Zdravie

Pred odberom krvi si možno dopriať ľahké raňajky vrátane čaju či džúsu

"Krv môže darovať každý zdravý človek vo veku 18 až 60 rokov, pri pravidelnom darovaní až do veku 65 rokov. "

TASR, 18. júna 2017 11:00
Ilustračné foto Foto: TASR - Henrich Mišovič
Darca krvi si nemusí pred odberom odoprieť raňajky, odpustiť by si však mal cigaretu či alkohol. Ráno sa možno najesť, malo by ísť však o ľahšie jedlá, aby to telo dokázalo rýchlo spracovať.

"Vhodné sú napríklad chlieb s džemom, ovsené vločky s džúsom, ovocie či zelenina,"
upozorňuje Slovenský Červený kríž (SČK). Tučným jedlám ako syry, maslo, smotana, mäsové jedlá či údeniny by sa mal človek ráno vyhnúť, platí to aj večer pred odberom.

Pitný režim je pri darovaní krvi veľmi dôležitý, upozorňuje SČK. Povolené sú voda, čaj, džús. Zdravotníci odporúčajú vypiť v deň odberu aspoň pol litra tekutín, deň pred odberom by to mali byť asi tri litre. Darca by nemal fajčiť aspoň šesť hodín pred odberom, piť alkohol osem až desať hodín.

Krv môže darovať každý zdravý človek vo veku 18 až 60 rokov, pri pravidelnom darovaní až do veku 65 rokov. "So sebou si treba vziať občiansky preukaz a preukaz poistenca," radí SČK.

Jeden odber trvá asi 15 minút, vezme sa pri ňom približne 450 mililitrov krvi. Ženy môžu darovať krv každé štyri mesiace, muži raz za štvrťrok. Darcovia sa nesmú liečiť na žiadne chronické ochorenie, žena nesmie mať menštruáciu a nesmie byť po pôrode. Obmedzením môže byť aj návšteva niektorých krajín v nedávnej minulosti či operácia. Po darovaní je dobré oddýchnuť si jednu až dve hodiny, poriadne sa najesť a napiť.

Na Slovensku je vyše je 112.000 pravidelných darcov. Za najvzácnejších darcov sa považujú tí s negatívnym Rh faktorom krvi.

ODPORÚČAME AJ:
Nová metóda chudnutia vás zbaví polovice nadváhy
Čo sa deje s vaším telom, keď ovulujete?
Počas teplých dní je prevenciou zubného kazu aj pitný režim
Zjedli by ste za pohár červov, ak by vás to zbavilo alergie?

Komentáre



Používaním stránok Webmagazin.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac