Zdravie

Páry na Slovensku trápi neplodnosť, pomôcť môže asistovaná reprodukcia

"Najmä páry, ktorým sa nepodarilo počať dieťa ani po roku snaženia prirodzenou cestou, by nemali strácať čas. "

TASR, 16. februára 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Jeden zo šiestich slovenských párov je neplodný a 17 percent párov trpí vážnymi poruchami plodnosti. Hoci čas je v týchto prípadoch dôležitý faktor, podľa prieskumov trvá tri roky, kým gynekológ ponúkne riešenie v podobe návštevy centier asistovanej reprodukcie. Odborníci pritom radia nečakať dlhšie ako 12 mesiacov. Zástupcovia centier o tom informovali na tlačovej konferencii spoločného projektu Cesta k dieťaťu.

Jeho hlavným cieľom je podľa prítomných odborníkov zvýšenie informovanosti o téme asistovanej reprodukcie. „Informovanosť nebola a nie je dostatočná. Ide o kvalitu a kvalifikovanosť informácií, keďže ľudia často tápu pod vplyvom pochybných internetových zdrojov. Potenciálni pacienti nemajú prehľad nielen o samotnom probléme, metódach liečby, ale ani o tom, kto má ich problém riešiť a akým spôsobom je zdravotná starostlivosť na Slovensku organizovaná,“ uviedol Martin Petrenko, hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre gynekológiu a pôrodníctvo.

Podľa neho je dôležité, aby pacienti vedeli, že ak im nedokáže pomôcť gynekológ či iný odborný lekár, môžu navštíviť priamo centrum asistovanej reprodukcie. Najmä páry, ktorým sa nepodarilo počať dieťa ani po roku snaženia prirodzenou cestou, by nemali strácať čas. S pribúdajúcim vekom totiž šanca na počatie klesá. Starnutie vajíčok u žien a iné faktory sa neblaho podpisujú na reprodukčnom zdraví ženy i muža.

Prítomní odborníci z projektu Cesta k dieťaťu prezentovali názor, že slovenské kliniky dosahujú vďaka vysoko odborne školenému personálu a najnovším špičkovým technológiám európsku úroveň. Pacientov v nich čaká podrobný pohovor, objasnenie fungovania systému, diagnostika a prezentácia možností riešenia problému. Na Slovensku v súčasnosti pôsobí 11 centier asistovanej reprodukcie, z toho jedno štátne a desať súkromných.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Parazity a baktérie menia vaše myšlienky a pocity
Nosíte okuliare? Laserová operácia očí vám môže pomôcť
Pálenie záhy je častým problémom. Čo radí gastroenterológ?
V noci svietime viac, umelé svetlo nám však škodí

Komentáre