Život

Ako byť dobrým rodičom? Päť vecí, ktoré si deti zapamätajú

"Dieťa je ako mokrý cement. Máte ho vo svojich rukách."

Tomáš Kušnír, 15. novembra 2015 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Rodičia zvyknú robiť zmätok okolo vecí, pri ktorých to v skutočnosti nie je dôležité. Hoci si vaše deti nebudú pamätať každé pokarhanie, ktoré od vás dostali, sú veci, na ktorých naozaj záleží. Ak chcete vytvoriť pre svojho potomka detstvo, na ktoré bude mať dobré spomienky, riaďte sa týmito krokmi:

Uznanie a kritika


Detské srdce je ako mokrý cement. To, čo vytvoríte v mladosti, časom stvrdne a stane sa výsledkom vašich činov. Výsledkom vášho uznania a kritiky. Svoju hodnotu a sebaúctu si vaše deti vybudujú podľa slov, ktoré ste im povedali. Ide o obdobie, keď sa formuje ich osobnosť a preto musíte dávať pozor, čo im poviete. Aj kritika sa dá vyjadriť efektívne.

Vzťah k svojej polovičke


Na tom, že deti sa k svojim partnerom správajú tak, ako to videli doma, je veľký kus pravdy. V spomienkach im ostanú chvíle, v ktorých boli pozorovateľmi. Dajte si za úlohu mať také manželstvo, aby si vaše dieťa uvedomilo, že je to niečo, čo by raz chcelo mať. Čo je pre neho lepšie, než vidieť mamu a otca, ako sa milujú?

Pocit bezpečia


Viete, čo majú spoločné všetky deti? Túžbu cítiť sa v bezpečí. Určite si budú pamätať chvíle, keď ste ich upokojili v ťažkej situácii alebo keď za vami bežali po tom, čo sa im snívalo niečo nepríjemné. Niekedy vás zastihnú v zlej nálade, ale snažte sa, aby boli vaše deti stále v bezpečí, keď sú s vami.

Najlepší dar: Pozornosť


Pre deti je veľmi dôležitá pozornosť. Sú chvíle, keď vám z toho ide prasknúť hlava, pretože chcú od vás milión vecí a vy nemáte čas na svoje povinnosti, ale pre deti je to podstatné. Je to akýmsi meradlom vašej lásky. Budú spomínať na to, keď ste nechali prácu tak a išli ste s nimi hrať naháňačky. Pokúste sa nájsť si čas na svoje deti, pretože ako sa vraví, rastú ako z vody, a vy sa ani nenazdáte a v dome budete mať vzdorovitého pubertiaka.

Rodinné tradície


Tak, ako majú deti rady spontánnosť, rovnako potrebujú v živote aj zaužívanosť. Myslia sa tým tradície, vaše malé rodinné rituály. Či už ide o spoločné raňajky, stredajší filmový maratón alebo pizza v piatok večer, tieto spomienky si navždy ponechajú. Snažte sa vytvoriť tradície, ktoré by v budúcnosti chceli zaviesť vo vlastnej rodine.

Zdroj: patheos.com

ODPORÚČAME AJ:
Nový hit speváčky Adele si zobrali na mušku komici
Večná dilema: Nechávať prepitné v hotovosti alebo cez kartu?
Sestra v akcii jubiluje: Toto ste o nej nevedeli
Množstvo skleníkových plynov dosiahlo vlani rekordné hodnoty
HEGER: Kniha o Štúrovi ako novinárovi môže byť čítaním pre žurnalistov

Komentáre