Zdravie

Pohyb a správne stravovanie pomôžu deti ochrániť pred chorobami

"Pre udržanie odolnosti organizmu proti vírusovým a bakteriálnym infekciám detí je potrebné v rodinách i v školách orientovať sa na aktívne rozvíjanie a zvyšovanie celkovej odolnosti dieťaťa."

TASR, 22. novembra 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok
Správne stravovanie, dostatočný pohyb či otužovanie, to sú odporúčania, ktoré podľa odborníkov pomáhajú ochrániť deti v čase zvýšeného výskytu pred akútnymi respiračnými a chrípkovými ochoreniami.

Pestovať si odolnosť


Pre zvyšovanie a udržanie odolnosti organizmu proti vírusovým a bakteriálnym infekciám detí je podľa nich potrebné v rodinách i v školách orientovať sa na aktívne rozvíjanie a zvyšovanie celkovej odolnosti dieťaťa. „Je to predovšetkým otužovanie, správna výživa bohatá na antioxidanty - vitamíny C a E s dostatočným fyzickým pohybom a športom vo vhodnom prostredí," uviedla Katarína Slotová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Zázračné vetranie


Z hľadiska ochrany pred infekciami šíriacimi sa vzdušnou cestou má veľký význam častá a účinná výmena vzduchu vetraním. Vetranie slúži k regulácii teploty a vlhkosti vzduchu v miestnosti, ale aj k znižovaniu koncentrácie nežiaducich mikroorganizmov a alergénov, a tým k obmedzovaniu možností prenosu nákazy.

Dôležitý v ochrane dýchacích ciest je v týchto dňoch zvýšený príjem rýb, ako aj ovocia a zeleniny Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Pravidelné stravovanie


Významnú úlohu v prevencii ochorení má stav odolnosti organizmu. Dôležitý v ochrane dýchacích ciest proti oxidantom a radikálom v znečistenom ovzduší je v týchto dňoch zvýšený príjem rýb, ako aj ovocia a zeleniny, ktoré sú významným zdrojom antioxidantov. „Vo všeobecnosti sa pravidelný výživový režim a rovnomerné rozloženie jedál počas dňa považuje aj v týchto dňoch za optimálny stav pre správnu fyziologickú rovnováhu, ako aj psychickú výkonnosť," podotkla Slotová.


Menej rýchleho občerstvenia


Prieskumy stravovacích zvyklostí detí a mládeže však podľa nej stále potvrdzujú pretrvávajúce nedostatky v tejto oblasti. Problémom stále ostáva nadmerný energetický príjem, pokrývaný najmä vysokou spotrebou tukov a cukrov. Zároveň pretrváva nedostatočné krytie potreby niektorých vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Mimoriadne nezdravým stravovacím návykom, ktorý by aspoň v tomto čase mali rodičia prísnejšie kontrolovať, sú podľa nej potraviny rýchleho občerstvenia.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Rakovina hrubého čreva postihuje starých i mladých. Ako sa jej vyhnúť?
Nábeh na rakovinu pankreasu majú fajčiari či obézni a starší ľudia
Ako sa starať o pleť v zime: Pozornosť venujte hlavne tvári a rukám
Antibiotiká nefungujú na všetky problémy. Často ich jeme zbytočne veľa

Komentáre



Používaním stránok Webmagazin.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac