Technológie

VIDEO: Nové roboty nahradia ľudí na letiskách, v hoteloch a obchodoch

"Podľa LG ide len o koncepty robotov a o ich plnom nasadení do prevádzky sa ešte nedá hovoriť. "

Tablet.TV, 22. januára 2018 11:00
Technologické spoločnosti vyrábajú roboty do rôznych odvetví - od práce v pizzerii až po riadenie dodávky. Foto: Tablet.TV
Na tohtoročnej celosvetovej prehliadke spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas predvedie juhokórejská spoločnosť LG tri nové koncepčné roboty. Nahradia pracovníkov v hoteloch, na letiskách a v supermarketoch. Už dlho existujú predpovede, že pokrok v oblasti umelej inteligencie a automatizácie by mohol časom eliminovať milióny pracovných miest pre ľudí. Technologické spoločnosti vyrábajú roboty do rôznych odvetví - od práce v pizzerii až po riadenie dodávky. Môže to výrazne ovplyvniť ponuku služieb v budúcnosti.

Robot vrátnik i predavač


Juhokórejský gigant tak pokračuje v trende vývoja robotov, keď minulý rok na rovnakom veľtrhu predstavil štyri typy robotov do domácnosti, pričom jeden z nich bol hlavný domáci robot- tzv. Hub robot.

Prvým z nových robotov je robot - čašník, ktorý môže podávať jedlá a nápoje zákazníkom v hotelových a letiskových priestoroch. V podstate môže nahradiť prácu čašníka a môžu ju vykonávať nepretržite.

Druhým robotom je náhrada za recepčného a vrátnika, ktorý dokáže spracovať rezerváciu izieb a prepraviť batožinu do izieb.

A nakoniec, tretí nový robot spoločnosti LG je určený na prácu so zákazníkmi v supermarkete, ktorý ich informuje o cene produktov a sprevádza ich popri tom cez uličky obchodu.



Nahradia ľudí?


Podľa LG ide len o koncepty robotov a o ich plnom nasadení do prevádzky sa ešte nedá hovoriť.

Medzinárodná organizácia práce uvádza, že takmer 50 percent celosvetovej pracovnej sily zamestnáva práve sektor služieb. Podľa správy spoločnosti McKinsey & Company by do roku 2030 bolo možné nahradiť až 800 miliónov pracovníkov na celom svete robotmi. Dokonca aj vtedy, keď automatizácia bude postupovať pomalšie, to ovplyvní až 400 miliónov ľudí.

Komentáre