Technológie

Vedci vyrobili pamäť, ktorá prežije aj našu slnečnú sústavu

"Pamäte počítačov sa stále vyvíjajú, na malý krúžok sa vojde až 360 TB."

Erik Stríž, 16. januára 2017 10:00
Zaznamenávanie údajov do kremíka s pomocou 5D lasera. Foto: youtube.com
Pamäte pre počítače prechádzajú búrlivým vývojom a vedci skúšajú stále nové spôsoby, ako uchovávať digitálne informácie. Momentálne je veľmi populárny cloud, teda virtuálny nosič, avšak aj ten je v konečnom dôsledku iba fyzický priestor kdesi v serverovej centrále veľkých spoločností.

360 terabajtov so životnosťou 14 miliárd rokov

Najnovšie sa vedci pokúsili vyrobiť pamäťový nosič z kremíka (quartz), ktorý sa používa v bežných hodinkách. Do neho sa pomocou špeciálneho 5D lasera vypálili body reprezentujúce pamäťové jednotky. Výsledok je mimoriadne pôsobivý: malý krúžok quartzu dokáže vďaka tejto metóde obsiahnuť až 360 terabajtov (TB) digitálnej informácie. Obzvlášť zaujímavá je predovšetkým životnosť tohto experimentálneho pamäťového média, vedci uvádzajú údaj až 14 miliárd rokov. Len tak pre zaujímavosť, Zem je stará 4,5 miliardy rokov a celý vesmír nie je starší ako 13,8 miliárd rokov.

Momentálne najväčší USB kľúč, čo sa týka jeho kapacity, je Kingston DataTraveler HyperX Predator s kapacitou 1 TB, stojí takmer 800 eur.

Experiment s quartzom ako pamäťovým nosičom nie je úplnou novinkou. Vo februári 2014 sa v odborných kruhoch s nadšením hovorilo o pokuse spoločnosti Hitachi a Kyoto University, ktorého výsledkom bol quartz nosič so životnosťou až 300 miliónov rokov. Ten súčasný máte teda až vyše 46-násobne väčšiu kapacitu a pritom podobné rozmery (prvý bol tenký štvorec, druhý krúžok).

Zdroj: Fabrication process for 5D optical storage (youtube.com)

Tisíc jazykov na jednom prívesku

Keď v roku 1799 objavili Rosettskú dosku, celkom sa zmenil pohľad moderného sveta na starú egyptskú civilizáciu z obdobia pred naším letopočtom. Kamenná doska, takzvaná stéla, bola vytvorená v roku 196 pred naším letopočtom a dnes by sme jej text označili za okázalú propagandu. Bol to dekrét vtedajšieho faraóna Ptolemaia V. Epifanésa a okrem chválenia faraóna obsahoval aj nové pravidlá výberu daní.

Táto kamenná doska a skutočnosť, že bola trojjazyčná, sa spoločne so snahou o kreatívny predmet podnikania stala inšpiráciou k výrobe takzvaného Rosetta disku. Tento malý krúžok, ktorý sa dá umiestniť na retiazku a nosiť ako náhrdelník, obsahuje slová až v tisíc rôznych jazykoch. Tvorcovia chcú, aby bol ich Rosetta Disk modernou verziou rosettskej dosky z kameňa.

Stojí rovných tisíc amerických dolárov a pri výrobe disku bola použitá podobná technológia, akou vedci vypálili informácie do kremíka.

Zdroj: The Rosetta Wearable Disk (vimeo.com)

Zdroje: The Rosetta Wearable Disk (vimeo.com), Fabrication process for 5D optical storage (youtube.com), wikipedia, futurism

ODPORÚČAME AJ:
Experiment: Bez smartfónu vydržíme asi 44 sekúnd
Telefón so skenerom dúhovky oka je realitou a vyzerá skvele
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?
3D biotlačiareň používa živé bunky, medici ňou vytlačia ucho či kožu
Avantgarda kamier novej generácie: má 16 šošoviek a veľkosť iPhonu

Komentáre