Technológie

Nové skafandre pre astronautov budú modré a vyrobí ich Boeing

"Vedeli ste, že cena jedného skafandra pre astronautov sa počíta v miliónoch amerických dolárov? "

Erik Stríž, 4. februára 2017 8:00
Boeing Blue, skafander novej generácie Foto: Boeing

Gagarin v oranžovom obleku

Písal sa rok 1961, keď Jurij Alexejevič Gagarin ako vôbec prvý človek na svete vystúpil do vesmíru. Mal iba 27 rokov a bol vybratý ako jediný z dvoch tisícov záujemcov, ktorí sa ešte v roku 1959 zapojili do výcviku pre potenciálnych sovietskych kozmonautov. Gagarin mal na sebe oblečený skafander, ktorý na väčšine čiernobielych fotografií vyzerá ako tmavošedý, v skutočnosti bol však sýto oranžový, skoro červený. Názov tohto skafandra bol SK-1 a zaujímavosťou je, že mal aj ženskú verziu SK-2, ktorý použila Valentina Vladimirovna Tereškovová. Kuriozitou je, že zatiaľ čo Gagarinov let trval iba 108 minút, Tereškovovej až 70 hodín a 41 minút.

Vľavo Jurij Gagarin, vpravo Gordon Cooper, jeden z prvých siedmych amerických astronautov, v skafandri používanom pri programe Mercury. Foto: Wikimedia Commons, NASA

Americká strieborná

Prvý americký astronaut Alan Bartlett Shepard so svojou posádkou programu Mercury letel na hranicu Zeme a kozmu tiež v roku 1961, ale až mesiac po Gagarinovi. Shepard mal na sebe oblečený lesklý strieborný skafander s názvom Navy Mark IV. V porovnaní s tými typickými bielymi pomerne priliehavý a tenký, pretože nebol stavaný na výstup do otvoreného vesmíru.

Američan Edward Higgins White ako vôbec prvý človek v histórii vystúpil do otvoreného vesmíru 3. júna 1965. Foto: NASA
O štyri roky neskôr Američan Edward Higgins White ako vôbec prvý človek v histórii vystúpil do otvoreného vesmíru a aby to bolo možné, v NASA vyrobili špeciálny veľký skafander. Bol biely a stále pomerne priliehavý, neskôr sa tento typ skafandrov pre práce “v teréne” zlepšili. Napokon sa exteriérový skafander stal asi najtypickejším vôbec, astronaut v ňom vyzeral ako panáčik Michelin. Tieto skafandre sa volali Apollo/Skylab a boli určené pre extrémne podmienky nekonečného vákua, vrátane povrchu Mesiaca.

Skafander Apollo/Skylab A7L používaný pre prácu v otvorenom vesmíre, vrátane povrchu Mesiaca. Foto: NASA
Dnes sa pri výstupoch do vesmíru používajú podobné, ale vyspelejšie skafandre Extravehicular Mobility Unit (EMU), ktoré vyzerajú nemotorne a neprakticky, sú však najvyspelejšími zariadeniami pre pohyb a prácu vo vesmíre. Ich hmotnosť je 80 až 120 kilogramov, čo však v beztiažovom stave nezohráva žiadnu úlohu. Cena týchto skafandrov je priam šialená - až 12 miliónov amerických dolárov. Tieto sofistikované stroje totiž musia fungovať s nevídanou spoľahlivosťou, pretože aj malá závada môže vo vesmíre znamenať katastrofu so smrteľnými dôsledkami.

Pri letoch raketoplánu Space Shuttle sa používali aj skafandre ACES, ktoré boli nápadne oranžové.

Boeing Blue, skafander novej generácie Foto: Boeing

Nová generácia skafandrov

Nové skafandre budú modré a vyrobí ich spoločnosť Boeing, ktorú poznáte predovšetkým ako výrobcu dopravných lietadiel. V skutočnosti táto značka dodáva veľa produktov pre vesmírny výskum, pretože aj lety do vesmíru sú stále iba lety.

Zdroj: Boeing Blue is the Latest in a Long Line of Space Suits | WIRED (youtube.com)

Vážia iba 9 kilogramov a sú vysoko odolné, zároveň však priliehavé a dá sa v nich pohybovať oveľa ľahšie, ako v akomkoľvek skafandri predtým. Úlohou skafandrov od Boeingu nie je chrániť astronautov pri výstupe do otvoreného vesmíru, ale vo vnútri rakety štartujúcej zo Zeme. Obuv bola vylepšená spoločnosťou Reebok a rukavice majú špičky vhodné aj na ovládanie dotykových displejov. Astronautov však nový oblek neochráni pred mikrometeoritmi a pred radiáciou .

Názov nového typu skafandra je Boeing Blue.

Zdroje: NASA, Wikipedia, Wired


ODPORÚČAME AJ:
Päť vecí, ktoré sa dejú s ľudským telom vo vesmíre
OBRAZOM:Takáto bola životná cesta astronauta Cernana nielen na Mesiaci
VIDEO: Nad hlavami nám lieta smetisko, vesmír sa dá vyčistiť i laserom
NASA je aj na sociálnych sieťach, zverejňuje úžasné fotky a videá
Jedenásť faktov o vesmíre a planétach, ktorými môžete ohúriť známych
Astronómovia objavili doteraz najvzdialenejšiu galaxiu
Oblek za milión dolárov ochráni pred brutálnou smrťou v mori

Komentáre