Zdravie

V SR testujú najmä lieky na nádorové, neurologické a srdcové ochorenia

"Do testovania sú často zapojené stovky pacientov. Klinickým skúšaním lieku výskumníci zisťujú, či je bezpečný a ako na človeka pôsobí."

TASR, 13. februára 2018 9:00
Antibiotiká už nie sú proti niektorým baktériám účinné. Foto: TASR/AP
Farmaceutické firmy testujú na Slovensku najčastejšie lieky na liečbu nádorov, ochorení tráviaceho traktu či cukrovky. Takisto na neurologické, reumatické, srdcové či infekčné ochorenia. Vyplýva to zo štatistík Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

ŠÚKl vlani dostal 2178 žiadostí o posúdenie klinického skúšania. Z toho schválil 99 nových klinických skúšaní. "Ostatné žiadosti sa týkali už schválených klinických skúšaní a ich zmien alebo pravidelných ročných hlásení," povedala hovorkyňa ŠÚKL Alica Štrbavá.

Na Slovensku sa môže liek začať testovať po kladnom stanovisku zo strany ŠÚKL. Do testovania sú často zapojené stovky pacientov. Klinickým skúšaním lieku výskumníci zisťujú, či je bezpečný a ako na človeka pôsobí. Sleduje sa ním jeho prínos a riziká pri liečbe, deje sa to za dodržiavania prísnych národných a európskych noriem či usmernení.

Za zapojenie sa do klinického skúšania má pacient zaplatené. Vyšetrenia sú počas výskumov podrobné a časté, sú zadarmo a bez doplatkov na lieky. Vývoj jedného lieku trvá roky.

Komentáre