Zdravie

Počuli ste už o leukoplakii? Takéto má príznaky

"Leukoplakia je stav, ktorý spôsobuje hrubý povlak, pripomínajúci biele fľaky na jazyku, ďasnách a okraji úst. "

Zuzana Lobotková, 9. júna 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Ústa dráždiace aktivity, ako je napríklad aj fajčenie, často spôsobujú leukoplakiu. Väčšinou ide o biele fľaky v ústnej dutine. Sú síce neškodné a príznaky sa vyriešia samy, no v horšom prípade môžu súvisieť aj s rakovinou úst.

Vážne alebo nie?


Leukoplakia je síce viditeľná, no nemusí hneď súvisieť s vážnymi zdravotnými problémami. Je to skôr medicínsky termín než diagnóza a používa sa na označenie širokého spektra bielych prejavov v ústach. Biopsia a testy dokážu odhaliť vinníka tohto stavu. Biele fľaky sa objavujú na sliznicových membránach ústnej dutiny, môžu však byť aj transparentné či sivé. Leukoplakia je nepríjemná (hlavne na pohľad), no väčšinou ju nesprevádza bolesť. Bežne postihuje vnútornú stranu líc, ďasná, priestor pod jazykom a jazyk sám. V niektorých prípadoch sa fľaky objavujú aj na iných častiach tela, pričom najčastejšie sú to genitálie.

Mnoho prípadov bielych fľakov ústach odznie samo, bez špeciálnej liečby mimo ústnu hygienu a vyhýbanie sa dráždivým aktivitám. Ak však ide o dlhšie trvajúci stav, môže to znamenať vážne zdravotné komplikácie, ktoré si vyžadujú lekársku pozornosť. Nie je to príčina rakoviny úst, no predpokladá sa, že zvyšuje riziko rozvoja tohto ochorenia. Ústne nádory často vznikajú práve z pretrvávajúcich vážnych fľakov leukoplakie.

Pretrvávajúca leukoplakia sa často ukázala byť prekancerózna, teda nastali zmeny v bunkách, ktoré sa objavujú v procese rozvoja rakoviny. Rakovina úst sa rozvíja postupne a v štádiách. Podľa WHO sa každý rok objavi viac než 529 000 nových prípadov rakoviny úst. Väčšina ľudí s týmto ochorením sú dlhoroční fajčiari a ľudia nad 40 rokov.

Lekára by ste mali vyhľadať, ak sa u vás objavia tieto príznaky leukoplakie:
- Biele fľaky so zvýšenými červenými miestami
- Biele hrčky s tmavými alebo červenými fľakmi
- Fľaky s nepravidelnou a nekonzistentnou textúrou
- Problémy s jedením, prehĺtaním alebo hýbaním čelusťou
- Rany, ktoré pretrvávajú viac než 2 týždne bez hojenia
- Zmeny v okolitom tkanive v ústach
- Bolesti v uchu alebo pukanie v ušiach počas prehĺtania

Rizikovým faktorom je aj fajčenie. Foto: TASR/AP


Kde sa vzala leukoplakia?


Vedci sa stále dohadujú o príčinách leukoplakie. Hlavnú úlohu zohráva chronické dráždenie tkaniva. Pretrvávajúce poškodenie ústneho tkaniva tieto problémy rozširuje, zhrubšuje a prináša keratín. Keratín je proteín dôležitý pre zdravie vrchnej vrstvy pokožky. Tvorí štruktúru pre kožné bunky a chráni ich pred poškodením a stresom, dôležitý je aj pre hojenie rán.

Malé biele fliačiky v ústach sú bežné ako reakcia na mierne zranenia, a nie sú teda hneď príznakom leukoplakie. Tú spôsobuje vo väčšine prípadov tabak, ale aj iné zdroje poškodenia alebo stresu pre tkanivá. Je to aj ľudský papilomavírus (spôsobuje aj rakovinu krku), oslabenie imunitného systému (HIV, chemoterapia, transplantácia orgánov), vredy, časté popálenie ústnej dutiny horúcimi jedlami alebo nápojmi, nesprávne používanie prostriedkov na bielenie zubov, zle padnúce protézy alebo zubné strojčeky, poškodený povrch zubov, zlá ústna hygiena, hryzenie jazyka alebo vnútornej strany líc, nadmerné užívanie alkoholu a iné.

Leukoplakia sa často mýli s kvasinkovou infekciou, keďže vyzerajú podobne. Štetinatá leukoplakia je bežná u ľudí s oslabeným imunitným systémom a fľaky majú akoby srstnatý vzhľad. Ide o skorý príznak extrémne oslabenej imunity, môže to byť aj znak HIV a AIDS, súvisí však aj s mononukleózou a Epstein-Barrovým vírusom.

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP


Stop bielym fľakom


Lekárom sa väčšinou podarí odhaliť leukoplakiu vylúčením iných možných príčin. Pomocou biopsie sa bude snažiť odhaliť prípadnú rakovinu. Vyšetrenie zahŕňa odber buniek z fľakov v ústach alebo chirurgické odstránenie týchto fľakov. Ak sa nepotvrdí rakovina, prvý krok k liečbe je odstrániť prispievajúce faktory (tabak) a viac sa venovať ústnej hygiene.

Ak fľaky nezmiznú, môžu byť odstránené chirurgicky. Bežná je však recidíva. Ak je tento stav spojený s HIV, lekár vám najskôr predpíše antivirotiká. V prípade, že sa objavia rakovinové bunky, budú potrebné ešte ďalšie testy, aby sa odhalil rozsah problému. Liečba je následne nastavená podľa typu prítomných buniek. Je ťažké to presne odhaliť, ale asi 5 percent leukoplakie nasleduje rakovina.

Mali by ste sa snažiť osvojiť si životný štýl, vďaka ktorému sa leukoplakii vyhnete a to takto:
- vyhýbaním sa tabakovým produktom
- vyhýbaním sa vdychovaniu akéhokoľvek dymu
- obmedzením pitia alkoholu
- pravidelnými lekárskymi aj domácimi prehliadkami
- pravidelnými dentálnymi prehliadkami a čistením zubov
- obmedzením abrazívnych produktov ústnej hygieny
- dôkladným vyplnením kazov
- dobre sadnúcimi protézami alebo strojčekmi
- obmedzením sladkostí a cukríkov s ostrými hranami
- zdravou a vyváženou stravou
- vyhýbaním sa jedlám, ktoré spôsobujú alergické reakcie


Zdroj: medicalnewstoday.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Zjedli by ste za pohár červov, ak by vás to zbavilo alergie?
Sivý zákal sa rozvíja pomaly, odhalí ho prehliadka u očného lekára
Slnečné okuliare by mali nosiť aj malé deti
Čo najviac znečisťuje vzduch vo vašej domácnosti?

Komentáre