Technológie

S umelou inteligenciou sa počíta aj na Slovensku

"Podľa Oxford Insights prinesie umelá inteligencia revolúciu v poskytovaní verejných služieb."

TASR, 22. mája 2018 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Umelá inteligencia (UI) prináša hodnotu aj v podnikaní. Zavádza sa vo všetkých odvetviach, ktoré vytvárajú efektívnosť ľudskej produktivity a bude pokračovať v transformácii globálneho priemyslu, hospodárstva a sociálneho systému. Americká obchodná komora v SR (AmCham) preto zakladá novú platformu UI na Slovensku. V spolupráci s univerzitami a Úradom podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu diskutuje o možnostiach využitia jej potenciálu na Slovensku.

Zjednocuje vývojárov na Slovensku


Platforma sa usiluje o zjednotenie a prepojenie akademického, verejného a podnikateľského sektora, v snahe využiť všetky možnosti UI pre Slovensko.

"Platforma je navrhnutá tak, aby zjednotila akademické, podnikateľské subjekty a verejný sektor v štruktúre, ktorá zabezpečuje vyvážené riadenie vývoja a potenciálu UI pre budúci ekonomický rast na Slovensku," priblížila koordinátorka platformy AmCham Petra Zappe.

Revolúcia vo verejnom sektore


Podľa Oxford Insights prinesie umelá inteligencia revolúciu v poskytovaní verejných služieb a už dnes vlády na celom svete začínajú vidieť jej potenciál nielen pre hospodárstvo, ale aj pre firmy a verejné služby. Rola vlády je preto podľa AmCham veľmi dôležitá. Upravuje legislatívu a dáva rámec a možnosti využitia tohto nového ekosystému.

Podľa Martiny Slabejovej, generálnej riaditeľky sekcie riadenia informatizácie z Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, krajiny V4 sú v Európskej únii prvé, ktoré zaujali postoj k pripravovanému oznámeniu Európskej komisie o rozvoji UI. Na národnej úrovni je hlavným koordinátorom aktivít práve úrad vicepremiéra. Orientuje sa aj na podporu rozvoja inovatívnych podnikov, start-upov a prilákanie talentov, ktoré majú potenciálny prínos pre slovenskú ekonomiku.

TASR informovala Natália Spodniak z Americkej obchodnej komory v SR.

Komentáre