Zdravie

Šesťdesiatročná žena chce otehotnieť. Aké sú riziká?

"V Anglicku sa vyskytol kuriózny prípad. Šesťdesiatročná žena, ktorej zomrela dcéra, chce vynosiť jej vajíčko a porodiť svoje vlastné vnúča. Nie je to však jednoduché ani bezrizikové. "

Zuzana Lobotková, 13. júla 2016 14:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič
Všeobecne platí, že staršie ženy sú v porovnaní s mladšími ženami počas tehotenstva vystavené vyššiemu riziku komplikácií. Ale niektoré štúdie ukazujú, že aj ženy nad 50 rokov, ktoré otehotneli prostredníctvom umelého oplodnenia, si viedli rovnako dobre ako mladšie ženy. Dôležité však boli správne a dôkladne vykonané vyšetrenia ešte pred samotným oplodnením.

Čo naozaj hrozí?


Pani M., ako je známa Britka, hovorí, že chce ctiť prianie svojej zosnulej dcéry, ktorá zomrela v roku 2011 na rakovinu hrubého čreva vo veku 28 rokov. Tá si dala ešte pred smrťou zmraziť vajíčka, na ktoré si vysúdila právo jej matka. V New Yorku plánuje umelé oplodnenie pomocou darovaných spermií. Následne by jej boli embryá implantované, takže by vlastne vynosila svoje vnúča.

Ak pani M. vyjde jej plán, nebude prvou ženou, ktorá vynosila svoje vnúča. V roku 2011 61-ročná žena vo Virgínii porodila svojho vlastného vnuka pre svoju dcéru a zaťa, ktorých pokusy o dieťa končili potratmi, alebo 54-ročná žena v Texase porodila svoje vlastné vnúča a to tento rok. Otázky etiky bokom, pozrime sa na fyziologické ťažkosti, ktoré so sebou tehotenstvo vo vysokom veku nesie.

Štúdia z Izraela z roku 2010 zistila, že ženy nad 45 rokov mali trikrát väčšiu pravdepodobnosť vzniku gestačného diabetesu a vysokého krvného tlaku v priebehu tehotenstva v porovnaní s mladšími ženami. Staršie ženy v tejto štúdii tiež mali vyššie riziko predčasného pôrodu a oveľa častejšie potrebovali cisársky rez.

U starších žien je veľkým problémom, či ich srdce a cievy zvládnu extra objem krvi, ktorá preteká ženským telom počas tehotenstva. Počas tehotenstva krv u žien zdvojnásobí svoj objem. Pretože cievy nie sú u starších žien tak pružné, riziko vzniku vysokého krvného tlaku je väčšie.

Nič nezanedbať


Napriek tomu niektoré staršie ženy sú schopné otehotnieť a porodiť bezpečne. V štúdii v roku 2012 výskumníci analyzovali výsledky viac ako 100 žien vo veku 50 a viac rokov, ktoré otehotneli pomocou umelého oplodnenia a porodili. Pred samotným oplodnením ženy podstúpili rozsiahle zdravotné vyšetrenie, vrátane ultrazvuku srdca a testu stresu na bežeckom páse.

Zistili, že staršie ženy v tejto štúdii mali sadzby gestačného diabetesu a predčasného pôrodu podobné mladším ženám, ktoré tiež porodili po umelom oplodnení. Staršie ženy majú (23 percent v porovnaní so 14 percentami) mierne vyšší výskyt vysokého krvného tlaku, ale tento rozdiel nebol štatisticky významný.

Asi 80 percent starších žien potrebuje cisársky rez. Vzhľadom k tomu, že maternica sa mení s vekom len veľmi málo, mala by byť schopná živiť rastúci plod, a to aj v staršom veku. Napriek tomu je dôležité, aby boli staršie ženy poriadne upozornené, než sa pokúsia otehotnieť. Predsalen, tehotenstvo predstavuje nápor pre ženské telo v každom veku.

Zdroj: livescience.com

ODPORÚČAME AJ:
Koža si časté spálenie pamätá: Môže prepuknúť do onkoochorenia
Bez slnečných okuliarov nechoďte ani na krok, aj keď je zamračené
Chrápete? Vďaka týmto jazykovým cvičeniam prestanete
Kŕčové žily môžu počas horúčav spôsobovať väčšie ťažkosti
ALKOHOL: Ako pôsobí na vaše telo a ako rýchlo sa po ňom spamätáte?

Komentáre