Technológie

Zaplatili by ste viac za mobil s malým displejom?

"Dnes už neplatí, že veľa pamäte, dobrá kamera a výkonný procesor musia byť vo veľkom smartfóne. Vyskúšali sme taký, ktorý rúca podobné mýty. "

Erik Stríž, 19. apríla 2017 9:00
Samsung Galaxy A3 (2017) Foto: Samsung
Je to trend posledných asi siedmych rokov, že sa displeje mobilných telefónov zväčšujú a zväčšujú a ľuďom, ktorí majú záujem skôr o menšie telefóny, zostáva iba vyberať si z tých lacnejších a technicky menej vybavenejších.

Ľudí so záujmom o menšie, jednou rukou dobre ovládateľné smartfóny, je očividne veľa, pretože výrobcom sa stále vypláca občas vyrobiť naozaj dobrý a malý telefón. Dôkazom je Galaxy A3 so 4,7-palcovým displejom, veľmi kompaktným telom a naozaj dobrým fotoaparátom. Navyše je vodotesný, čo viac by mohol jeden človek chcieť?

Smartfón je vybavený displejom s obrazovou technológiou Super AMOLED, vďaka ktorej zobrazuje 16 miliónov farieb a každý pixel svieti samostatne. To umožňuje napríklad takú funkciu ako Always On Display, teda neustále zobrazenie času bielymi číslami na dokonale čiernom pozadí. Keď sa na tento displej pozriete v úplnej tme, vidíte iba biele čísla, nevidieť žiadne okraje displeja a jeho podsvietenie - tieto displeje totiž žiadne podsvietenie nemajú. Obraz je ochránený odolným sklom Gorilla Glass 4 a na okrajoch je príjemne zaoblený, čo je vo svete mobilných telefónov aktuálny trend, ktorý nastolila značka Apple uvedením smartfónu iPhone 6.

Určite nemôžeme pochváliť rozlíšenie displeja, ktoré je iba HD, teda 1280×720 pixelov. Áno, na prvý pohľad vyzerá obraz naozaj dobre, ale za cenu, za ktorú sa smartfón predáva, by sme očakávali aspoň Full HD. Viacerí výrobcovia vyrábajú veľmi dobré telefóny s Full HD displejmi aj za ceny pod 200 eur. Viditeľne bude toto HD rozlíšenie nedostatočné vtedy, keď si používateľ bude chcieť zahrať hru a prezrieť obsah vo virtuálnej realite.

Samsung Galaxy A3 (2017) Foto: Samsung
Galaxy A3 pre rok 2017 (sú aj staršie verzie, vždy s označením roku vydania) má dobrú technickú výbavu, popri všetkých tých štandardných technológiách má aj najnovší typ USB konektora Type-C a senzor odtlačkov prstov. Overili sme si, že pracuje rýchlo a s vysokou spoľahlivosťou, počas testu sa nestalo ani raz, že by nerozpoznal odtlačok.

Pod displejom vo vodotesnom tele pracuje až 8-jadrový procesor Cortex-A53, samostatný grafický procesor od značky Exynos, pamäte majú veľkosti 16 GB a 2 GB RAM. Nie sú to práve najlepšie čísla, ale používateľ môže do telefónu vložiť pamäťovú kartu microSD s maximálnou kapacitou až 256 gigabajtov. To je dostatok pamäte pre každého, ale dokúpiť si ju bude musieť nový majiteľ samostatne. Ceny za pamätové karty sú dnes, našťastie, veľmi dobré. Telefón sa predáva aj ako Dual SIM.

ODPORÚČAME TIEŽ: Avantgarda kamier novej generácie: má 16 šošoviek a veľkosť iPhonu

Hlavný fotoaparát obsahuje senzor s rozlíšením 13 megapixelov, čo je taký priemer. Kvalita fotografií je ale výborná, dokonca nadpriemerná. Nedostatok sa ale našiel aj tu, za cenu okolo 300 eur (a ešte viac) by sme očakávali už modernejšie a perspektívnejšie 4K rozlíšenie videa. Tento pekný kúsok elektroniky ale nahráva „iba“ Full HD video, teda 1920×1080 pixelov. Opäť platí, rovnako ako pri fotografiách, že podstatné nie je rozlíšenie, ale kvalita. A tá je v Galaxy A3 na vysokej úrovni.

Samsung Galaxy A3 (2017) Foto: Samsung
Prečo si kúpiť pomerne drahý smartfón s prakticky priemernou technologickou výbavou, keď sa v predaji dajú nájsť veľmi podobné za takmer polovičnú cenu? Táto otázka sa objavuje v každom článku o tomto telefóne, ale človek potrebuje získať reálnu skúsenosť so smartfónom, aby si vytvoril korektný názor. Smartfón je naozaj dobrý, technický list nie je všetko. Podstatná je kvalita spracovania krytov, kvalita obrazu a fotografií, spoľahlivosť a v neposlednom rade aj garancie týkajúce sa záruky a servisu.

ODPORÚČAME AJ:
Experiment: Bez smartfónu vydržíme asi 44 sekúnd
Telefón so skenerom dúhovky oka je realitou a vyzerá skvele
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?
3D biotlačiareň používa živé bunky, medici ňou vytlačia ucho či kožu

Komentáre