Zdravie

Hygiena, očkovanie, otužovanie. Aby škôlkar neprišiel domov chorý

"Prvým predpokladom zabránenia vzniku a šíreniu prenosných ochorení v kolektíve detí je dodržiavanie vysokého hygienického štandardu."

TASR, 21. septembra 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Jakub Kotian
Najúčinnejšou prevenciou chorôb v škôlkach je dodržiavanie hygienických návykov, očkovanie a otužovanie detí. Do kolektívu by nemali chodiť nedoliečené. "Majú inú bakteriálnu flóru ako dospelí a zároveň nedostatočne vyvinutý imunitný systém. Preto sú, pokiaľ ide o infekčné ochorenia, najrizikovejšou skupinou," vysvetlila Jana Hamade, vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia Úradu verejného zdravotníctva SR.

Malé deti podľa jej slov je veľmi ťažké uchrániť pred chorobami, stále na niečo siahajú, takže v kolektíve sa infekčné ochorenia rozšíria ľahko. "Po nástupe do škôlky si musí detský organizmus na bakteriálnu flóru v danom kolektíve zvyknúť a získať odolnosť voči určitým patogénom. Postupne priebeh ochorení nie je taký závažný a počet chorých detí klesá," priblížila Hamade. Upozornila však na stúpajúci počet nezaočkovaných detí v dôsledku antivakcinačných aktivít. "Očkovanie je najúčinnejší prostriedok, ako znížiť počet ochorení v detskej populácii," pripomenula.

Prvým predpokladom zabránenia vzniku a šíreniu prenosných ochorení v kolektíve detí je dodržiavanie vysokého hygienického štandardu. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa až 80 percent infekcií šíri špinavými rukami. Sú živnou pôdou napríklad pre hepatitídu typu A, salmonelózu, ako aj rôzne hnačkové a respiračné ochorenia. "Baktérie sú všade okolo nás a mydlo s vodou doslova chránia zdravie. Preto už malé deti veďte k hygienickým zručnostiam a návykom a tiež k primeranému otužovaniu," radí odborníčka.

Základom je hygiena. Ilustračné foto. Foto: TASR


Ochranu zdravia detí v materskej škole upravuje aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Podľa neho môže byť v predškolskom zariadení umiestnené len dieťa bez príznakov prenosného ochorenia.

Prevádzkovatelia škôlok musia zabezpečiť, aby každý deň zodpovedná osoba zisťovala, či dieťa možno prijať. "Robí sa tzv. ranný filter. Rovnako musia zabezpečiť, aby zodpovedná osoba prijala dieťa podozrivé z ochorenia iba na základe vyšetrenia jeho zdravotného stavu príslušným ošetrujúcim lekárom. Ak sa počas dňa u dieťaťa prejavia príznaky akútneho prenosného ochorenia, je povinná ho od ostatných izolovať, zabezpečiť nad ním dočasný dohľad a okamžite informovať zákonného zástupcu," zhrnula Hamade.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Správne sedenie školákov má význam pre chrbticu aj písanie
Deväť nezvyčajných efektov, ktoré môžeme zažiť pri užívaní liekov
Deti môžu v školách potrápiť vši, zničí ich dezinfekčný šampón
Rodičia podceňujú ústne zdravie svojich detí, zubárov obchádzajú

Komentáre