Technológie

Porovnanie modelov iPhone SE a iPhone Xs. Ktorý je pre vás?

"Každý rok sa na trh dostáva veľké množstvo nových modelov smartfónov. Pravdepodobne ste si však všimli, že v poslednom čase nie je vývoj taký rýchly a zmien je pomerne málo. Preto môže mať zmysel poobzerať sa po starších modeloch. Tie môžu stále ponúknuť veľa za výrazne nižšiu cenu. Preto sme sa pozreli na modely Xs a SE."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 5. marca 2024 15:09
Ilustračné foto Foto: tippapatt / Adobestock.com

Prečo si zaobstarať starší iPhone?

Začnime tým, prečo vôbec venujeme pozornosť starším modelom zo sveta Apple. Ide o telefóny, ktoré sú na trhu už mnoho rokov. Zároveň na nich stále môžete používať najnovšiu verziu softvéru iOS 17, takže môžete používať takmer všetky dostupné funkcie, všetky aplikácie budú fungovať bez problémov a nehrozí žiadne zvýšené bezpečnostné riziko.

Ak nepatríte k najnáročnejším používateľom, ktorí potrebujú naozaj to najlepšie, potom sú aj tu rozoberané modely z hľadiska hlavných parametrov úplne dostačujúce. Okrem základných funkcií, ako je volanie alebo posielanie správ, ponúkajú dobrý fotoaparát, kvalitný dotykový displej a v podstate všetko, na čo si bežný používateľ môže spomenúť.

Investícia sa však rozhodne nebude pohybovať v tisícoch eur ako v prípade najvýkonnejších súčasných modelov. Môžete sa tešiť na cenovku v nižších stovkách eur.

Apple iPhone Xs ako predstaviteľ súčasného sveta

V roku 2017 bol iPhone X obrovským míľnikom a najväčšou medzigeneračnou zmenou v histórii všetkých iPhonov. Nepochybne to platí aj dnes. Bol to však aj prvý model, ktorého displej pokrýval takmer celú prednú časť zariadenia. O rok neskôr iPhone Xs, ktorý opravil niektoré neduhy, priniesol väčšie rozmery (vo variante Max) alebo vyšší výkon. Zároveň ide o posledného zástupcu skutočne minimalistického dizajnového jazyka. Nasledujúci iPhone 11 Pro sa vydal trochu iným smerom, ktorého sa Apple do veľkej miery drží dodnes a predstavil napríklad vtedy pomerne kontroverzné riešenie zadného fotoaparátu.

V každom prípade bol iPhone Xs súčasťou obrovskej zmeny a stojí na rozhraní dvoch epoch v histórii iPhonov. Je preto jedným z modelov, ktoré možno budú o niekoľko rokov považované za legendárne.

iPhone SE je naopak posledným módom zo starých časov

iPhone SE nie je ani tak samostatným modelom, ako skôr modelovým radom. Ide o špecifický iPhone, ktorý je vyvíjaný s dvoma cieľmi. Prvým je zachovanie klasického telefónu pre konzervatívnych zákazníkov. Apple iPhone SE vždy vynikal malou uhlopriečkou displeja. Vďaka tomu možno telefón pohodlne ovládať jednou rukou, vojde sa do vrecka a je príjemne ľahký.

Okrem toho telefón využíva niektoré staršie technológie. Má napríklad len jeden objektív fotoaparátu a namiesto novšieho Face ID používa klasické Touch ID alebo overovanie odtlačkom prsta. Telefón tiež obsahuje predtým ikonické tlačidlo Domov.

Druhým cieľom je udržať čo najnižšiu cenu – iPhone SE je vstupné zariadenie do sveta Apple. Zároveň ide o výkonné zariadenie (v čase vydania používa vždy najnovší čip) s dlhoročnou softvérovou podporou. Z hľadiska pomeru cena/výkon tento telefón v mnohých ohľadoch vyniká.

Nástupcom prvého modelu bol v roku 2020 iPhone SE druhej generácie, ktorý využíva telo iPhonu 8. O dva roky neskôr bola na trh uvedená tretia generácia s rovnakým dizajnom. Tento model iPhone SE z roku 2022 sa predáva dodnes a stále rozhodne nie je zlou voľbou.

Komentáre