Zdravie

Slovákov citujú v najvýznamnejšom európskom neurochirurgickom časopise

"V časopise Acta Neurochirurgica vysvetľovali, ako pomocou trojrozmerného ultrazvuku dosiahli operačné výsledky porovnateľné s tými v špičkových svetových centrách."

TASR, 14. februára 2018 8:00
Na snímke operatér doc. MUDr. Andrej Šteňo, PhD., MPH, z Neurochirurgickej kliniky LF UK a UNB Foto: TASR - Pavel Neubauer
Lekárov z neurochirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) citujú aj v najvýznamnejšom európskom neurochirurgickom časopise, upozornil v piatok na tlačovej konferencii medicínsky riaditeľ UNB Tomáš Heger.

Už 15 rokov totiž v UNB operujú mozgové nádory pri vedomí pacienta, takéto zákroky sa celosvetovo považujú za náročné.

V časopise Acta Neurochirurgica vysvetľovali, ako pomocou trojrozmerného ultrazvuku dosiahli operačné výsledky porovnateľné s tými v špičkových svetových centrách. Tam sú operácie mozgu pri vedomí vykonávané pomocou takzvaných intraoperačných zobrazovacích metód (intraoperačná magnetická rezonancia, intraoperačná sonografia).

"Operácie mozgu pri vedomí pacienta si vyžadujú dokonalú súhru neurochirurgov, anestéziológov, neurofyziológov a logopédov," povedal prednosta neurochirurgickej kliniky Andrej Šteňo. Výhodou tohto typu operovania je podľa neho možnosť identifikovať a ušetriť jednotlivé štruktúry mozgu a zároveň bezpečne a čo najrozsiahlejšie odstrániť mozgový nádor. "A to s výsledkom lepšej prognózy pacientov," vysvetlil.

Pacienti, u ktorých sa objaví nádor na mozgu, bývajú často pri vedomí počas operácie. Neurochirurgovia musia byť pri odstraňovaní nádorov veľmi opatrní, aby sa u pacienta nepoškodila reč, pohyb či zrak.

Anestéziológ je potrebný z dôvodu, že vie pacienta zobudiť a uspať počas operácie tak, aby mozog ostal v pokoji. Kvalitný neurofyziológ zase sleduje zmeny v mozgu. Aj logopéd je pri operácii z dôvodu, aby sa predišlo nezvratným poškodeniam.

Už mierne odchýlky v rečovom prejave totiž operatérov upozornia, že sa musia zastaviť. Ide o metódu awake. Vďaka nej si vedia neurochirurgovia poradiť aj s nádormi, ktoré v iných nemocniciach označili za neoperovateľné.

Acta Neurochirurgica je oficiálnym časopisom Európskej neurochirurgickej spoločnosti.

Komentáre