Zdravie

Čo ovplyvňuje menopauzu?

"Každá žena prechádza menopauzou. Na základe niekoľkých faktorov sa dá predpokladať, aké príznaky ju čakajú."

Zuzana Lobotková, 5. augusta 2016 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Odborníci vypracovali 4 kategórie založené na rase, strave a hmotnosti. Hovorí sa, že tieto faktory určujú, aká menopauza vás čaká. Niektoré ženy postihnú návaly horúčavy skôr, iné až o desať rokov. Symptómy sa značne líšia od človeka k človeku.

Zmena, ktorej sa nevyhnete


Menopauza, keď ženy prestanú menštruovať, zvyčajne prichádza v určitom okamihu vo veku medzi 45 a 55 rokov. Spája sa s návalmi horúčavy a nočným potením, ktoré spôsobujú náhle návaly tepla. Tieto príznaky sú výsledkom zníženia produkcie estrogénu a progesterónu vo vaječníkoch. Medzi ďalšie príznaky patrí vaginálna suchosť, zmeny nálady a nespavosť.

Vedľajšie prejavy sa zdajú byť svojvoľné a nepredvídateľné – niektoré sa objavia na samom začiatku, niektoré neskôr, iné len posledné dva roky... Nová štúdia načrtla štyri rôzne kategórie, ktoré sa týkajú všetkých žien, a to na základe ich rasy, hmotnosti a stravovacích návykov. Kedy udrie?

„Väčšinu žien čakajú vazomotorické príznaky a boli sme zvyknutí, že tieto príznaky trvali od troch do piatich rokov, zhruba v čase konca menštruovania,“ povedala hlavná autorka Rebecca Thurstonová, profesorka psychiatrie na University of Pittsburgh. „Teraz vieme, že tieto príznaky pretrvávajú oveľa dlhšie - obvykle sedem až desať rokov - a vyskytujú sa v rôznych časoch u rôznych žien. Toto je silný dôkaz, že musíme ďalej skúmať fyziologické príčiny vazomotorických príznakov a ich súvislosť s možnosťou predchádzať zdravotným dôsledkom,“ dodala Thurstonová.

Štyri typy menopauzy


Na účely tejto štúdie tím vedcov sledoval 1 455 žien, ktoré boli ešte len na začiatku menopauzy. Žiadna z nich nebrala hormonálne lieky ani nepodstúpila hysterektómiu. Každý rok ženy opísali vazomotorické príznaky, ktoré zažívali. Podstupovali tiež ročné klinické prehliadky a krvné testy.

Po 15 rokoch testovania vedci prišli k záveru, že niektoré faktory viedli k rôznym vedľajším účinkom.

Prvým typom sú Číňanky, ktoré mali trvalo nižšiu šancu na vysiľujúce príznaky po celú dobu menopauzy. Druhý typ predstavovala pestrejšia skupina. Černošky, ženy s nižším vzdelaním, alkoholičky a ženy s ťažkými depresiami alebo úzkosťou mali oveľa väčšiu šancu zažívať závažné príznaky po celé obdobie trvania menopauzy. Tretia skupina bola charakteristická skorým nástupom príznakov, ktorý bol najbežnejší u obéznych žien, žien trpiacich depresiou alebo úzkosťou a u žien v zlom zdravotnom stave. A neskorý nástup príznakov bol najčastejší u chudších žien, fajčiarok a černošiek, ktoré tvoria štvrtý typ.

„Je fascinujúce, že môžeme rozlíšiť tieto jedinečné vzory a potom určiť špecifické vlastnosti spojené s každou z týchto trajektórií,“ uviedla spoluautorka Maria M. Brooksová, profesorka epidemiológie a docentka bioštatistiky. „Keď vidíme vzory, ako je tento, znamená to, že sa niečo deje mimo návalov horúčavy a nočného potenia. Niečo tomu predchádza,“ dodala Brooksová. V závislosti od kategórie, do ktorej žena spadá, je teda možné predpokladať, čo ju v menopauze čaká.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Pravidelný režim znamená zdravšie deti
Opuchnuté a boľavé prsty. Hrozí vám textitída?
VIDEO: Liečivé huby rastú i na Slovensku, na liečbu ich využívame málo
Kliešťa treba vybrať do 24 hodín

Komentáre