Zdravie

Nočné pomočovanie trápi i päťročné deti, karhaním sa to nevyrieši

"Dieťa sa na rozdiel od dospelého človeka nedokáže v noci prebudiť na pocit plného močového mechúra. "

TASR, 29. mája 2016 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/ Branislav Račko
Lekára treba navštíviť, ak sa dieťa v noci pocikáva i po piatom roku života. U takto starých detí to nie je normálny jav, upozornila detská nefrologička Andrea Černianska. Môže to mať vplyv na ich sebavedomie, výsledky v škole či zaradenie sa do spoločnosti. Poukazuje na to Svetový deň nočného pomočovania (24.5.). Jeho symbolom je žltá stužka.

Na Slovensku trpí nočným pomočovaním asi 40.000 päťročných a starších detí. Odďaľovanie liečby môže poznačiť psychiku dieťaťa na celý život. "Pediater či špecialista problém s 80- až 90-percentnou úspešnosťou vyrieši," povedala Černianska. Nočné pocikávanie nie je podľa nej psychický problém, ale fyziologický. Ide o nedozretosť spojenia medzi mozgom a močovým mechúrom. Kontrolovať močenie najprv počas dňa je väčšina detí schopná okolo tretieho roku života. Neskôr to dokážu aj v noci.



Dieťa sa na rozdiel od dospelého človeka nedokáže v noci prebudiť na pocit plného močového mechúra. Spí oveľa tuhším spánkom. Nepomôžu ani nočné budenia a odprevádzania na záchod, pretože si to dieťa nebude veľakrát pamätať. Karhanie problém nevyrieši.

Bez návštevy lekára sa ročne dokáže vyliečiť len jedno až dve deti z desiatich. Úspešná diagnóza a liečba zlepšuje podľa Černianskej výkon a školský prospech dieťaťa. Viac informácií možno nájsť na webe www.suchapostielka.sk. Je tam k dispozícii i online poradňa špecialistu na nočné pocikávanie či kontakty na odborníkov.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Päť mýtov o celiakii: Aká je pravda?
So zápachom z úst môže pomôcť dentálna hygiena
Bude z vás kvôli zlému držaniu tela Quasimodo?
Zoznámte sa s hormónom, vďaka ktorému budete pokojnejší

Komentáre