Zdravie

Trápi vás nafúknuté bruško? Zbavte sa ho

"Nafukovanie je nepríjemné. Chcete vedieť, ako si s ním môžete poradiť? "

Zuzana Lobotková, 12. júna 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Či už je to hnačka, pálenie záhy po ťažkom jedle, alebo bolesti žalúdka, tieto ťažkosti postihnú raz za čas každého. Dokonca ide o jeden z najčastejších dôvodov návštev v lekárni. Tu je pár tipov, ako si s nafúknutým bruškom poradíte aj sami.

Teplá voda


Než začnete robiť niečo v dopoludňajších hodinách, uvarte si pol hrnčeka vody a doplňte ho doplna vodou izbovej teploty. Mala by však byť prefiltrovaná. Môžete si ju dochutiť limetkou alebo zázvorom, čo vás zbaví pocitu plnosti a dodá vám dostatok energie na zvyšok dňa. Teplá voda do žalúdka robí ráno zázraky, pretože preteká cez tráviacu sústavu, cez ktorú hodiny nič nešlo. Dajte si ju aspoň dvadsať minút pred raňajkami a skúste to každý deň.

Aj korenie pomôže


Koreniny neslúžia len na dochutenie jedla, ale často sú aj liekom. Štipka semienok fenikla vo vode vám pomerne rýchlo uľaví od pocitu nafúknutia. Fenikel upokojuje žalúdok rovnako ako zázvor. Okrem neho skúste do svojho jedálnička pridať mletý koriander, kurkumu, rascu a čierne korenie. Všetko sú to koreniny známe z ajurvédy, a teda overené časom.

Ovocie nalačno


Ajurvéda sa vyjadruje aj k ovociu. Vraj je najlepšie dať si ho na prázdny žalúdok. Ideálne v dopoludňajších hodinách, možno rovno za pohárom teplej vody. Premýšľali ste aj o dôležitosti teploty ovocia? Malo by byť izbovej teploty, čerstvé – ak je to možné odtrhnuté priamo zo stromu. Studené ovocie totiž šokuje žalúdok, čo bráni optimálnemu tráveniu.
LIKE DŇA: Videli ste už explodujúci melón? Foto: Tablet.TV

Takmer všetky plody majú lepšiu chuť a sú sladšie pri izbovej teplote - najmä bobuľové ovocie, broskyne, marhule a melón. Ak už máte na ovocie chuť, nechajte ho aspoň 40 minút vonku z chladničky. Časovo je ovocie najvhodnejšie okolo desiatej-jedenástej hodiny dopoludnia, ak teda raňajkujete pred deviatou. Tak si váš metabolizmus stihne poradiť s ovocnými šťavami.

Spomaľte


Niekomu trávi rýchlejšie, iným pomalšie. Svojmu metabolizmu však môžete pomôcť, ak spomalíte už pri jedení. Dôkladné prežúvanie súst, jedenie v pokoji a vychutnanie si jedla. Aj to vám pomôže zabrániť nafukovaniu.

Probiotiká


Dosiahnutie optimálne zdravie čriev a trávenia. To by ste sa mali snažiť dosiahnuť. Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako pomôcť zažívaniu, sú zdravé baktérie. Obzvlášť po chorobe alebo po užívaní antibiotík. Často počúvame, že náš imunitný systém sa nachádza v našich črevách. Znamená to, že 70 percent antibakteriálnych a antivírusových buniek v našom tele sa nachádza v stenách žalúdka a čriev.

Náš žalúdok tiež produkuje kyselinu, ktorá zabíja väčšinu patogénov, a naše tenké črevo produkuje hlien, ktorý blokuje ďalšie potenciálne patogény od vstupu do nášho krvného obehu. Takže, keď sa rovnováha v črevách oslabí, slabá je aj imunita. O dôvod viac snažiť sa o zdravie vášho žalúdka.
Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Surové alebo varené? Zistite, ako zo zeleniny získať čo najviac živín
Vybitý trvalý zub možno vrátiť na pôvodné miesto
Päť prekvapivých potravín, ktoré ničia naše zuby
Otrava jedlom? Poradíme vám, ako sa jej zbaviť

Komentáre