Zdravie

Čo treba vedieť o kliešťoch?

"Chápeme, nikto nechce na kliešte myslieť. Sú odporné a prenášajú choroby. Ale práve preto im treba venovať pozornosť. "

Zuzana Lobotková, 8. júla 2017 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Kliešte prenášajú potenciálne život ohrozujúce infekčné ochorenia, pričom niektoré z nich spúšťajú nielen zimnicu, nevoľnosť a horúčku, ale aj neurologické problémy, v najhoršom prípade až smrť. Najznámejšia je Lymská borelióza. Počet prípadov tohto ochorenia stúpa, no tisíce stále ostávajú neodhalené. Pokiaľ ide o kliešte, ignorácia nepomôže. Čo pomôže, je dobre ich poznať, a vedieť, čo robiť, keď už sa na vás nejaký prisaje.

Pár prekvapení


Na svete existujú tisíce druhov kliešťov, no len niektoré vám môžu spôsobiť zdravotné problémy. Kliešte nie sú hmyz. Patria k pavúkovcom, čiže sú príbuzné skôr pavúkom ako muchám či komárom. Majú štyri páry nôh, nemajú tykadlá a, čo je dôležité, nelietajú ani neskáču. Keď sú kliešte pripravené sa kŕmiť, usadia sa na steblách trávy alebo iných rastlín, kde čakajú na okoloidúce zviera alebo človeka. Použitím tretieho a štvrtého páru nôh udržujú stabilitu, natiahnu najskôr prvý pár nôh a chytia sa nádejného hostiteľa. A lezú po ňom, kým nenájdu čistý kus kože blízko malých krvných ciev, kde je pre ne jednoduchšie cicať krv.

Ak sa na vás prisaje, pravdepodobne ostane pár dní. A keďže niektoré sú naozaj malé, možno si kliešťa na svojom tele nevšimnete. Keď sa do vás zahryzne, vypustí do vášho tela mix krv riediacich, pokožku ochromujúcich a s imunitným systémom bojujúcich látok. Kŕmiť sa bude asi dva-tri dni. Samička dokáže svoju veľkosť až zdvojnásobiť, čo je užitočné, ak sa chystá klásť vajíčka.

Prenos chorôb nenastane hneď. Niektoré kliešte začnú prenášať chorobu nazývanú anaplazmóza do ôsmich hodín, no iné trvajú dlhšie. Ak sa vám podarí kliešťa odstrániť do 24 hodín, šanca, že dostanete Lymskú boreliózu, je naozaj nízka. Vo väčšine prípadov na to treba 36 až 48 hodín, než vás baktérie, ktoré toto ochorenie spôsobujú, infikujú. Ľudia však nie sú pre kliešte hlavný zdroj potravy. Kŕmia sa aj na myšiach, vtákoch, zajacoch a jeleňoch. Keď napadnú hostiteľa, použijú určitý patogén a samy si odnesú ochorenia spôsobujúce baktérie. Často teda v sebe nesú viac ako jednu infekciu.

Pozor na “zaručené” rady


Na internete nájdete plno rád, ako sa zbaviť už prisatého kliešťa - potrieť ho vazelínou, benzínom, odlakovačom na nechty, 70-percentným izopropylalkoholom, čo ho zdanlivo zadusí. Problém je, že žiadna z týchto metód nefunguje. Kliešť totiž dokáže prežiť dosť dlho bez vzduchu. Spomínané rady teda neskúšajte.

Ako sa ale máte kliešťa správne zbaviť? Zachovajte chladnú hlavu a vezmite do rúk pinzetu. Do pinzety uchopte kliešťa čo najbližšie k pokožke, pretože jeho ústa sú vo vnútri vaše kože. Potiahnite smerom nahor, opatrne a plynulo. Kliešťa potom spláchnite do záchoda. Ak sa vám nepodarí vytiahnuť celú hlavičku, nebojte sa - kliešť je mŕtvy a vaša pokožka hlavu časom vylúči. Dobre si očistite okolie rany mydlom a vodou, alebo dezinfekčnými obrúskami.

Väčšina ochorení prenášaných kliešťami spôsobuje horúčku, bolesť hlavy, únavu či bolesť svalov. Niektoré prinesú aj podráždenie kože či vyrážky. Pri Lymskej borelióze sa známe rozširujúce sa vyrážky objavia do troch dní až jedného mesiaca a predchádzajú horúčky. Avšak asi 20 až 30 percent ľudí s touto diagnózou vyrážky na sebe nespozoruje. Ak sa okolo ranky objaví červený kruh, menší ako päť centimetrov, nezväčšuje sa a do pár dní zmizne, ide pravdepodobne len o normálnu alergickú reakciu a nie znak Lymskej boreliózy.

Hrozba menom Lymská borelióza


Šanca, že neochoriete po uhryznutí kliešťom, je naozaj vysoká. Podľa prieskumov asi len 1 až 3 percentá ľudí skončia po uhryznutí s Lymskou boreliózou. Ak chcete, nechajte sa pre istotu otestovať lekárom, alebo si nechať predpísať antibiotiká, ktoré by s prípadnými infekciami mali zatočiť. Ak na sebe začnete pozorovať príznaky podobné chrípke, povedzte to svojmu lekárovi. Môže ísť o príznak toho, že máte kliešťom prenášané ochorenie.

Počet prípadov Lymskej boreliózy stále stúpa - je otázne, či je viac kliešťov alebo proste lepšie pochopenie hrozby ženie ľudí k lekárovi, aby ochorenie odhalil. Nanešťastie, pre ľudí neexistuje vakcína na toto ochorenie. Pre psov však áno. Aj psy môžu dostať Lymskú boreliózu. Vakcínu je však potrebné obnovovať a nie je isté, ako veľmi účinná je.

V roku 1998 sa objavila aj vakcína pre ľudí. Pôsobila preventívne - ochorenie spôsobujúcu baktériu účinná látka nepustila z klieštích čriev do ľudského hostiteľa. Nebola však dokonalá - fungovala len pri najbežnejšej baktérii spôsobujúcej ochorenie, a to v 80 percentách prípadov a tiež potrebovala obnovovanie. Po hláseniach o vedľajších účinkoch bola stiahnutá z trhu.

Pozor na ne


Kliešte nemajú úplne oddychovú sezónu, no leto je vrchol Lymskej boreliózy. Nymfy, nedospelé kliešte, sú v tomto období v rozkvete. Niektoré kliešte sú však naozaj aktívne aj v zime, kým teploty neklesnú pod bod mrazu.

Ako sa môžete ochrániť? Treba vedieť, kde na vás striehnu. Kliešte zvyknú čakať na lístí, ktoré rámuje lúky, kde je veľká šanca, že prídu aj zvieratá. Keď ste v ich teritóriu, zastrčte si nohavice do ponožiek alebo do topánok, použite insekticídy alebo noste oblečenie ošetrené permetrínom, čo je repelent na hmyz.

Ak spozorujete kliešťa dostatočne skoro, najhoršie, čo sa vám môže stať je, že sa zľaknete. Je teda dobré si prezrieť pokožku dôkladne, najmä hlavu, pupok, pazuchy, uši, zadnú stranu kolien a intímne partie. A nezabúdajte - niektoré sú naozaj malé, takže ak na sebe po túre spozorujete novú pehu, radšej sa na ňu pozrite dobre z blízka.
Zdroj: Health

ODPORÚČAME AJ:
Malé deti môžu na dovolenke odmietať jesť. Pripravte sa na to
Chcete si zlepšiť pamäť? Dajte si čokoládu
Štyri veci, ktoré spraviť po popŕhlení medúzou

Komentáre