Zdravie

Fakty, ktoré ste nevedeli o ochrane pred slnkom

"Základy asi poznáte - používať ochranný filter každý deň. Ochrana vášho zdravia pred slnkom by ale mala siahať ďalej."

Zuzana Lobotková, 23. júna 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Slnečné dni sú už definitívne tu a je potrebné sa adekvátne chrániť. Máme pre vás niekoľko odporúčaní, vďaka ktorým sa slnečných lúčov nemusíte báť.

Opaľovací krém proti starnutiu?


Robert Anolik, dermatológ z NYU Medicínskej fakulty, sa vyjadril: “Keď chcú ľudia botox, výplne a laserové zákroky, poviem im, že 99 percent toho, na čo sa zameriavajú - vrásky, pigmentové škvrny, žilky, veľké póry - súvisí s vystavením sa slnečnému žiareniu.”

Dobrá ochrana pred slnkom je teda ten najlepší krok v boji so starnutím pleti, dokonca lepší ako drahé pleťové sérum. Ochranný faktor by ste mali mať na tvári každý deň, nielen v lete, v trópoch a na pláži. Aj počas šoférovania ste vystavení UV žiareniu, ktoré spôsobuje rakovinu kože a vrásky.

Pomáha pri akné a rosacei


“Zmiernením zápalov a voľných radikálov, nekontrolovateľných molekúl, ktoré škodia bunkám, krémy na opaľovanie preukázateľne zlepšujú aj rosaceu,” zastáva sa krémov Laurel Naversen Geraghtyová, dermatologička z Oregonu. Rosacea je chronické ochorenie špecifické začervenanou, hrboľatou a citlivou pokožkou.

Sústavná ochrana pred slnkom dokáže pomôcť aj pokožke náchylné na akné. Kým zmiznú tmavé miesta, ktoré ostanú po vyrážkach, zaberie to teli istý čas. Bez ochrany pred slnkom je to pre pokožku ešte ťažšie. Treba si vybrať kvalitný krém s minerálnymi látkami, ktoré neupchajú póry a poskytnú koži širokú ochranu.

A čo vynechané miesta?
Veľa prípadov rakoviny kože a poškodenia pokožky slnkom je na hranici vlasov a po bokoch tváre, pretože ľudia si zvyčajne aplikujú krém od stredu tváre do strán. Treba si dať pozor, aby ste každú časť tváre natreli rovnomerne - nielen líca, čelo a nos, kde z nejakého dôvodu ľudia používajú viac krému.

Nebojte sa použiť vysoký faktor. Foto: TASR/AP Photo


Opálenie = poškodenie


Niektorí ľudia si myslia, že trocha opálenia im poskytne aj ochranu pred spálením sa na slnku. Ale neexistuje nič také ako zdravé opálenie. Tá trocha pigmentu, ktorú vaša pokožka získa, môže predstavovať asi ochranný faktor 3 alebo 4. A to je nič. Fakt je, že akákoľvek zmena farby vašej kože je znakom poškodenia.

Aj spreje fungujú


Všetky prostriedky na opaľovanie podliehajú tým istým štandardom. Takže aj spreje s ochranným faktorom vás ochránia. Niektoré spoločnosti vyrábajú aj spreje na základe zinku. Kľúčom však je aplikovať správne množstvo. Držte sprej asi 2,5 centimetra od pokožky a prejdite cez miesta, ktoré vystavíte slnku, trikrát. Následne sprej votrite do pokožky, aby bolo pôsobenie rovnomerné a nevynechali ste žiadne miesto. Spreje používajte na vzduchu, aby ste sa ich nenadýchali.

A čo make-up?


Tónované opaľovacie prostriedky tiež poskytujú ochranu. Zvyčajne sú ľahké a ľahko sa vstrebávajú, takže nanášanie nie je náročné. Ak máte problémy nájsť ten správny odtieň, namiešajte si ho sami. Pre svetlú pokožku stačí zmiešať make-up s opaľovacím krémom a rozotrieť na tvár, krk a hruď. Krytie pôsobí prirodzene a ukryjete nedostatky popri ochrane pokožky.

Stavte na vysoký faktor


“Nikto nepoužíva toľko krému, aby dosiahol úroveň ochrany uvádzanú na fľaške. Tenká vrstva faktoru 30 môže predstavovať reálny faktor 7,” varuje doktorka Geraghtyová. Preto siahajte po faktore 50, ktorý je naozaj ideálny. Takto môžete poskytnúť pokožke silnejšiu ochranu, aj keď nie ste zvyknutí na aplikáciu dostatku krému.

Nedávna štúdia ukázala, že použiť vysoký ochranný faktor predstavuje lepšiu ochranu pred UV žiarením, než sedenie pod dáždnikom. Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Dáždnik vás neochráni


Nedávna štúdia ukázala, že použiť vysoký ochranný faktor predstavuje lepšiu ochranu pred UV žiarením, než sedenie pod dáždnikom. Až 78 percent ľudí, ktorí sa spoliehajú len na tieň slnečníka, sa spáli, a to v porovnaní s 25 percentami ľudí, ktorí sa natreli opaľovacím krémom. Nič neposkytuje absolútnu ochranu, no nespoliehajte sa len na slnečník. Slnko sa odráža od piesku, vody, ale aj od chodníka a trávy.

Rovnako vás neochráni šiltovka. Tá pomôže, len aby ste nemuseli žmúriť oči, ale neochráni vaše líca od slnečného žiarenia. Ani nezatieni váš nos a bradu. Na to by ste potrebovali naozaj veľký klobúk.

Biele tričko


Biele tričko predstavuje ochranu so silou faktora 7. Toto číslo klesá na 3, keď tričko ostane mokré od potu alebo vody. Existujú však ochranné kusy oblečenia s faktorom 50, ktoré vás ochránia pred 98 percentami UV lúčov.

Nie je neskoro začať


Aj keď ste detstvo a mladosť strávili bez krémov s ochranným faktorom, natierali sa detským olejom pred pobytom na slnku a slnili sa čo najviac, nie je to tak tragické. Asi len 23 percent času stráveného na slnku prebehne pred vašimi osemnástymi narodeninami. Starnutie je bežiaci proces a denná ochrana, celoročne, je ten najlepší spôsob, ako pokožku udržať zdravú a mladistvú.

Zdroj: health.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Slnečné okuliare by mali nosiť aj malé deti
Zrak sa nám vyvíja až do štyridsiatky
Pred odberom krvi si možno dopriať ľahké raňajky vrátane čaju či džúsu
Čo sa deje s vaším telom, keď ovulujete?

Komentáre