Zdravie

Prečo potrebujeme špeciálne lieky pre mužov a pre ženy?

"Od srdcových chorôb, cez vnímanie bolesti... Muži a ženy sú považovaní za rovnakých, ale v otázkach zdravia sa rozhodne rozdiely nájdu."

Zuzana Lobotková, 3. októbra 2016 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš
Muži a ženy majú rôzne potreby, pokiaľ ide o lekárske vyšetrenia. Nehovoríme o zrejmých sexuálnych a reprodukčných rozdieloch, ale napríklad o skutočnosti, že muži môžu dostať rakovinu prostaty a ženy endometriózu. Ale existuje veľké množstvo ďalších, menej zjavných rozdielov medzi pohlaviami, medzi telami žien a mužov. Vedci si stále viac uvedomujú, že tieto odlišnosti sú mimoriadne významné, pokiaľ ide o ich diagnózu a liečbu.

Napríklad štúdie pravidelne ukazujú, že ženské príznaky infarktu môžu byť úplne odlišné od mužských, a že neznalosť týchto rozdielov má za následok zlé zaobchádzanie s pacientmi. To ponecháva milióny mužov a žien v nebezpečenstve, keďže sú liečení spôsobmi, ktoré sú neúčinné, nepatričné a dokonca potenciálne smrteľné.

Väčšina chorôb a liekov bola a stále je zameraná prevažne na mužov. Je to preto, že muži sú oveľa pohodlnejšie výskumné subjekty: nemajú menštruáciu, nemôžu otehotnie, čo môže skomplikovať výsledky testovania liekov. V podstate je to ako snaha navrhnúť večerné šaty pre ženu s použitím mužskej figuríny. A naopak, pri pár vyvolených „ženských“ ochoreniach, ako je osteoporóza a mužská rakoviny prsníka, muži často dostávajú nevhodné ošetrenie, pretože zdravotníci používajú dáta z pokusov na ženách.

Mnohé z dôvodov, prečo sú moderné pánske a dámske fyziológie tak odlišné, má na svedomí evolúcia. Ako lovci a bojovníci si muži vyvinuli väčšiu toleranciu k bolesti než ženy. Biologický základom tejto vyššej tolerancie bolesti u mužov je mužský hormón testosterón. Robí ich „silnými“, ale ich znižuje imunitu a robí je viac náchylnými na smrť a zranenia spôsobené nedbalosťou. Úloha vychovávať deti bola historicky delegovaná na ženy. Úzky fyzický kontakt si vyžiadal na túto úlohu ženám dopriať silnejší imunitný systém, aby ich neohrozovali choroby ich detí. Aj to má svoje výhody aj nevýhody. Ženy sú tiež viac náchylné k ochromujúcim autoimunitným chorobám, ako je reumatoidná artritída.

V záujme mužov a žien na celom svete je, aby lieky 21. storočia prijali nové chápanie rozdielov medzi pohlaviami a aby nastala éra testovania a liečby, ktoré budú rodovo špecifické. Tu sú niektoré zo spôsobov, ako rozdiely medzi pohlaviami môžu mať vplyv na diagnostiku a liečbu.


Pomalšie trávenie


Tráviaci systém žien sa pohybuje pomalšie ako u mužov - trvá dvakrát tak dlho, kým jedlo prejde ich tenkým črevom. Ich žlčník pracuje pomalšie a žlč (pomáha rozložiť jedlo) prechádza pomalšie a jej zloženie sa líši od žlče mužov. To všetko dovedie ženy k väčšiemu riziku vzniku žlčníkových kameňov, ktoré sú u nich až štyrikrát častejšie.

Nižšia rýchlosť štiepenia je spojená s ženským hormónom estrogénom. Počas tehotenstva, keď vzrastie úroveň estrogénu, zníži sa rýchlosť, čo pomáha vysvetliť, prečo sú žlčové kamene častejšie v tomto období. Po menopauze, keď estrogén upadne, jedlo prechádza trávením rýchlejšie. Práve toto sú dôvody toho, že ženy sa rýchlejšie opijú – sú náchylnejšie k účinkom alkoholu, keďže v nich zostane dlhšie. U mužov je enzým zodpovedný za štiepenie alkoholu päťkrát koncentrovanejší ako u žien.
Ženy a muži majú rôzne potreby. Foto: TASR/Henrich Mišovič


Skutočnosť, že ich tráviaci systém je pomalší môže prípadne vysvetliť, prečo sa u nich častejšie robí používa diagnostický skríning čriev (hrubého čreva) na odhalenie rakoviny. Fekálne testy sú zamerané na hľadanie jemných stôp po krvi v stolici. Akékoľvek malé množstvo krvi, ktoré by mohlo naznačovať ochorenie v hrubom čreve, vrátane rakoviny, tiež zostáva dlhšie v hrubom čreve predtým, ako je vylúčená. Čím dlhšia tu krv zostáva, tým dlhšie sú červené krvinky degradované, takže je ťažké ich detekovať pomocou štandardného testu. To môže viesť k oneskoreniu pri diagnóze, čo je znepokojujúce, keďže včasná liečba je rozhodujúca pre úspech.

Slabšie kolená


Ženy častejšie utrpia zranenie kolena kvôli veľkosti ich panvy, ktorá je nevyhnutná k pôrodu. Keď ľudstvo začalo chodiť po dvoch nohách pred asi tromi miliónmi rokov, ženy boli nútené vyvinúť iný postoj ako muži, aby sa vyrovnali ich hmotnosti. Napríklad viac vystrú kolená pri vstávaní. To kladie väčší tlak na kolená a ako výsledok sú poranenia kolien dve až osemkrát častejšie u žien ako u ich mužských náprotivkov.

Naše srdcia bijú naozaj inak


Verí sa, že srdcové ochorenia postihujú prevažne mužov. Ale to platí len do piatej dekády života, kedy ženy dosiahnu menopauzu a už nemajú ochranu poskytovanú ženskými hormónmi, ako je estrogén. U mužov sa ateroskleróza – kde sa tepny zúžia a stuhnú - vyznačuje tým, že mastné sedimenty sa usadia v rôznych miestach na vnútorné steny krvných ciev. Lekárske snímky zvyčajne odhalia cievu s normálnym otvorom pozdĺž jej dĺžky, ale s rôznym stupňom zúženie alebo upchatie v jednom alebo na viacerých miestach. Naproti tomu u značného počtu žien s ochorením srdca je stena cievy zahustená po celej svojej dĺžke.

U mužov sú infarkty zvyčajne spôsobené „výbuchom“, u žien zas „eróziou“ sedimentov. Tieto procesy sa môžu stať kdekoľvek v tepnách tela, odkiaľ častice zrazeniny potom môžu putovať do dôležitých orgánov, ako sú srdce, čo spôsobuje srdcový infarkt, alebo do mozgu, čo spôsobuje mŕtvicu. U žien erózie mastných usadenín častejšie vedú k tvorbe menších častíc, ktoré predstavujú riziko pre malé krvných ciev, a to aj v mozgu. To je možno dôvod, prečo sú mŕtvice častejšie u žien, zatiaľ čo infarkty sú častejšie u mužov.

Infarkt sa zvyčajne popisuje ako náhla bolesť v ľavej časti hrudníka, ktorá vystreľuje do ľavej ruky. Ale u 20 percent žien sa príznaky môžu vyvinúť pomaly v priebehu niekoľkých hodín alebo dní, zahŕňajúc dýchavičnosť a bolesti vystreľujúce do zadnej časti krku alebo čeľuste. Takže aj pomoc ženy vyhľadajú neskôr. Vzhľadom k tomu, že okamžitý lekársky zásah je kritický, oneskorenie pri stanovení diagnózy môže byť fatálne.

Pokiaľ ide o liečbu samotnú, rozdiely medzi pohlaviami sú tiež významné. U žien, ktorých infarkty nie sú spôsobené upchatím tepny, ale zrazením vo veľmi malých cievach (okolo 30 percent prípadov), je konvenčná liečba - pri pokuse o otvorenie zablokovania alebo operačným obídením zablokovanej časti - menej účinná. Ďalším problémom je, že lieky vzhľadom na liečbu kardiovaskulárnych ochorení môžu zaberať odlišne, dokonca ohroziť ženy na živote. Napríklad, inhibítory ACE (ktoré blokujú enzým, ktorý zužuje krvné cievy) sú menej účinné u žien a spôsobujú ďalšie vedľajšie účinky.

Pôrod je riziko


Hlavné rizikové faktory pre srdcové choroby sa líšia. U mužov je to fajčenie, zatiaľ čo u žien zahŕňajú vysoký krvný tlak a cukrovku. Niektoré choroby počas tehotenstva, ako je gestačná hypertenzia (vysoký krvný tlak) a gestačný diabetes, sú tiež rizikové faktory. V skutočnosti, pôrod zostáva významným ale nedostatočne pochopeným rizikom srdcových problémov. Rad štúdií zistil, že budúcnosť miery kardiovaskulárnych ochorení u 5000 žien s gestačným diabetom bola takmer trikrát vyššia než u tých s nekomplikovaným tehotenstvom.

Ženy, ktoré porodili predčasne, mali o 50 percent vyššie riziko neskoršie rozvinutia kardiovaskulárnej choroby. Gestačnáhypertenzia tiež zvyšuje riziko vzniku tohto ochorenia. Preto je ťažké pochopiť, prečo do hĺbky histórie pôrodníctva neexistujú smernice kardiológov pri diagnostike a liečbe srdcových ochorení u žien.

Doteraz sme sa zamerali na myšlienku, že výskum chorôb a liekov bol primárne vykonaný u mužov v neprospech žien. Napriek tomu existuje niekoľko oblastí, kde je opak je pravdou. U jednej z dvoch žien je pravdepodobné, že dôjde k rozvoju osteoporózy kostí počas jej života. To je tiež osud jedného z piatich mužov, ale väčšina ľudí si neuvedomuje, že aj muži môžu týmto ochorením trpieť.

Riziko osteoporózy u mužov je 12-percentné a u žien je to 29-percentné riziko. Lekári sa zameriavajú na porovnanie hustoty kostného tkaniva u pacientov oboch pohlaví (vo veku 50 alebo viac rokov) s priemernou hustotu kostí ženy v dvadsiatke. Ženy majú tenšie kosti, takže je tu lepšia šanca, že bude osteoporóza diagnostikovaná a liečená. Mladí muži majú oveľa hustejšie bedrové kosti, takže ich rednutie vo vyššom veku môže byť prehliadnuté. Navyše, muži majú väčšiu pravdepodobnosť na rozvoj ochorenia alebo až smrť v následku zlomeniny kosti.

Dokonca aj sliny sú rôzne


Zloženie pánskych a dámskych slín sa tiež líši. Ženské sliny sa menia počas menštruačného cyklu a jej bozky povedia mužovi o jej plodnosti. Okolo ovulácie obsahujú viac cukru a jej bozk je sladší - to bol možno evolučný nástroj na podporu párenia v čase, keď sú šance na otehotnenie najvyššie. Medzitým, testosterón v slinách muža je určený na signalizáciu jeho sexuálnej zdatnosti a zvyšuje ženskú ochotu mať sex.

Okrem toho je pravdepodobné, že žena môže podvedome „čítať“ sliny svojho partnera na určenie sily jeho imunitnej obrany. Viac ako polovica žien je priťahovaná k určitému partnerovi už po niekoľkých bozkoch. Najpravdepodobnejšou príčinou bolo, že žena nevedomky vyhodnotí muža ako kompatibilného alebo nekompatibilného.

Testosterón dotuje mužov vyššou toleranciou voči bolesti. Avšak, ich hladina postupne klesá po dosiahnutí 30-ky a tak aj ich tolerancia k bolesti. Starší muži sa nielen viac sťažujú na bolesti, v skutočnosti sú oveľa citlivejší. Ženy sú zase oveľa citlivejšie na bolesť z tepla. Oblasti mozgu spojené s pocitmi bolesti sú aktivované rýchlejšie a intenzívnejšie práve u žien. A napríklad aj hormonálne zmeny v priebehu menštruačného cyklu menia toleranciu k bolesti.
Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič


To ďalej komplikuje liečbu a dávkovanie liekov na zmiernenie bolesti. Ženy reagujú neskôr na intravenóznu liečbu morfínom. Okrem toho sa účinnosť lieku rozptýli rýchlejšie - po operácii sa napr. morfín a jeho deriváty lieky pripútajú ku konkrétnym receptorom bolesti v mozgu. Niektoré z týchto derivátov sú účinnejšie u žien, iné u mužov. Zrejmým záverom je, že pri podávaní pre a post-anestetických liekov na úľavu od bolesti by malo byť k mužom a ženám pristupované odlišne.

Ďalšie spoločné skupiny liekov proti bolesti sú nesteroidné protizápalové liečivá. Tie sú všeobecne povedané účinnejšie u mužov ako u žien. Ale za určitých podmienok môžu byť účinné u žien, pretože znižujú produkciu prostaglandínov. Prostaglandíny sú hormóny, ktoré spôsobujú stiahnutie maternice počas menštruácie a v skutočnosti môžu byť menštruačné bolesti pripojené k zvýšenému vylučovaniu tohto hormónu. Bolesti brucha a hnačka sú príznaky spojené s nadmernou sekréciu prostaglandínov.

Je teda potrebné preskúmať nové spôsoby liečby – pre ženy aj pre mužov. Je to jeden z ďalších dôležitých dôvodov, prečo je potreba pre rovnosť v medicíne. Áno, rovnosť, hoci hovoríme o odlišnom prístupe. Obe pohlavia by mali byť preskúmané v reakcii na lieky aj v hroziacich rizikách mnohých ochorení.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Antibiotiká strácajú silu, baktérie sú stále odolnejšie
Počas jesene sa treba o pokožku viac starať
Čo robiť, keď začnete krvácať? Poučte sa krok za krokom
Vzácnu Fabryho chorobu u pacientov často odhalia až v dospelosti

Komentáre