Zdravie

Päť špinavých návykov, ktoré by si malo osvojiť vaše dieťa

"Hrajú sa vaše deti v blate? Niektoré nie úplne čisté veci sú pre deti v skutočnosti dobré."

Zuzana Lobotková, 28. septembra 2016 12:00
Ešte pred 20 rokmi trávili deti vonku dvakrát viac času. Foto: TASR/Michal Svítok
Rodičia dnes majú averziu k tomu, že by mali nechať svoje deti zašpiniť sa. Z časti kvôli predstave, že deti môžu ochorieť od choroboplodných zárodkov, ktoré chytia. A rozhodne je smutné, že deti trávia polovicu času vonku oproti tomu, ako to bolo pred 20 rokmi.

Milióny rokov deti vyrástli v neustálom pôsobení mikróbov okolo nich. Zoberme si normálne správania dieťaťa od samého začiatku: deti si neustále dávajú svoje ruky, nohy a každý možný predmet do úst. Staršie deti milujú kopanie do hliny, vyberanie červov, váľanie sa po zemi, chytanie žiab a podobne. Toto prirodzené správanie je pravdepodobne navrhnuté tak, aby sa deti stretávali s mikróbmi, a tak si posilnili svoj imunitný systém.

Avšak, zmenili sme spôsob nášho života, snažíme sa čo najviac eliminovať takúto mikrobiálnu expozíciu. Nedávny výskum ukázal, že je to škodlivé pre zdravie našich detí a existuje priama súvislosť medzi chybami rôznych mikróbov v detskej črevnej mikroflóre, čo vedie k potenciálne chronickým ochoreniam, ako je astma, alergie, obezita, diabetes a dokonca aj zdravý vývoj mozgu. Vedci sa teraz pozreli na mikróby, ktoré spôsobujú ochorenia aj o mnoho rokov, a pochopili, aké dôležité je pre deti, že majú byť vystavené rozmanitému spektru baktérií. Tu je niekoľko návykov, ktoré by sme mali všetci u detí podporovať.

1. Nebojte sa špiny


Kým ste v prírode, dovoľte deťom, aby sa dotýkali, čoho chcú. Teda v rozumných medziach, a to vrátane hliny, blata, stromov, rastlín, hmyzu a podobne. Zoberte im aj vedierko, trochu vody a lopatku. Veď robiť koláče z blata ich naozaj môže baviť. Ak sa im hlina dostane do úst, nezačnite šalieť. Čoskoro si uvedomia, že hlina nechutí až tak dobre a pravdepodobne ju už viac ochutnávať nebudú chcieť. Väčšina detí má túto vrodenú túžbu byť špinavý, ale v ich modernom živote sa musia o seba starať. Tak teda láskavo veďte vaše dieťa k hrám so špinou.

2. Hry so psom


Nechať vášho psa hrať sa a byť v kontakte s dieťaťom je v poriadku. Je dobrý nápad vziať psa k veterinárovi, aby ste sa ubezpečili, že váš pes je v dobrom zdravotnom stave. Nedávny výskum ukazuje, že nechať vášho psa, aby oblizol dieťa a bol v jeho blízkosti, zníži riziko vzniku alergií a astmy. Pridanou hodnotou je priateľstvo a ochrana, ktorú pes vie dieťaťu poskytnúť. Stačí naučiť dieťa, aby bolo v blízkosti zvierat uvoľnené.
Pes poskytne dieťaťu ochranu a priateľstvo. Foto: TASR/František Iván


3. Vyhýbajte sa dezinfekcii


Po hrách vonku je umývanie rúk dieťaťa antibakteriálnym mydlom zbytočné. Prídete tak o tu skvelú expozíciu mikróbom. Nevyvolávajme chuť umyť si aj najmenšiu špinu. Nechajte deti, aby si umyli ruky, keď s hrou skončia, alebo kým nie je čas na jedlo či na toaletu. A ani toľko ospevované antibakteriálne mydlá nemusia patriť k povinnej výbave bežnej domácnosti. Zabíjajú totiž imunitu posilňujúce mikróby.

4. Jedzte fermentované potraviny


Prevažná väčšina mikróbov v črevách je veľmi hlboko, v hrubom čreve. Potrebujú, aby sa k nim dostala potrava. Jesť biely cukor, bielu múku a rafinované potraviny vám k tomu nepomôže. Dôvodom je, že sa ľahko vstrebávajú vyššie - v žalúdku a tenkom čreve. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny, orechy, strukoviny a zelenina sú dokonalá strava pre mikróby. Myslite na jedlo ako na stravu pre vaše dieťa a jeho mikróby. Pridajte viac mikróbov do čriev vášho dieťaťa tým, že im budete dávať fermentované potraviny, ako je jogurt, kefír, kyslá kapusta a podobne.
Potraviny s vysokým obsahom vlákniny, orechy, strukoviny a zelenina sú dokonalá strava pre mikróby. Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš


5. Pozor na antibiotiká


Antibiotiká sú zázračné lieky proti bakteriálnym infekciám a dokážu zachrániť životy mnohých detí. Avšak, nie sú tak neškodné, ako sme si mysleli. Doslova bombardujú mikroflóru, zabíjajú dobré aj zlé baktérie. To má veľmi znepokojujúci účinok na mikrobiálnu skladbu, čo môže mať vplyv na astmu, alergie, obezitu, diabetes a mnoho ďalších chorôb. Antibiotiká bojujú iba proti bakteriálnym infekciám, ktoré nie sú vírusové alebo mykotické, takže musia byť použité zodpovedajúcim spôsobom. Tiež preto, že nadmerné používanie antibiotík spôsobuje, že mnoho mikróbov je teraz rezistentných voči antibiotikám, ktoré slúžia ako účinná liečba. Musíme vyvážiť používanie antibiotík a aplikovať ich len v prípade potreby v priebehu závažných bakteriálnych infekcií.

Zdroj: Time.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Antibiotiká strácajú silu, baktérie sú stále odolnejšie
Počas jesene sa treba o pokožku viac starať
Čo robiť, keď začnete krvácať? Poučte sa krok za krokom
Vzácnu Fabryho chorobu u pacientov často odhalia až v dospelosti

Komentáre