Technológie

VIDEO: Robot pomáha pacientom pri fyzioterapii

"Robot môže pacientom poskytnúť vyše 160 cvičení, ktoré robia sediac na mechanickej stoličke alebo pohybujú svojimi dolnými končatinami na rovnovážnej plošine"

Tablet.TV, 5. decembra 2017 9:00
Fyzioterapia pomocou robota Hunova. Foto: Tablet.TV
Fyzioterapeutom v Taliansku pomáha pri liečení nový robotický asistent. "Hunova" je schopný naučiť sa biomechaniku pacienta, aby mu potom mohol odporučiť a uľahčiť cvičenie. Fyzioterapeutova práca je založená na kombinácii manuálnych a mentálnych úloh. Zatiaľ čo niektoré z týchto činností – napríklad opakované manipulácie s končatinami a svalmi - sú fyzicky náročné, hodnotenie pacientovho stavu spája vedomosti a skúsenosti s kvantitatívnymi meraniami. Nový robot uľahčuje fyzioterapeutom prácu tým, že pôsobí ako asistent a zlepšuje kvalitu a kvantitu rehabilitačnej cesty.

Vyše 160 cvičení


Robota navrhli talianski vedci v janovskom technologickom inštitúte. Obsahuje tri hlavné prvky: mechanické kreslo, rovnovážnu platformu a obrazovku počítača. Podľa výrobcu robot podporuje liečenie pacientov so zraneniami, ale aj starších pacientov a môže sa aplikovať na rôzne oblasti medicíny.

Robot môže pacientom poskytnúť vyše 160 cvičení, ktoré robia sediac na mechanickej stoličke alebo pohybujú svojimi dolnými končatinami na rovnovážnej plošine. Režimy tréningu sa zobrazujú na obrazovke priamo pripojenej k platforme a stoličke. Pacienti sa pohybujú podľa pokynov na obrazovke.



Kompletný terapeut


Iné výskumné centrá a firmy už síce navrhli podobné fyzioterapeutické roboty vo viacerých krajinách, ale Hunova je jedným z mála, ktorí môžu pomôcť terapeutovi počas celého rehabilitačného procesu, a nielen s jedinou úlohou.

Robot stojí 100 000 eur a predstavitelia výrobcu tvrdia, že v Taliansku už predali niekoľko kusov. V súčasnosti plánujú rozšíriť svoje zastúpenie v Nemecku, Švajčiarsku, Rakúsku a USA.

Komentáre