Zdravie

Päť prekvapivých potravín, ktoré ničia naše zuby

"Za pochúťky na grile alebo sušené ovocie sa vám vaše zuby nepoďakujú."

Zuzana Onufer, 4. júna 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Všetci vieme, že sladkosti a sladené nápoje nie sú dobré pre naše zuby. Avšak cukry a kyseliny číhajú aj v iných, zdanlivo neškodných a často aj zdravých potravinách. New Yorský dentista Marc Löwenberg upozorňuje na päť vinníkov našich pokazených zubov a dáva aj rady, ako zabrániť najväčším škodám.

Ovocné šťavy


Trend smoothies a za studena lisovaných ovocných štiav má aj svoje temné stránky. Na jednej strane sú nabité vitamínmi, avšak obsahujú aj veľké množstvo cukru. Baktérie v našich ústach premieňajú tieto cukry na kyselinu, ktorá leptá našu sklovinu a môže spôsobiť kaz. Zdravého nápoja sa kvôli tomu nemusíte vzdávať.

Podľa Löwenberga stačí, ak budete piť šťavu cez slamku, aby ste ju udržali čo najďalej od svojich zubov. Dôležité je tiež, aby ste si po vypití nápoja nečistili zuby hneď, ale až po 45 minútach. Drhnutím skloviny, ktorá je narušená kyselinou by ste si ešte viac poškodili.

Grilovacia omáčka


Grilovačka patrí k letu. Väčšina z nás si však neuvedomuje, že mäso alebo rebrá sa marinujú v sladkých omáčkach, čo je zhruba rovnaké, akoby ste marinovali svoje zuby v cukre. Okrem toho môžu omáčky spôsobiť aj nechcené zafarbenie a rozklad skloviny, ak sú vo vašich ústach príliš dlho.

Dentista radí natrieť si pred zjedením grilovaných pochúťok zuby tenkou vrstvou špeciálnej vazelíny, ktorá zuby ochráni. Ak je vám to nepríjemné, vyčistite si zuby hneď po grilovačke, aby ste odstránili všetky zvyšky.

Žuvacie vitamíny


Chutia podobne ako gumoví medvedíci a sú podobne zlé pre naše zuby. V skutočnosti sa táto lepkavá hmota drží na zuboch tak pevne, že vytvorenie kazu je len otázkou času. Podľa zubára je riešením výmena týchto žuvacích vitamínov za vitamíny vo forme tabliet. Nebudú určite také zábavné a chutné, ale určite oddialia vašu návštevu u zubára.

Sušené ovocie


Zatiaľ čo niektoré čerstvé ovocie ako napríklad jablká a hrušky skutočne robia zubom dobre, sušené ovocie nikdy. Takáto inak výživná desiata je nabitá non - celulózovým vláknom, ktoré prichytí cukor na zuby podobne ako gumové cukríky. Riešením je, čím skôr sa toho zbaviť zubnou kefkou a dentálnou niťou.

Biele víno


O červenom víne je známe, že spôsobuje nepríjemné sfarbenie zubov. Ak si myslíte, že zámenou za biele víno ste vyhrali, ste na omyle. Kyselina v bielom víne totiž zožiera vašu sklovinu a zanecháva zuby zraniteľné voči škvrnám od iných potravín alebo nápojov. Príjemný spôsob, ako tieto účinky zmierniť je dať si k vínu syr. Je bohatý na bielkoviny, vápnik a fosfor, ktoré pomôžu znížiť hladinu kyseliny v ústach. Menej kalorickým prístupom je kloktať po vypití vína čistú vodu.
Zdroj: news.health.com

ODPORÚČAME AJ:
Otrava jedlom? Poradíme vám, ako sa jej zbaviť
Pohráva sa technika s vašou mysľou? Zistili sme, ako to je
Ak dieťa bez ortopedického problému bolia nohy, môže mať leukémiu
Prírodné sladidlá: Toto by ste o nich mali vedieť a dávať si pozor

Komentáre