Zdravie

Vitamín D v pilulke znižuje hrozbu astmatických záchvatov

"Hovorí sa, že vitamín D môže prelomiť riziko ťažkých astmatických záchvatov o polovicu. Majú vedci pravdu?"

Zuzana Lobotková, 23. septembra 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Britskí vedci opísali tabletky vitamínu D ako „ideálny liek“ pre astmu, pretože zmierňuje zápal v pľúcach a odvracia útoky vírusov. Rozsiahly prehľad, zahŕňajúci takmer 1100 pacientov, odhalil, že ľudia, ktorí užívajú vitamínové doplnky spolu s ich normálnou medikáciou, majú znížené riziko vážneho záchvatu zo 6 percent na 3 percentá.

Kde vziať vitamín D


Odborníci z Queen Mary University of London zistili, že pacienti s menšou pravdepodobnosťou budú potrebovať nemocničnú liečbu a užívať steroidné tablety. A ak pacienti neberú obrovskú dávku, neexistuje žiadne riziko vedľajších účinkov. Vedúci štúdie profesor Adrian Martineau povedal: „Vitamín D, alebo slnečný vitamín, okrem posilnenia vývoja kostí, napomáha rozvoju najmenej 35 ďalších tkanív a bielych krviniek. To môže zvýšiť imunitu proti iným chorobám a tlmí zápaly.“ Vitamín D je podľa neho ideálny liek - môže zvýšiť imunitu voči infekciám a k tomu môže tlmiť zápaly.

Počas jari a leta prijímame cez kožu dostatok vitamínu D, keď sme vystavení slnku. Ale na jeseň a v zime pochmúrne počasie znamená, že väčšina ľudí sa musí spoliehať, že získajú dostatok životne dôležitých vitamínov zo stravy. Dá sa prijať z červeného mäsa a dostatku tučných rýb - ale milióny ľudí, ktorí nemajú na tanieri dostatok týchto potravín, sa namiesto toho spoliehajú na doplnky. Nízka hladina tohto vitamínu vedie k mäknutiu kostí v detstve, čo spôsobuje problémy s kolenami a zakrivením chrbtice.

Koľko vitamínu potrebujete?


V deviatich štúdiách vedci sledovali 1093 ľudí - 435 detí a 658 - s rôznymi úrovňami astmy. Boli z rôznych etnických skupín a dostávali rôzne dávky liekov. Výsledky ukázali, že vitamínové doplnky nezvýšili riziko nežiaducich účinkov, ale ani nezlepšili funkciu pľúc alebo príznaky astmy. Astmatici teda nemusia začínať s užívaním vitamínových doplnkov. Dávkovanie totiž nesedí každému.

Všeobecne lekári odporúčajú užívať nízke dávky vitamínu D počas zimy, kedy je prirodzená produkcia vitamínu D ťažká. Ale profesor Martineau študoval dávky až päť a pol krát vyššie. Jeho tím sa chcel uistiť, či sa vplyv vitamínu vzťahuje len na ľudí, ktorí už majú deficit vitamínu D alebo či doplnky budú mať rovnaký vplyv.

Asi tri štvrtiny pacientov s astmou netrpia ťažkými záchvatmi a je potrebné urobiť ďalšie pokusy, aby vedci zistili, či doplnky môžu priniesť prospech aj im. Vitamín D by nemal nahradiť lieky pre astmatikov, môže len predstavovať doplnok. Doktorka Erika Kennington, vedúca výskumu astmy sa vyjadrila: „S toľkými rôznymi typmi astmy sa môže ľahko stať, že vitamín D môže priniesť prospech niektorým ľuďom, ale iným zas nie.“ Pomocou jednoduchého krvného testu je možné zistiť vašu hladinu vitamínu D, po čom váš lekár ľahko určí, či potrebujete vitamínové doplnky a v akom množstve.
Zdroj: dailymail


ODPORÚČAME AJ:
Zdravá desiata obsahuje celozrnné pečivo, syry či ovocie
Malí onkopacienti vedia o ochorení veľa, netreba im zatajovať pravdu
Trápi vás pocit únavy a zábudlivosť? Na vine môže byť vitamín B

WHO odporúča v rámci prevencie pred zikou praktizovať bezpečný sex

Komentáre