Technológie

Zmrazili by ste sa na desaťročia, aby ste sa dočkali nového sveta?

"Ľudia sa už dnes nechávajú zmrazovať, aby sa dočkali lepšieho sveta. Očakávajú, že sa v ňom budú dať liečiť choroby, na ktoré sú súčasní lekári krátki."

Erik Stríž, 24. novembra 2016 10:00
Ľad. Ilustračná fotografia Foto: Pixabay
V médiách sa tieto dni objavujú správy o istom 14-ročnom dieťati, ktoré v Spojenom kráľovstve vyhralo súdny spor o to, či môže byť zmrazené. Dievča trpelo rakovinou a podľa jej vlastných slov verí v kryoniku natoľko, že ju chce využiť do doby, keď bude na jej chorobu známa liečba. Choré dievča a jej matka verili v rovnakú vec, biologický otec sa po rokoch ozval s nesúhlasom, na čo prebehol súdny proces. Rozhodnutie sudcu bolo napokon v prospech dievčaťa a jej matky.

Čo je to vlastne tá kryonika a čo hibernácia?

Hibernácia je slovo, ktoré poznáme predovšetkým z ríše zvierat. Medvede sú asi najtypickejším zvieraťom, ktoré v zime hibernuje, aby prečkalo ročné obdobie nepriaznivé pre zaobstarávanie potravy. Je to stav extrémnej pasivity, ale nie zmrazenia. Hibernácia je teda prirodzená, avšak niektoré zvieratá, predovšetkým jednobunkové organizmy, dokážu úspešne prežiť aj samotné zmrazenie.

Z väčších živočíchov sa hovorí najmä o žabách a rybách, že po prudkom zmrazení a následnom rozmrazení sa dokážu opäť začať pohybovať. Nedávno sa internete objavilo veľmi zaujímavé, na ktorom istý pán vyberie z mrazničky celkom bielu stuhnutú rybu, vhodí ju do kýbla s vodou a tá sa po minúte opäť rozhýbe. Nevedno, ako dlho po tomto úkaze žila, ale vyzerala naozaj dobre.

Zdroj: Frozen Fish Comes Back to Life! (youtube.com)

V súvislosti s ľuďmi vnímame hibernáciu ako sci-fi, pričom jej človek sám od seba nie je schopný, potrebuje k tomu technológie - v prvom rade kryoniku. Je to hotová veda, avšak so stále špekulatívnymi výsledkami. Základným problémom kryoniky je skutočnosť, že pri prudkom zmrazení sa ľudských buniek vylučuje voda a tvoria sa kryštáliky ľadu. V takomto prípade sa bunky poškodzujú, čo má na organizmus fatálny negatívny vplyv. Preto sa zatiaľ spoločnosti venujúce sa kryonike rozhodli používať metódu vitrifikácie. Pri nej sa voda v ľudskom organizme nahradzuje akousi nemrznúcou zmesou, takzvaným kryoprotektantom. Zatiaľ však tieto spoločnosti nevedia, ako ho z tela dostať preč, takže zmrazení klienti v čase podpisu zmluvy iba verili, že jedného dňa budú technológie natoľko vyspelé, že bude proces vitrifikácie vratný.

Zmrazovanie je efektívne

Nech je súčasná úroveň kryoniky akokoľvek neistá, špekulatívna a snáď aj pavedecká, nemožno poprieť skutočnosť, že zmrazovanie je jedna z najlepších foriem uchovania organizmov na celé stáročia a tisícročia. Veď zo zmrazených pozostatkov mamutov vedia dnes vedci odobrať funkčnú DNA, hoci je stará tisícky rokov. Mužské spermie môžu byť uchované na celé roky, pričom po rozmrazení sú stále schopné počať život.

Kryohibernácie sa dievča nedožilo, ale jej telo bolo uvedené do zmrazeného stavu aj tak. Možno, že jedného dňa skutočne bude svet poznať efektívny liek na rakovinu a snáď aj postup, ako opäť oživiť človeka tesne po jeho smrti. 14-ročné dievča bolo po svojej smrti prevezené a zmrazené v Spojených štátoch, v Cryonics Institute v Detroite. Predpokladá sa, že zariadení s výkonnými kryokomorami je na svete niekoľko desiatok či dokonca stoviek, najviac v USA a v Rusku. Zatiaľ je to záležitosť pre bohatých, pretože tento proces vychádza na desiatky až stovky tisíc eur.




Zdroje: Teraz.sk, Wikipedia, Dailymail



ODPORÚČAME AJ:
Žena s ALS dokáže písať na počítači pomocou vlastnej mysle
Pokazené jedlo ako zdroj elektriny pre domácnosti je reálnou víziou
Päť technologických mýtov, ktorým možno veríte aj vy
Ochutnávanie jedál cez mobil bude čoskoro realitou, testuje sa už dnes
Virtuálnu realitu ovládnete vlastnými rukami

Komentáre