Technológie

Starý mobil do bežného smetiaka na odpad nepatrí

" Staré a nefunkčné zariadenia patria do nádob na elektroodpad. Zberné nádoby možno nájsť v každej predajni s elektrom. "

TASR, 28. júla 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay
Nefunkčný mobil nepatrí do obyčajného smetiaka. Na to, že nemá byť súčasťou komunálneho odpadu, upozorňuje aj grafický symbol, ktorý býva umiestnený na zadnej strane telefónu. Používa sa jedna z dvoch značiek zobrazujúca prečiarknutú smetnú nádobu. Mobil sa má zlikvidovať ako elektroodpad.

Hoci sa jeden symbol používa pre elektrozariadenia a druhým sa označujú batérie a akumulátory, pre spotrebiteľa to znamená jediné – zariadenie patrí do triedeného zberu. Skladá sa totiž z rôznych materiálov – okrem plastov obsahuje tiež sklo, železo, meď, cín, zinok a rôzne drahé kovy. V batériách sa navyše nachádzajú aj rôzne nebezpečné látky, akými sú nikel, kadmium alebo olovo.

"Ak by ste teda svoj starý telefón vhodili do kontajnera pre zmiešaný komunálny odpad - čierne kontajnery, ohrozujete nielen svoje zdravie a prírodu, ale zároveň porušujete aj zákon. Naopak, ak svoj nefunkčný mobil odovzdáte na ekologickú recykláciu, väčšina materiálov z neho – najmä kovy a plasty – budú opätovne použité," hovorí Lívia Burzová zo spoločnosti SEWA, ktorá zabezpečuje zber a odvoz elektroodpadu.

Staré a nefunkčné zariadenia patria do nádob na elektroodpad. Zberné nádoby možno nájsť v každej predajni s elektrom. Väčšinou sa nachádzajú na viditeľnom mieste a bývajú označené sprievodným informačným textom. Z mobilu pred odovzdaním netreba vybrať batériu a dávať ju do samostatnej nádoby určenej na batérie, zo zariadení ich vyberú spracovatelia elektroodpadu.

Za odovzdanie starého mobilu v predajni sa neplatí a predajca nesmie podmieňovať prevzatie starého zariadenia kúpou nového. Táto zásada platí pre všetky drobné elektrospotrebiče – od holiacich strojčekov, cez kanvice až po vysávače.

ODPORÚČAME AJ:
VIDEO: Pivo z 3D tlačiarne? Americkí vedci vedia, ako na to
VIDEO:Privátna vesmírna spoločnosť vyvezie ľudí na výlet okolo Mesiaca
Je to pravda, že je na Zemi viac stromov ako hviezd na nebi?
Facebook bojuje proti nenávistným odkazom, týždenne ich zmaže tisíce

Komentáre