Technológie

Kancelársky papier bude modrý a tlač dočasná, v Číne sa deje revolúcia

"Vedci našli nový spôsob, ako tlačiť na papier. Tentokrát bez atramentu. "

Erik Stríž, 7. februára 2017 14:00
Modrý papier, ktorý sa pod UV svetlom mení na biely. Foto: Pexels
Nová technológia bude lacnejšia, efektívnejšia a environmentálne celkom nezávadná. Na tlač sa bude používať svetlo, žiadny atrament.

Čínsky vedecký tím zo shandongskej univerzity ešte v decembri 2014 publikoval správu o objave, ktorý mohol výrazným spôsobom zatriasť našimi stereotypmi v používaní kancelárskeho papiera. Koncom minulého roka, teda dva roky po uvedení prvej verzie, sa vedecký tím ohlásil s výsledkami snahy o zvýšenie životnosti ich riešenia.

Základom novinky z ich dielne je kuriozita, že hoci sa na papieri zobrazuje vytlačený text, nebol pri jeho výrobe použitý žiadny atrament či akákoľvek iná farba. Za tlač je v tomto prípade zodpovedná extrémne tenká vrstvička nanomateriálu, ktorá je citlivá na kyslík a UV žiarenie. Táto tenká vrstva je tvorená z oxidu titaničitého TiO2 (čo je najbežnejšia zlúčenina titánu) a z fotokatalytickej zmesi reagujúcej na UV žiarenie.

Modrý papier, ktorý sa pod UV svetlom mení na biely, vynašli na univerzite v Číne. Môže znamenať revolúciu v kancelárskej tlači. Foto: American Chemical Society
Na tenký papier sa dá vrstva tohto materiálu naniesť sprejom alebo namáčaním a podľa slov vedcov je celý proces rýchly, jednoduchý a najmä lacný. Pri dopade UV svetla sa pôvodná modrá farba mení na nepriehľadnú, viditeľný je iba samotný biely papier, takže tlač funguje invertne. To, čo má byť viditeľné, sa v skutočnosti ponecháva nedotknutým.

Nová technológia by mohla nájsť uplatnenie predovšetkým vo firmách, kde sa tlačí veľa papierových dokumentov na jedno použitie. Podľa jednej novej štúdie od spoločnosti Epson sa vraj až 11 percent z celkového množstva papiera bezprostredne po tlači stáva odpadom a až 29 percent je určených ku krátkodobému použitiu. Zároveň však polovica respondentov výskumu tvrdila, že papier považuje za nevyhnutnú súčasť kancelárskeho života.

Vraj až 29 percent potlačeného papiera je určeného iba na krátkodobé použitie. Ilustračná fotografia Foto: Pexels
Čínski vedci totiž novou technológiou umožňujú prepisovanie už existujúcej tlače. Jeden papier s tenkou fotocitlivou vrstvou je možné prepísať pomocou UV svetla až 80-krát, pričom každá nová tlač je na papieri viditeľná asi 5 dní. Potom sa obraz pozvoľna rozplynie aj vplyvom UV žiarenia, ktoré je súčasťou viditeľného svetla dopadajúceho na Zem zo Slnka.



Zdroje: Photocatalytic Color Switching of Transition Metal Hexacyanometalate Nanoparticles for High-Performance Light-Printable Rewritable Paper, Scientists have found a crazy new way to print on paper using light



ODPORÚČAME AJ:
Experiment: Bez smartfónu vydržíme asi 44 sekúnd
Telefón so skenerom dúhovky oka je realitou a vyzerá skvele
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?
3D biotlačiareň používa živé bunky, medici ňou vytlačia ucho či kožu
Avantgarda kamier novej generácie: má 16 šošoviek a veľkosť iPhonu

Komentáre