Zdravie

Čo najviac znečisťuje vzduch vo vašej domácnosti?

"Cigaretový dym je na vrchnej priečke zoznamu, ale aké iné nebezpečné toxíny vy a členovia vašej rodiny vdychujete?"

Zuzana Lobotková, 5. júna 2017 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Možno si myslíte, že ak nefajčíte, vzduch vo vašom dome je celkom čistý. Ale nová štúdia zo San Diega dokázala, že cigaretový dym nie je jediný znečisťovateľ. Výpary z čistiacich prostriedkov, sviečky, vyprážané jedlo… To všetko predstavuje rizikové faktory pre vaše zdravie.

Tieto chemikálie sú obzvlášť nebezpečné pre domácnosti s nízkym príjmom, keďže už predchádzajúce štúdie ukázali, že práve nižší príjem súvisí s horšou kvalitou vzduchu v domácnosti.

Cigarety, sviečky a smaženie


Štúdia prebehla pod dohľadom vedcov zo Štátnej univerzity v San Diegu a Kalifornskej univerzity v San Diegu. Tí sa zamerali na kvalitu vzduchu v takmer 300 domácnostiach počas troch mesiacov. Každá domácnosť mala aspoň jedného fajčiara a aspoň jedno dieťa vo veku štrnásť alebo menej rokov. Deti, ktorých pľúca nie sú úplne vyvinuté a dýchajú trikrát viac na kilo telesnej váhy, sú špeciálne citlivé na sekundárne fajčenie a iné znečisťovanie vzduchu.

“Chceli sme zistiť, či dokážeme odporúčať nefajčiarske domácnosti a iné stratégie na zníženie detskej expozície znečistenému vzduchu,” uviedol v Health Neil Klepeis, výskumník zameraný na environmentálne zdravie. “Museli sme sa teda najskôr pozrieť na všetky možné zdroje, z ktorých by znečistenie mohlo pochádzať.”

Aby to dosiahli, nainštalovali dva monitory vzduchových častíc do každého skúmaného domu - jeden na mieste, kde sa objavoval cigaretový dym, a druhý v detskej izbe. Okrem toho vyspovedali členov domácnosti, aby odhadli aj iné aktivity a ich načasovanie - varenie, upratovanie a fajčenie.

Monitory pravidelne skenovali vzduch na prítomnosť častíc vo veľkosti 0,5 a 2,5 mikrometrov. To zahŕňa prach, hubové spóry a automobilové emisie. Častice tejto veľkosti dokážu prejsť hlboko do pľúc, kde prispievajú k dýchacím ťažkostiam, srdcovým problémom a iným zdravotným komplikáciám.

Aký čistý je váš domov?


Aj keď boli vo všetkých domoch fajčiari, nie všetci fajčili vo vnútri. A, čo asi nikoho neprekvapí, u domácich fajčiarov bolo skoro dvakrát viac častíc, než je priemer u nefajčiarov. Zapaľovanie sviečok a kadidla, vysmážania jedla na olej (bez ohľadu na to, či sa jedlo pripálilo) a upratovanie domu (vysávanie, utieranie prachu, zametanie alebo používanie aerosolových produktov) tiež zvyšuje úroveň jemných častíc vo vzduchu.

Vedci sa opýtali aj, či sa v domácnosti používajú ventilátory alebo sa vetrá cez otvorené okná, kým sa vykonávajú spomínané činnosti. Neobjavili však veľký rozdiel v množstve častíc aj keď sa v domácnostiach vetralo. V iných štúdiách sa však ventilácia ukázala ako užitočná. Neazapaľovať doma sviečky alebo iné horiace voňavé formuly taktiež pomôže znížiť množstvo škodlivých častíc. Sami si to môžete doma odsledovať vďaka komerčným monitorom kvality vzduchu.

Aj keď sa táto štúdia zamerala na potenciálny dopad na deti, doktor Klepeis povedal, že tieto znečisťujúce látky vplývajú aj na dospelých, hlavne na starších alebo ľudí s astmou, obštrukčnou chorobou pľúc alebo inými dýchacími ťažkosťami. Aj zdraví dospelí môžu trpiať na vodnaté oči, kýchanie, kašeľ a respiračné podráždenie.

“Chceme, aby si boli ľudia vedomí vecí, ktoré robia u seba doma, obzvlášť tie súvisiace so zapaľovaním, ako je fajčenie a varenie. Tie dokážu znížiť vnútronú kvalitu vzduchu. Ak sa zdroja znečistenia nepodarí odstrániť úplne, aspoň ich skúste mať v jednej miestnosti s dobrou ventiláciou, aby ste ich dostali z domu,” odporúča Klepeis. Nezabúdajte, že aj ecigarety predstavujú zdroj znečistenia. Zameriate sa na čistotu vzduchu v domácnosti po novom aj vy?

ODPORÚČAME AJ:
Liek na plešatosť? Skrýva sa v imunite
Máte na rukách ekzém? Poradíme vám, čo treba robiť
Dýchavičnosť nemusí byť o starobe, môže ísť o ochorenie srdca
Držte si klobúky! Zachránia vaše vlasy pred vypadávaním

Komentáre