Zdravie

Bránia vám baktérie otehotnieť?

"Obyčajná, ale často neviditeľná. Aj takáto infekcia súvisí s neplodnosťou."

Zuzana Lobotková, 23. marca 2016 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Bežná infekcia, ktorá často neprináša žiadne príznaky, by mohla znížiť šancu na otehotnenie. Bakteriálna vaginóza spôsobuje nerovnováhu baktérií v ženskej vagíne. Tehotné ženy s týmto problémom majú až šesťkrát vyššiu šancu, že potratia a dvakrát vyššiu šancu, že porodia predčasne.

Márna snaha?


Abnormálne hladiny baktérií v pošve môžu ovplyvniť šance na otehotnenie samotné. Vedci na univerzite Aarhus v Dánsku objavili, že to môže mať vplyv na to, či in vitro oplodnenie bude fungovať. Výsledkom je odporúčanie, aby boli ženy, ktoré majú podstúpiť umelé oplodnenie, najskôr otestované. Výskumníci analyzovali ženy podstupujúce umelé oplodnenie, či ich bakteriálne hladiny ovplyvnilo pravdepodobnosť otehotnenia.

Bakteriálna vaginóza je najčastejšie vaginálne ochorenie, ktoré postihuje ženy vo veku 15 až 44 rokov. Tento stav nastane, keď sa rozmnoží určitý druh baktérií, ktoré rozhodia rovnováhu normálnej vaginálnej mikroflóry. Vedci si zatiaľ nie sú istí, prečo ju niektoré ženy dostávajú a čo ju spôsobuje. Je však známe, že nový sexuálny partner alebo viacero sexuálnych partnerov, či sprchovanie, môže narušiť rovnováhu baktérií v pošve a zvýšiť riziko vzniku tohto stavu.

Prehliadané percentá


Ženy s bakteriálnou vaginózou nemusia vždy zažívať symptómy. Iné si všimnú vodnatý výtok alebo jemný zápach pochádzajúci z pošvy. Pre tehotné ženy to znamená riziko potratu alebo nízku pôrodnú hmotnosť ich detí. Bežná je u 19 percent neplodných žien.

Napriek tomu len málo vedcov zaujímalo, aký dosah má tento stav na plodnosť. V pošve sa vyskytujú dobré a zlé baktérie. K tým zlým patrí napríklad Gardnerella vaginalis, ktorej výskyt je zvýšený až u 28 percent žien.
Vedci sa v tejto štúdii pozreli konkrétne na 84 130 žien, ktoré podstúpili umelé oplodnenie. Celkovo 35 percent otehotnelo, v porovnaní s 9 percentami žien, ktoré mali abnormálnu úroveň bakteriálnej vaginózy. Okrem neplodnosti je u žien s takouto nerovnováhou aj vyššia pravdepodobnosť, že dostanú sexuálne prenosné infekcie, napríklad chlamýdie, kvapavku či herpes, dokonca HIV.

Navyše sú náchylnejšie na panvové zápalové ochorenie, čo je bolestivý stav, ktorý môže viesť k neplodnosti. Nehovoriac o tom, že výtok a zápach znižujú ženské sebavedomie, čo vedie k frustrácii a depresiám. A to pri snahe otehotnieť nepomáha. Z bakteriálnej vaginózy by sa teda mala stať jedna z vecí, ktoré sa u žien bežne testujú, či už sa snažia otehotnieť, alebo sú len na preventívnej prehliadke u svojho gynekológa.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME TIEŽ:
Môže byť arašidové maslo kľúčom k boju proti obezite?
Prejavy Alzheimerovej choroby sa často pripisujú starnutiu
Toto je najčastejšia pohlavne prenosná choroba v Európe
Obyvatelia 34 krajín sveta trpia nedostatkom potravín, tvrdí OSN
Deťom po strate blízkeho človeka pomôže terapeutická rozprávková kniha

Komentáre