Zdravie

Mozog sa dá oklamať aj zväčšiť. Stačí na to kniha

"Čítanie kníh je prospešné pre náš mozog od ranného detstva až po starobu. "

Zuzana Onufer, 11. júna 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Akákoľvek kniha, dokonca aj román o láske prebúdza náš mozog záplavou obrazov a pocitov. Je dokonca dokázané, že čítanie fyzicky mení štruktúru našej mysle. Čo všetko sa odohráva v našej hlave, keď čítame napínavú detektívku alebo zaujímavý román?

V mysli si vytvárame plastické fotografie


Čítaním kníh si vytvárame v mysli rôzne svety. Bez nášho vedomia si automaticky utvárame aj vizuálne obrazy toho, čo čítame. Výskumom bolo zistené, že ľudia si dokážu zapamätať objekty na fotografiách účinnejšie, ak o nich predtým čítali vetu, ktorá, tieto objekty opisovala. To znamená, že pri čítaní si ukladáme takéto vizualizácie do pamäte a vieme to neskôr využiť.

Mozog aktivujú aj audioknihy a osobné rozhovory


Kritici audiokníh vás budú presviedčať, že z nich nemôžete mať taký zážitok ako z čítania kníh. Určite na tom niečo je, avšak vedci tvrdia, že počúvaním príbehu sa aktivuje náš mozog podobne ako pri čítaní. Ak nám napríklad kolega rozpráva o svojej dovolenke pri mori, určite si hneď začneme predstavovať, ako tam mohlo byť krásne a príjemne. Rozhovory s priateľmi alebo počúvanie audiokníh v aute je dobré cvičenie pre váš mozog.

Pútavý príbeh dokáže oklamať náš mozog


Už ste niekedy zažili situáciu, kedy ste boli do príbehu v knihe tak vtiahnutí, že sa vám potom zdalo, akoby ste to prežili aj v reálnom živote? Náš mozog totiž skutočne verí, že sme to zažili. Nerobí rozdiel medzi čítaním o určitej skúsenosti a reálne prežitej skúsenosti. Pri čítaní a skutočnom zažívaní sú aktivované rovnaké neurologické oblasti nášho mozgu.
Ilustračné foto. Foto: TASR

Čítaním v cudzom jazyku sa zväčší váš mozog


Vedci z Lund University vo Švédsku testovali skupinu študentov, ktorá študovala v rodnom a v cudzom jazyku. Obidvom skupinám oskenovali mozog pred a po trojmesačnom štúdiu. Prekvapivo zistili, že študenti, ktorí čítali a učili sa v cudzom jazyku zaznamenali rast mozgu v oboch častiach hipokampu a kôry mozgovej.

Štruktúra príbehu podporuje logické myslenie


Príbehy v knihách majú začiatok, stred a koniec, a to je skvelá skutočnosť pre náš mozog. Sme tak vyzývaní, aby sme mysleli v určitom poradí, dokázali prepájať príčiny a následky. Čím viac budete čítať, tým viac sa v tom vycvičíte. Neurovedci povzbudzujú aj rodičov, aby tieto znalosti vštepovali svojim deťom tým, že ich budú viesť k čítaniu kníh.

Čítanie mení štruktúru nášho mozgu


Nie každý je vášnivým čitateľom. Niektorí ľudia síce nedokážu pochopiť radosť z literatúry, ale môžu byť preškolení, aby sa stali lepšími čitateľmi. A v rámci tohto vzdelávania sa skutočne mení ich mozog. Vedci zistili, že denným čítaním počas pol roka sa týmto ľuďom objem bielej hmoty v jazykovej oblasti mozgu skutočne zväčšil. A dokonca sa u nich prebudil aj záujem o čítanie.

Knižné príbehy nás robia viac empatickými


Pri čítaní pútavého príbehu sa nielenže úplne vnoríme do imaginárneho sveta, ale dokážeme sa vcítiť do pocitov postáv, prežívame s nimi ich bolesti aj radosti. A toto nás robí viac empatickými aj k ľudom v reálnom živote. Viac si všímame osudy ľudí v našom okolí, zaujímame sa o nich, prípadne sa im snažíme pomôcť.
Zdroj: infoatedu.com

ODPORÚČAME AJ:
Ženy a muži netúžia po sexe rovnako. Ako sa zosúladiť?
Strata iba 1,5 percenta vody v tele vám môže spôsobiť problémy
Kino novinky týždňa: Poďte na Ostrov lásky alebo do Jurského sveta
Miro Žbirka vydáva nový singel Prišla z Londýna

Komentáre