Život

Zmiernite opicu po silvestrovkej párty: Vyhnite sa týmto nápojom

"O tom, v akom stave sa zobudíte po silvestrovskej párty, rozhoduje nielen množstvo, ale aj druh alkoholu. "

Katarína Bačová, 30. decembra 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
K silvestrovským oslavám patria aj alkoholické nápoje. Prispejú k dobrej nálade, rýchlejšie ubehne čas, ľudia sú otvorenejší a ľahšie sa zabavia. Ak to však preženiete, následky na seba nenechajú dlho čakať.

Rána s "opicou" nebývajú ľahké. Organizmus je dehydrovaný a vám ide rozhodiť hlavu. Kiežby som toho vypil menej, pomyslíte si. O tom, v akom stave sa prebudíte, rozhoduje okrem množstva aj druh alkoholu, ktorý ste na párty požili. Vyberajte teda starostlivo, veď viete, čo sa hovorí: "Ako na Nový rok, tak po celý rok."

Zoznam rizikového alkoholu zverejnil portál Insider. Vyskytujú sa v ňom hlavne alkoholické nápoje s množstvom pridaných látok. Ľahko sa pijú, ťažko sa znášajú následky. Pite preto s rozumom.

Miešané nápoje


Samostatne je džús či tonic v poriadku, no len čo ho spojíte s alkoholom, spôsobí na druhý deň katastrofu. Môže za to cukor v spomínaných nápojoch. Kolu s rumom a džús s vodkou si tentokrát radšej odpustite.

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jakub Kotian


Lacná pálenka


Nenahrádzajte kvantitu kvalitou. Aj do alkoholu sa oplatí investovať. Hlavne, ak sa po "výhodných panákoch" chcete zobudiť aspoň v akej-takej fyzickej kondícii. Lacný alkohol totiž zväčša obsahuje viac kongenérov, ktoré spôsobujú horšiu opicu. Ide o látky, vznikajúce ako vedľajší produkt kvasenia. V ľudskom tele sa správajú toxicky.

Tmavý alkohol


Podľa britskej štúdie spôsobuje najhoršiu opicu bourbon, potom whisky, brandy a rum. Táto trojica hovorí za všetko - popíjanie tmavého alkoholu má svoje následky.

Ilustračná snímka Foto: Pixabay


Drinky


Spomienkam na letnú dovolenku radšej odolajte. Za exotickými názvami, pestrými farbami a ozdôbkami sa skrýva veľa, veľa alkoholu a k tomu ešte aj kopa cukru. Vypijete tak oveľa viac, ako ste zamýšľali. A "opica" na seba nenechá dlho čakať.

Červené víno


Ak máte náladu na víno, uprednostnite radšej biele. Ráno to oceníte.

Namiesto červeného si radšej doprajte biele víno. Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann


Šampanské


Môžu za to bublinky. Oxid uhličitý, ktorý ich vytvára, zariaďuje, že alkohol sa rýchlejšie vstrebáva do krvi. Ako prípitok teda šampanské bohate stačí.

Nápoje s kofeínom


Vodka s energetickým drinkom vás skvele naštartuje, no rovnako povzbudivo pôsobí aj na opicu. Kombinácia sedatív a povzbudzujúcich stimulantov vás totiž ľahko presvedčia, že "ešte jeden" zvládnete. Koľko ste reálne vypili, zistíte až ráno.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Jana Kirschner prichádza s videoklipom k skladbe Vianočná
Deväť zvláštnych spôsobov, ako vám technika škodí
Toto je najdlhšie slovo roka v Rakúsku, dokážete ho prečítať?
Rok 2017: Počítačové vírusy budú silnejšie a hackeri vynaliezavejší

Komentáre