Technológie

Nanotechnologický priemysel vyrába aj náhradné ľudské orgány

" Neviditeľné senzory v tele, ktoré budú monitorovať zdravie človeka, sú tou najbližšou budúcnosťou."

TASR, 16. novembra 2018 9:00
Ilustračné foto. Foto: biobot.io
Nanotechnologický priemysel zahŕňa technológie, ktoré majú potenciál zmeniť svet aj životy ľudí. Zaoberá sa napríklad výrobou náhradných ľudských orgánov, sledovaním zdravia pomocou nanosenzorov a cielenou dopravou liekov do zasiahnutých tkanív v tele. Uviedol to predseda výkonnej rady Asociácie nanotechnologického priemyslu v Českej republike Jiří Kůs v utorok počas medzinárodného kongresu Itapa 2018.

"Naším telom sa budú nielenže preháňať nanoboty ako dopravcovia liekov či akýsi opravári orgánov, no na tele i v ňom budeme mať veľa nanosenzorov, ktoré budú monitorovať naše zdravie," priblížil víziu budúcej medicíny Kůs.

Nanokapsule, ktoré putujú telom človeka až k napadnutému tkanivu a vypustia tam liek, sú podľa neho v štádiu vývoja, ktorý je veľmi ďaleko. "Ale uviesť takúto technológiu do medicíny, aby bola k dispozícii ľuďom, to si vyžaduje, samozrejme, ešte veľa testov, schválení aj nejakého silného hráča v podobe nejakej farmaceutickej firmy, ktorá to dokáže presadiť," skonštatoval.

Vývoj v medicíne bude podľa neho smerovať k personalizovanej medicíne. "Jednak na nás a v nás bude množstvo senzorov, ktoré budú sledovať naše zdravie a potom ten liek sa skutočne dopraví len tam, kde má zapôsobiť," ozrejmil Kůs s tým, že veľký výskum prebieha aj v oblasti výroby náhradných tkanív. V Českej republike sa v tomto smere skúma použitie nanovlákien. "Týmto spôsobom dokážete vyrobiť napríklad náhradnú pokožku," dodal s tým, že výroba ľudských orgánov nie je až také "sci-fi".

Neviditeľné senzory v tele, ktoré budú monitorovať zdravie človeka, sú podľa neho tou najbližšou budúcnosťou. "Zmizne inštitút praktického lekára," myslí si. Takýmto spôsobom bude podľa neho vyzerať medicína nie až tak vzdialenej budúcnosti. "Mnoho tých vecí je už skutočne veľmi ďaleko," podotkol.

Komentáre