochádza väčšina projektov, takto sa Závodný dostal napríklad k navrhovaniu farnosti Kráľovnej Rodiny - Teplická, kláštora klarisiek kapucínok v Kopernici a bol prizvaný na spoluprácu na evanjelickom kostole v Nitre.

Spomínanú farnosť Teplická postavili vo vnútrobloku v bratislavskom Novom Meste. Obyvatelia okolitých domov neboli z výstavby nadšení, no dnes už kostol stojí sedemnásť rokov, spĺňa úlohu pastoračného centra a vyhral cenu Slovenskej komory architektov CE–ZA–AR. Výstavba a samotná podoba kostola závisí aj od miestneho kňaza, ktorý je zároveň jeho správcom. "K výstavbe kostola Teplická bol pridelený kňaz, ktorý tvrdo zasahoval do autorských práv. Mrzí ma, že niektoré zásahy nie sú dodnes opravené, ale kostol vyhral cenu, hoci som písal, aby ho kvôli chybám nehodnotili. Porota nakoniec uznala, že aj napriek zásahom, kostol plní svoju funkciu," vysvetlil Závodný.



Náročné podmienky


Spolu s architektom Damiánom Berecom pripravili projekt kláštora pre prísny rád klarisiek kapucínov v Kopernici. Klarisky žijú v klauzúre, čo je uzavretý priestor, v ktorom sa zrieknu kontaktu s ľuďmi a akéhokoľvek majetku. Nie je potrebné, aby architekt patril k cirkvi, ktorá projekt zadala, musí sa však zoznámiť s liturgiou, ktorá je pri výstavbe kostolov dôležitá. "Keď som projektoval kláštor klarisiek, netušil som, čo je to klauzúra a aké pravidlá musia klarisky dodržiavať. Pýtal som sa ich napríklad, či sa v kláštore môžu pozerať na druhého človeka, alebo či mu môžu podať ruku," spomínal Závodný. Dodal, že pri tvorbe sa radí s odborníkmi a každý projekt prechádza kontrolou liturgickej komisie, ktorá ho pripomienkuje.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Navštívte dva kostoly na Spiši, zapísané v Zozname UNESCO
Veľký evanjelický kostol v Bratislave postavili z milodarov
Katedrála na Nitrianskom hrade je držiteľkou viacerých prvenstiev
VIDEO: Kostol sv. Egídia v centre Popradu zaujme návštevníkov maľbami

Komentáre