Zdravie

Zlomené srdce nemusí byť iba metaforou: Ako môže ovplyvniť zdravie?

"Nešťastná láska neovplyvňuje len vašu duševnú pohodu, ale aj zdravie vášho srdca. "

Zuzana Lobotková, 10. júla 2017 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Paradoxne vám môže “zlomiť srdce” aj náhla šťastná udalosť, akou je výhra v lotérii. Porovnajte si však tieto šance. Doteraz si vedci mysleli, že srdce sa dokáže plne zotaviť. No nový výskum odhalil, že poškodenie srdca je reálne, nie len obrazné.

Pozor na stresujúce udalosti


Utrpieť zlomenie srdca môže dlhodobo poškodiť zdravie, dokonca až nasmerovať k zlyhaniu srdca. Syndróm zlomeného srdca, alebo takotsubo syndróm, zvyčajne ovplyvňuje ženy. Náhly príval hormónov spôsobený emocionálne stresujúcimi udalosťami, ako je smrť blízkeho, rozvod, zrada alebo romantické odmietnutie, dokážu poškodiť srdcový sval. V extrémnych prípadoch je následkom až smrť.

Ľudia, ktorí majú zlomené srdce, majú rovnakú predpokladanú dĺžku života, ako ľudia, ktorí utrpeli srdcový infarkt. Tím vedcov z Aberdeenskej univerzity podporovaný Britskou srdcovou nadáciou sledoval 52 pacientov so zlomeným srdcom počas štyroch mesiacov. Použili ultrazvuk a srdcové MRU, aby sa pozreli, ako fungujú srdcia pacientov.

Výsledky ukázali, že stav permanentne ovplyvňuje pumpujúce pohyby srdca, ktoré sú oneskorené krútivým pohybom, ktorý srdce pri úderoch robí. Aj stláčavý pohyb srdca bol obmedzený, keďže časti srdcového svalu utrpeli zjazvenie. To ovplyvnilo elasticitu srdca a jeho schopnosť sťahovať sa.

Jazvy na srdci


Doktorka Dana Dawsonová, ktorá výskum viedla, sa vyjadrila: “Mysleli sme si, že ľudia, ktorí zažili zlomené srdce, sa úplne zotavia, aj bez lekárskeho zásahu. Tu ale vidíme, že problém znamená dlhotrvajúce poškodenie srdca.” Čísla ukazujú, že 3 až 17 percent pacientov zomrie do piatich rokov od diagnózy. Až 90 percent nahlásených prípadov tvoria ženy a v 70 percentách prípadov lekári identifikujú stresujúcu životnú udalosť ako spúšťač.

Profesor Metin Avkiran z Britskej srdcovej nadácie povedal: “Táto štúdia ukázala, že u niektorých pacientov sa rozvinul takotsubo syndróm, ktorý spôsobil abnormálne fungovanie srdca. To, že sa u pacientov ukazuje zjazvenie, naznačuje, že zotavenie bude trvať dlho, alebo nikdy nenastane.”

Tieto zistenia len zdôrazňujú dôležitosť efektívnejšej liečby tohto problému. Ak niekto vo vašom okolí trpí, nasmerujte ho k návšteve lekára. Zlomené srdce je totiž vážna vec.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Cukrov sa báť netreba. Treba ich však prijímať v rozumnej miere
Čo treba vedieť o kliešťoch?
Malé deti môžu na dovolenke odmietať jesť. Pripravte sa na to
Chcete si zlepšiť pamäť? Dajte si čokoládu

Komentáre