Technológie

Ponúkajú konzervant bez chémie: Potraviny vraj udrží čerstvé dlhšie

"Apeel využíva šupky, semená a dužinu z homogénneho ovocia a zeleniny, napríklad z hrozna či paradajok tak, že z nich vylisuje olej. Ten potom spracuje na prášok bez chuti a zápachu."

TASR, 3. novembra 2018 11:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Americká firma Apeel Sciences ponúka výrobcom potravín prostriedok, ktorým udržia dlhšie svoje produkty čerstvé, a to bez použitia syntetických chemických látok. Vyvinula konzervant z prírodných surovín, ktorý spomalí hnilobný proces. Jedlo sa kazí predovšetkým preto, že sa vysuší, na vzduchu oxiduje a plesnivie.

Novinka z prírodných produktov


Apeel využíva šupky, semená a dužinu z homogénneho ovocia a zeleniny, napríklad z hrozna či paradajok tak, že z nich vylisuje olej. Ten potom spracuje na prášok bez chuti a zápachu. Prášok upraví podľa druhu potraviny, na ktorú sa použije. Zmieša ho s vodou a v roztoku jedlo pred dodaním do obchodu vykúpe, alebo ho ním postrieka.

Podľa amerického úradu pre kontrolu potravín a liečiv je konzervačný prostriedok bezpečný. Český portál iDNES sa odvoláva na informácie americkej televíznej stanice CNN.

Udrží čerstvosť dvakrát dlhšie


Apeel uvádza, že jeho konzervačný proces v porovnaní so súčasnosťou predĺži na dvojnásobok čerstvosť ovocia a zeleniny. Firma pracuje na jeho účinnosti na štvornásobok.

Denník Wall Street Journal zaradil konzervačný produkt firmy medzi šesť technológií, ktoré môžu prispieť k lepšiemu hospodáreniu s potravinami.

Experti odhadujú, že sa ročne na svete vyhodí 1,3 miliardy ton potravín; čo je celá jedna tretina vyprodukovaných pre ľudskú spotrebu.

Podľa OSN sa 40 % potravín v rozvojových krajinách pokazí v procese medzi ich zberom a spracovaním predovšetkým preto, lebo nemajú dobrú dopravnú infraštruktúru a chladiarenské vozidlá sú veľmi drahé.

Komentáre