Zdravie

Nezabudnite si vybrať kontaktné šošovky. Hrozí vám infekcia očí

"Vo víre novoročných osláv si na to možno spomeniete ťažšie, no kontaktné šošovky si treba vybrať každý večer. Inak sa vám to môže vypomstiť v podobe problémov s očami. A to vás zbytočne nestrašíme. "

Zuzana Lobotková, 2. januára 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Práve začiatkom roka je prípadov zápalov očí viac. Po nočnom pití je jednoduché padnúť do postele bez pomyslenia na to, že si musíte ešte vybrať kontaktné šošovky. Odborníci však varujú, že riskujete dokonca stratu zraku.

Nezanedbávajte hygienu


Nedostatočná optická hygiena je často zapríčinená nadmerným požitím alkoholu. Ráno sa môžete prebudiť s infekciou očí, či dokonca s abscesmi na rohovke. Práve tie môžu vyústiť do slepoty. Doktor David Allamby, očný chirurg v Londýne, povedal pre Dailymail, že vidí 50-percentný nárast problémov práve po novoročných oslavách. Počas sviatkov si privodili infekciu, alebo iné problémy.

„Vidím, koľko škody to môže napáchať, ale nemôžem byť asi dostatočne dôrazný v tom, akí majú byť ľudia opatrní. Bakteriálny absces rohovky je závažné ochorenie, potenciálne aj oslepujúce. Videl som aj stovky pacientov s jazvami na rohovke spôsobenými kontaktnými šošovkami. Výskumy navyše ukázali, že riziko bakteriálnej infekcie pri kontaktných šošovkách je stopercentne pravdepodobnejšie,“ vysvetľuje riziká doktor Allamby.

V nedbanlivosti mnoho ľudí chytá šošovky neumytými rukami, alebo sa poškriabu v kútiku oka, pričom nemyslia na riziká. Nebezpečné je aj oplachovať si šošovky pod vodou z vodovodu, nosiť ich pridlho alebo pri plávaní a nepoužívať špeciálny roztok na ich opláchnutie a uskladnenie. Ak infekciu podchytíte dosť skoro, dá sa liečiť. Neliečená však často prerastá do zjazvenia rohovky a nutnej operácie.
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Ako bezpečne nosiť kontaktné šošovky?


Neopláchnuté kontaktné šošovky sú významným zdrojom infekcií. Pred manipuláciou so šošovkami si vždy dôkladne umyte, opláchnite a osušte ruky. Šošovky vždy dezinfikujte v roztoku, pretože ten zabráni tomu, aby sa na nich usadili škodlivé mikroorganizmy. V žiadnom prípad si nenechávajte roztok v puzdre na šošovky viac dní – vždy ho treba vymeniť.

Aj samotný obal na šošovky každý deň opláchnite roztokom a nechajte otvorený vyschnúť. Každý mesiac by ste si mali zadovážiť nový. Riešením je aj pravidelné čistenie malou kefkou, ktorú samozrejme nebudete používať na nič iné.
Nepoužívajte jednorazové šošovky opakovane. Nie sú na to predsa určené. Aj šošovky určené na dlhšie nosenie by ste mali po určenom čase vymeniť. Žiadne šošovky by nemali prísť do kontaktu s vodou v sprche alebo v bazéne. ako oni sú nevhodné pre opakované použitie. A nezabúdajte na pravidelné preventívne vyšetrenie u vášho očného lekára.

ODPORÚČAME AJ:
Nosíte počas tehotenstva make-up? Ohrozujete IQ svojho dieťaťa
BUDEM MAMOU: Je viacero dôvodov, prečo tehotný nemôže byť muž
Zima a nízke teploty sa môžu negatívne podpísať na zdraví
PARADOX: Podchladení ľudia sa vyzliekajú, majú pocit, že horia
Mýty a fakty o potravinách: Škodí nám pečivo, mlieko a margarín?

Komentáre